Bebekte Koroid Pleksus Kisti Geçmezse Ne Olur? 

“Koroid pleksus kisti bebekten geçmezse ne olur?” Bu çok önemli bir soru. Bu soruyu cevaplamak için önce kisti tanımamız gerekiyor. Koroid pleksus kisti, bebeklerde beyin omurilik sıvısının üretildiği kısımda bir sıvı oluşumudur. Doğumdan önce ultrasonografik tarama ile oluşumu tespit etmek mümkündür.

Koroid pleksus genellikle bebeklerin doğumunu önlemez. Ayrıca otomatik olarak kaybolabilir. Bununla birlikte, bu kistler nedeniyle bebeklerde bazen sağlık sorunlarının görülebileceği unutulmamalıdır. İçeriğimizin devamını okuyarak bilgilerinizi detaylandırabilirsiniz.

Koroid Pleki Kisti nedi?

Koroid pleksus kisti, beyinde iş mili iliği sıvısı üreten yapılardır.

Koroid pleksus, yan odaların (lateral ventriküller) yapısındaki bebeklerin beynindeki yapılara verilen ve beyin için omurga sıvısı üretir. Bebeğin beynindeki kist yaklaşık 6-7’dir. Haftada hızla büyümeye başlar. Bu dönem 9. haftaya kadar devam ederken, yanal (yan) ventriküllerin yüzde 75’ini doldururlar.

Bina yaklaşık 20 hafta civarında yetişkin boyutuna ulaşıyor. Önümüzdeki hamilelik haftalarında, bebeğin beyni büyüdükçe, sadece beyin odalarının ön, arka ve yan kısımlarında görülmeye başlar. Kistlerin yapısı oval veya yuvarlak olabilir. Ultrason yoluyla gözlemlendiğinde, genellikle 1 cm’den ayırt edilebilen sıvı ile doldurulur.

Kistler, bir taraflı veya çift bölünmüş birden fazla görünüm olabilir. Hamilelik ilerledikçe beyindeki kütle tamamen kaybolur. Kolayca kaybolmada, içeride nöron hücresi veya sinir bağlantısı yoktur.

Koroid pleksus doğumdan önce kaybolmayabilir

Makalemizde daha önce bahsettiğimiz durum, hamilelik ilerledikçe kistin kaybolmasıdır. Ancak, hala endişelenmemelidir. Doktor muayenelerinden sonra farklı bir sağlık sorunu tespit edilirse ve bu kistlerle ilişkili olduğu tespit edilirse, gerekli tedavi uygulanacaktır.

Koroid pleksus bazı durumlarda büyümeye devam edebilir. Bu nedenle, bir doktor düzenli olarak kontrol edilmelidir. Doktorlar, kistin boyutuna, sayısına ve diğer faktörlerine bakarak durumun ayrıntılı bir değerlendirmesini yapacaklardır.

Rahimdeki bebekte neden bir kist oluşur?

Kist oluşumunun farklı nedenleri olabilir.

Bebeğin beyninde kistlerin oluşumunun çeşitli nedenleri vardır. Bu nedenler arasında;

Genetik faktörler, enfeksiyonlar, doğum öncesi travmalar, diğer tıbbi durumlar (sıvı birikimi ve nörolojik bozukluklar).

Beyindeki kistlerin çoğuna fetal beynin gelişimi sırasında anormalliklerden kaynaklanır. Bebeğin beynindeki sinir hücreleri ve kan damarları düzgün gelişmezse, maalesef sinirler arasında boşluklar ve sıvı torbalar (kist) oluşur.

“Bebeğin rahmde aç olduğu yer nedir?” Makalemizle de ilgilenebilirsiniz.

Koroid pleksus kistine bebeğe zarar veriyor mu?

Bebeklerin beynindeki koroid pleksus kisti rutin muayeneler sırasında karşılaşıldığında korkmamalıdır. Çünkü genellikle zararsız bir yapılara sahiptirler. Tüm tıbbi kaynaklarda, bu kistler normalin farklı bir versiyonu olarak değerlendirilir. Bu nedenle, bir hastalık olarak bile kabul edilmez.

Koroid pleksus, hastalıktan ziyade bir bulgu olarak kabul edilir. Nadiren, ebeveynler üzerinde korku ve panik yaratmak için doğumdan sonra 1 cm’den daha küçük kalabilecek bulmaya gerek yoktur. Çünkü bebeğin zekanın gelişimi üzerinde olumsuz bir etkisi yoktur. Bununla birlikte, enfeksiyonlar nedeniyle kist oluşumları geliştirilirse, hastalıklar kistlerinde ayrıntılı olarak tedavi edilecektir.

Koroid pleksus tespit edildikten sonra ne yapılmalıdır?

Kistin tespitinden sonra, uzman bir doktorla konuşmanız gerekir.

Koroid pleksus kisti tespit edildikten sonra, hamilelik izleme parinatologu yoluyla ayrıntılı ultrason taraması yapılmalıdır. Bu şekilde, kistin boyut ve yerleşim noktası hakkında bilgi daha kolay olacaktır. Bulgu çok küçükse, tedaviye gerek kalmaz. Bununla birlikte, boyutun boyutu büyük veya farklı bir soruna neden olsa da, ileri sınavlar uygulanır. Bu sınavları aşağıda bulabilirsiniz:

Amniyosentez veya koryon villus örnekleme fetal manyetik rezonans görüntüleme (MRI) Doppler ultrason

Gelişmiş teknoloji görüntüleme yöntemleri belirtilen sınavlarla da kullanılabilir. Bu tekniklerin uygulanmasının ardından, nihai değerlendirmeyi yapacak doktorlar kistin kendiliğinden kaybolmasını veya cerrahi müdahale istemesini bekleyebilir. Kistin sadece bebekte Down sendromu gibi kromozomal problemlerle hiçbir ilgisi olmadığı da bilinmelidir.

Koro pleksus kisti ve kalpte parlama ilişkisi

Kist tespitinden sonra çeşitli bilgi eksikliği nedeniyle kalp parlaklığı olarak adlandırılan rahatsızlıkla ilgili olduğu düşünülmektedir. Ancak, ikisi arasında bir ilişki olmadığını hatırlamalısınız. Her ikisi de birbirinden bağımsız sağlık sorunlarıdır.

Koroid pleksusta, bebeğin beyin ventrikleri gözlenirken, kalp parlaklığı hızlanır veya normal ateşleme ritmi farklı çalışır. Prenatal taramada her iki durumda da aynı zamanda tespit edilebilir. Ancak, farklı durumlar olduğunu bilmek yararlı olacaktır. Ancak, farklı konular hakkında önemli ve ayrıntılı bilgilerle görüşmek için Yazbuz.com sitemizi takip etmeye devam edin.

Sık sorulan sorular

Koroid pleksus kisti tehlikeli mi?

Koridor pleksus genellikle iyi huylu ve zararsızdır. Bebeğin gelişiminde olumsuz bir duruma neden olmaz. Bununla birlikte, bu kist farklı enfeksiyonlar nedeniyle meydana gelirse ve çevresel dokular kötü bir şekilde etkilenirse, hasar verilebilir. Bu nedenle, doğumdan sonra görme bozukluğu, baş ağrısı ve farklı semptomlar gözlenebilir.

Plexus kisti ile doğan bebekler sağlıklı yaşıyor mu?

Tedavi gerektirmeyen ve çevredeki dokuları etkilemek için çok zararsız ve küçük olan kistler bebeğin sağlığını bozmaz. Zamanla kaybolacaklar. Bununla birlikte, negatif bir tanı varsa, doktor tarafından cerrahi müdahale gerekecektir.

Bebeklerde koroid pleksus kisti insidansı nedir?

Rahimdeki bebeklerde bir kist olasılığı yaklaşık yüzde ikidir. Nadir bir durum olmasına rağmen, genetik faktörler annenin tıbbi geçmişinin olasılığını artırabilir. Bu nedenle, hamilelik sırasında doktorun randevularını kesintiye uğratmamak çok önemlidir.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*