
Herhangi bir fiziksel eylem yaptığınızda, bir sabah uyandığınızda şişmiş ve kızarıklığı görebilirsiniz. Hemen paniğe kapılmayın çünkü palmiye şişmesi, yaşa veya cinsiyete bakılmaksızın her insanın karşılaşabileceği bir rahatsızlıktır. Sizin için araştırıyoruz “Palmiye şişmesine neden oluyor?” Birlikte sorunun cevabına gelin.
Avuç içi şişlik nedenleri arasında, akla ilk gelen şey tıbbi dilde dupuytren kontraktürü olarak bir hastalıktır. Dupuytren kontraktürü, kasların ellerindeki kısaltılmasıyla eklem hareketlerinin sınırlandırılması olarak tanımlanır. Hastalık kalıcı hasara neden olmaz, ancak yine de tedavi edilmelidir. Yani, bu hastalık dışında palmiye şişmesine neden olur mu?
İnsanların biyolojik ve çevresel faktörlerine göre, palmiye şişmenin nedenleri değişebilir. Bu faktörlerin en yaygın olanı:
Genetik Faktörler Ayry – Cinsiyet
Bu faktörlerle birlikte, “Palmiye şişmesine neden olur mu?” Sorunun cevabı henüz kesin olmasa da, genetik faktörler genel olarak en yaygın neden olarak göze çarpmaktadır. Aynı zamanda, bazı bilimsel makaleler, dupuytren hastalığını geliştirme nedeninin %80’inin genetik faktörlere bağlı olduğunu söylüyor. Buna ek olarak, neden bilinmemekle birlikte, Kuzey Avrupa kökenli erkek bireylerin sıklıkla karşılaşıldığını vurgulayan araştırmalara ulaşmak mümkündür.
Avuç içinde ağrılı şişlik nedenleri
Bu başlıktaki palmiye şişmesi sorununun cevaplarını tartıştık!
Genellikle 40 yaş ve üstü kişilerde bulunan hipertansiyon ve diyabet hastalığı, avuç içinde ağrılı şişmenin ana nedenleridir. İki hastalığı ana neden olarak göstermek doğru değildir, ancak yüksek tansiyonu olanların avucunun avucunun sağlıklı bireylerinden daha ağrılı şişlik ve kızarıklık görme olasılığı daha yüksektir. Süreçte görülen diğer semptomlardan biridir.
Hastalığı olan birey ilk aşamada avuç içinde ağrı hissetmeyebilir. Bu nedenle, önce hastalığı tespit etmek mümkün olmayabilir. Ağrı hissetmeyen kişi, avuç içinde şişme belirtisini yaşar ve günlük yaşamda el yıkama gibi eylemleri gerçekleştirmek zordur.
Palmiye şişmesine ve yıkamaya neden olur mu?
Dupuytren hastalığının en yaygın semptomları şişlik ve kızarıklıktır. Bu şişlik zor ve cilde yapıştı. Avuç içi cilde yapışan doku tüm parmaklara ilerler, ancak halka ve serçe parmağı en çok etkilenenlerden biridir.
Palmada şişme belirtisi genellikle aynı zamanda sağ ve sol elle gerçekleşir. Hastalık derecesi iki taraf için değişebilir. Örneğin, bir avuç vasküler şişlik yaşarken hastalığı olan bireyin eldiven giymesi zor olduğunda, sadece solda ağrının ve daha kolay hareket edebilmesi mümkündür. Bir sabah uyandığınızda, elinizde şişlik ve kızarıklık ve alerjik rahatsızlığı da görebilirsiniz. Doğru nedeni tespit etmek için doktorunuza danışmayı unutmayın.
Dupuytren hastalığının nedenleri
Palm şişesine neden olan dupuytren hastalığının ayrıntılarını öğrenmek için içeriğimizi okumaya devam edebilirsiniz.
Genellikle avuç içinde şişme ve kızarıklık gibi semptomlarla tespit edilen bu hastalık, ellerde gösterildiği gibi ayağın tabanında nadiren ortaya çıkabilir. Nedeni henüz kanıtlanmamış olsa da, bazı bilimsel makalelerde erkeklerin erkeklerde daha yaygın olduğu ve çoğunlukla kalıtsal nedenlere dayandığı söylenir.
Başka bir bilimsel araştırma, dupuytren hastalığına neden olan genlerin çoğunlukla Vikinglerde, yani İskandinav kökeninde olduğunu ve günümüze kadar hayatta kaldığını savunuyor. “Palmiye neden şişiyor?” Sorunun karşılaştığı diğer cevaplar:
Genetik Faktörler Diyabet Epilepsi ve Anti-Pileptik İlaç Alkol ve Sigara
Genetik faktörler en yaygın nedendir. Çeşitli mesleki hastalıklar hastalanmanın nedeni olarak akla gelse bile, bu konuda kanıtlanmış bir araştırma yoktur.
Dupuytren hastalığı tedavi yöntemleri
Ortopedi veya el cerrahı genellikle tedavi için kullanılır. Fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanları da tercihler arasında olabilir. Doktorlar, hastalığın kolayca tedavi edildiğini, ancak önümüzdeki yıllarda yeniden ortaya çıkma olasılığı olduğunu belirtiyor. Hastalığın derecesine bağlı olarak değişen tedavi yöntemleri:
FASIEKTOMİ: Ameliyat sırasında ve gerekli görülse bile avuç içi ve parmaklardaki kordonlar, tedavi cildi çıkarılarak gerçekleştirilir. İğne Faşyotomi: İlgili bölgeye bir iğne tedavisi uygulanır, böylece kısaltma dokusu rahatlar.
Doktor tarafından avuç içi veya ayağın tabanında hafif bir vaka tespit edildiyse, işlem sadece izleme izlenebilir. Ancak, katı bir uzmana danışmanız gerektiğini vurgulamak gerekir.
Yukarıda belirtilen prosedürlerde, kişi genellikle aynı gün içinde hastaneden taburcu olur. İyileşme süresi, hastalık seviyesine ve tedavi tipine bağlı olarak 3-6 hafta arasında değişir. Ek olarak, cerrahi bir prosedürden sonra, parmakların işlevini iyileştirmek için tedaviden sonra fizyoterapi sürecine başlamak, doktorunuzun rehberliğiyle de düşünmeniz gereken bir noktadır. Sağlıklı bir hayata öncülük etmek için doktorunuzun kontrollerini ihmal etmeyin.
Bir yanıt bırakın