Anlamlı Öğrenme Modeli Nedir ve Nasıl Uygulanır?

Öğrencilerin öğrenirken zorluk yaşadıkları ezberci öğrenme sistemi, her iki taraf için sorunlu bir durum yaratır. Anlamlı öğrenme yöntemi, ezberlemeyi aşmanın bir yolu olarak görülebilir. Peki Amerikan eğitim psikoloğu David Ausbel tarafından geliştirilen anlamlı öğrenme modeli nedir ve nasıl uygulanır?

Anlamlı öğrenme modeli, öğrencilere öğretmenler tarafından bilgi aktararak sunuma dayanan bir modeldir. Bu yöntemdeki öğrenmenin ana etkisi öğrencinin mevcut bilgisidir.

Anlamlı öğrenmeye başlamadan önce ihtiyacınız olan şey

Anlamlı öğrenme modeli uygulanmaya başlamadan önce yapılacak bazı şeyler vardır. Her şeyden önce, öğrencinin bilgisi belirlenmelidir. Biriken bilgiye göre, öğrenciye verilecek öğrenme süreci planlanmalıdır.

David Ausbel sözel öğrenmenin önemini vurguladı. Çünkü anlamlı öğrenme modeline göre, öğrenme sözlü olabilir. Ausbel’e göre, doğru öğrenme planı oluşturulur ve sözlü öğrenme için gerekli koşullar sağlanırsa, çoğu bilgi kısa sürede öğrenciye aktarılabilir.

Anlamlı öğrenme modelini gerçekleştirmek için hem öğrenciye hem de öğretmene düşen görev ve sorumluluklar vardır. Öğrenci öğrenme sürecine başlamadan önce hevesli ve bu sürece hazır olmalıdır. Öğretmen önceden aktarılacak bilgileri düzenlemelidir. Öğrenciye aktarılacak her bilgi diğer bilgilerle ilişkilendirilmelidir. Bu nedenle, açıklanacak konular ön organizatörlerin yardımıyla basitten karmaşıktan listelenmelidir. Konu geçişleri yapılırken, eski bilgiler ve yeni bilgiler arasında ilişkiler olmalıdır. David Ausbel, öğrenci tarafından kazanılan bilgilerle bir kavram haritası oluşturabileceğini belirtiyor.

Toplantıların dikkate alınması anlamına gelir

Hedef anlamlı bir öğrenme ise, ezberlemeden kaçınılmalıdır.

David Ausbel, öğrenmeye yeni bilgi ve yeni bilgilerin bir kombinasyonu olarak bakıyor. Başka bir deyişle, bilginin ancak bu ilişkilerin başarılı bir şekilde gerçekleşmesi durumunda olacağına inanmaktadır. Bu nedenle, anlamlı öğrenmede dikkate alınması gereken bazı noktalar vardır. Bunları aşağıdaki gibi listeleyebiliriz:

Öğretmen, konuyu açıklarken bol miktarda ve çeşitli örnekler kullanmalıdır. Anlatı sırasında, şema, grafikler ve resimler resimler gibi araçlar aracılığıyla desteklenmelidir. Öğrenciler öğrenciye önceden organize edilmiş bir şekilde transfer edilmelidir. Öğrenciler bilgileri ezberlemeye teşvik edilmemelidir. Denekler tüm geliştirme yöntemi ile açıklanmalıdır. Öğrenciler öğrenme sürecinde rahat hissetmelidir. Böylece, takıldıkları bir nokta veya sormak istedikleri bir soru olduğunda, görüşlerini ifade edebilmeleri gerekir. Öğretmen organizasyon bilgilerini kullanmalı ve öğrenciye önemli kavramların terimini vermelidir.

Önceden öncesi kullanımı

Önceden üretici, detaylar alçaltılmadan önce öğrenciye aktarılacak bilgilerin ana satırlarıdır.

Örneğin; Öğretmen, bir sonraki dersden önce tahtada işlenecek konunun başlıklarını ve altyazılarını yazıyor, öğrencinin öğreneceği hedef bilgiler için açıklayıcı bir organizatördür.

Zihindeki anılar ve deneyimler tarafından oluşturulan bilgiler kalıcı bilgidir. Zihin, anılar tarafından oluşturulan kalıcı bilgiler sayesinde kendisini yeni bilgilere açar. Aktarılan bilgilerin ana hatları, yani bütün olarak verilir. Böylece, kesinti yöntemi uygulanır. Burada, ‘All’ kavramı bir ön organizatördür. Şemalar, grafikler, analojiler vb. Araçlar organizatörlerdir.

Önceden düzenleyicilerin ve organizatörlerin kullanılması, öğretmenin aktif ve etkili katılımını gerektirir. Öğretmen, anlamlı öğrenme sürecini güçlendirmek için dersten sonra harekete geçmelidir. Bunlar;

Konudan sonra öğrencilere soru sormak, açıklanan konunun doğru örneklerini vererek, konuyla ilgili somut materyalleri kullanmak için mümkünse, bilinen örneklerin çıkarılması, konudan başka bir konu ile bir ilişki kurmak için. Yani zihin haritalarının kullanımı.

Öğretmen anlamlı öğrenme modelinde büyük bir roldür.

Zihin Haritalar Yöntemi

Zihin haritalarını kullanmak isteyen eğitimciler de somut nesnelerden yardım alabilirler.

Zihin haritaları, anlamlı öğrenme modelinin gerçekleştirilmesi için güçlü bir yöntemdir. Buna konsept haritaları da denir. Özellikle öğrencide görsel algıyı daha kolay hale getirmek için çok önemli bir yöntemdir. Bu yöntemle, görsel materyal kolayca öğrencinin zihninde kalacak ve konuyu ilişkilendirdiği harita yöntemiyle hatırlayacaktır.

Zihin haritaları yönteminde görsel algının tetiklenmesine yardımcı olacak materyallerin kullanılması önerilir. Bunlar; Renkli kalemler hareketli dijital yazılar olarak örneklenebilir.

Altyazılar, ana başlıktan ayrıntıya ayrıntıya giderken ana başlıktan gelen oklarla gösterilebilir. Bu şekilde görsel algıyı aktive edecektir. Resimler, basit çizimler, grafikler ve şemalar, zihin haritalarının yöntemini destekleyen öğelerdir. Bu nedenle, anlamlı öğrenme modelinde önemli bir yeri vardır.

Başka bir öğretim tekniği benzetmedir. Sizin için benzetme nedir? Analoji örnekleri nelerdir? Makalemizde derledik.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*