
Tarihçiler, tarihi daha iyi anlamak ve analiz etmek için genellikle dönemlere ve yaşlara ayırırlar. Bu adlandırma o sırada yaşarken değil, daha sonra yapılır. Zihin Çağı olarak da bilinen aydınlanma yaşı bu dönemlerden biridir. Aydınlanma yaşı 17. yüzyılın ilk çeyreğinde Avrupa’da ortaya çıktı; Bu dönemde bilim, felsefe, sanat ve edebiyat alanlarında önemli çalışmalar verilmiştir. Bu nedenle, bilim adamları zihin yaşı büyük başarı elde ettiler.
Zihin Çağı nedir?
Aydınlanma yaşı, 17. ve 18. yüzyıllarda Avrupa’da başlatılan bir yaştır. Kültürel alanda aydınlanma felsefesi olarak adlandırılan felsefenin kabul edildiği çağdır. Aydınlanma felsefesi, rasyonel düşünceyi yayan ve geleneklerden kopan bir felsefedir. Avrupa’da Karanlık Çağ olarak adlandırılan Orta Çağ’dan sonra insan zihni ve kültürünün ışığını ifade etmek için bu döneme, kör ve batıl inançların etkisinden kurtarıldığını ifade etmek için “Aydınlanma Çağı Için.
Rönesans, reform, coğrafi keşifler ve bilimsel devrim, aydınlanma çağının başlangıcı için bir ortam hazırladı. Aydınlanma yaşı da tarihte büyük bir etkiye sahipti ve ondan sonra gelen dünyayı şekillendirdi. Bu çağda ortaya çıkan laiklik, özgürlük, eşitlik; Eğitim, bilim ve akıllara verilen değer gibi birçok kavram bugünün dünyasını hala etkilemektedir.
Bilim adamları
Aydınlanma sırasında tarihte isimlerini yapan bilim adamları, önemli çalışmalarıyla insanlığa rehberlik ettiler. Bugün kabul edilen birçok teori ve bilgi, zihin çağındaki bilim adamları tarafından icat edilen ve keşfedilen bilgilerden oluşmaktadır. Bu makalede, bilim adamları ve kendi dönemlerini ve geleceğe götüren zihin çağının çalışmaları hakkında bilgi vereceğiz.
William Gilbert (1544-1603)
William Gilbert (1544-1603)
İngiliz doktor, fizikçi ve doğanın filozofu William Gilbert; O zamanlar yaygın olan Aristoteles felsefesi ve üniversitedeki skolastik eğitim yöntemi reddetti. Gilbert de Magete (1600) kitabı için hatırlandı. Kitabında, Dünya’nın kendi başına dev bir mıknatıs olduğunu ve merkezinde demir olduğunu belirtiyor.
Merkezdeki demir nedeniyle, kuzeye giderken, manyete kuzeyini gösteren pusulanın sonu kitabında açıklıyor. William Gilbert aynı zamanda elektron terimini kullanan ilk bilim adamıdır. Bu nedenle, bazı insanlar Gilbert’i elektrik mühendisliği, elektrik ve manyetizmanın babası olarak kabul ederler.
Francis Bacon (1561-1626)
Francis Bacon (1561-1626)
Bacon, zihin çağının bilim adamlarından ve düşünürlerinden biridir. Bir İngiliz olan Bacon, çocukluğunda felsefe eğitimi ile tanıştığı skolastik felsefeye eleştirel bir şekilde yaklaşıldı ve bunu seçmek yerine, bilim ve denemeye dayanan felsefi bir görüş geliştirdi. Bacon’a göre, doğa akıl ve bilim yoluyla keşfedilir ve anlaşılır.
Bu nedenle, pastırma sık sık doğanın gerçekliğini keşfetmeye çalıştı. Öyle ki, karlı havalarda ölü bir tavuk denerken ölümün bile zatürre olduğu söyleniyor. Bacon, soğuk algınlığının bozulma üzerinde bir etkisi olup olmayacağını araştırmaya çalışıyordu.
Bacon sadece deney yapmakla kalmadı, aynı zamanda bilim ve deney yöntemlerini de gösterdi. Bacon’a göre, önce gözlemleri gözlemlemeli ve kaydetmeliyiz. O zaman önyargısız ve tarafsız bir şekilde bunları incelemeli ve test etmeliyiz. Bacon’a göre, sadece bu şekilde doğru sonuçları elde edebiliriz.
Adam Smith (1723-1790)
Adam Smith (1723-1790)
Akıl çağında birçok felsefi ve bilimsel ilerleme gözlenmiştir. Bu alanlardan biri ekonominin soruşturulması olan ekonomidir. Bu dönemde Adam Smith, ekonomi ve kapitalizmin işleyişi üzerine ahlaki ve bilimsel çalışmalar yazdı. Ahlaki duygular teorisi ve ulusların zenginliği başlıklı iki eser bu araştırmanın sonucudur. Smith, bugünün en önemli bilimlerinden biri olan, görünmez el, iş bölümünün önemi olan ekonomik biliminin ortaya çıkışının kaynağı olmuştur.
Pierre-Simon Laplace (1749-1827)
Pierre-Simon Laplace (1749-1827)
Fransız bir matematikçi ve gökbilimci olan Laplace, yazma konusunda üstün bir yeteneğe sahipti. Laplace genellikle göksel mekanik ve olasılıklar üzerine çalışmasını yaptı ve birçok yanlış anlamanın gerçeğini ortaya çıkardı. Örneğin, ayın bir gün dünyaya vurma fikri yaygın olarak benimsenmiştir. Laplace, dünyanın, ayın yörüngesini çalışmasıyla değiştirdiğinde dolaşma yönünü değiştirdiğini gösterdi. Laplace’ın çalışmalarına göre, gezegenlerin hareketlerindeki değişiklikler, önceden belirlenebilecek belirli bir sırada gerçekleşir. Bunların çoğunu ve diğer birçok çalışmanın birçoğunu açıkladığı Traité de Mécanique Céleste, modern bilimde önemli bir yere sahiptir.
René Descartes (1596-1650)
René Descartes (1596-1650)
Bir Fransız filozof, matematikçi ve bilim adamı olan Descartes, modern felsefenin kurucularından biri olarak kabul edildiğinden, genellikle modern felsefenin babası olarak adlandırılır. Aynı zamanda, Descartes geometri ve cebirsel alanları birleştirerek analitik geometri buldu. Kartezyen koordinat sistemi de Descartes tarafından bulundu. Descartes, 20 yılı aşkın bir süredir yazdığı matematik ve felsefe alanındaki önemli eserleriyle adını zihin çağında yazdı. Bunlardan bazıları:
1641’de Meditasyonlar de Prima felsefesi (Birinci Felsefe Üzerine Meditasyonlar, Birinci Felsefe Meditasyonları), Yöntem ve Prensya Felsefesi De L’Ame (Prensia Felsefesi) olarak adlandırılan metafizik bir inceleme (Ruhun geçitleri, ruhun geçitleri), Bohema Prenses’ine ayrıldığı Les Passions de l’Ame yayınladı.
Antoine Lavoisier (1743-1794)
Antoine Lavoisier (1743-1794)
Fransız kimyager lavoisier hayatı boyunca iki devreye tanık oldu. Birincisi, yüzyıllar boyunca simya adı altındaki çalışmaların çağdaş kimyasal bilime dönüşmesidir. İkinci devrim 1789’un Fransız Devrimi. Lavoisier, çalışmalarıyla çağdaş kimyanın kurucusu olarak kabul edilmektedir. Bugünün modern kimyasının birçok kuralı Lavoisier tarafından geliştirilmiştir.
Lavoisier, bir maddenin kesinlikle katı, sıvı veya gazda olduğunu söyleyen ilk kişidir. Havayı analiz ederek bu isimleri havadan kullanan ilk kişiydi. Lavoisier, maddelerin oksijen ile yanmasının oluşumunu keşfetti ve flogiston teorisine bir son verdi.
Lavoisier 1794’te Devrim Mahkemesinde yargılandı. Yargıç Jean-Baptiste Coffinhal: “Cumhuriyetin akademisyenlere ve kimyagerlere ihtiyacı yok! Adalet süreci ertelenemez”. Lavoisier 8 Mayıs 1794’te idam edildi ve başı 51 yaşındayken Giyion ile “Devrim” adına kesildi.
Antonie van Leeuwenhoek (1632-1723)
Antonie van Leeuwenhoek (1632-1723)
Genellikle mikrobiyolojinin babası olarak bilinen Leeuwenhoek, Hollandalı tüccar ve bilim adamıdır. Leeuwenhoek, ilk olarak bakterileri keşfeden ve ilk olarak bir hücreli mikroskobik yaratıkları kendi mikroskobuyla inceleyen bilim adamıdır. İlk olarak, kumaşları bir büyüteç gibi gözlük kullanarak incelemeye başladı ve bu mikro yaratıkların varlığının farkına vardığında, diğer büyüteçler üretmeye başladı. Sonunda, mikroskobik yaratıkları buluşla yakından görme fırsatı buldu. Hayatı boyunca 550 mikroskop lensi üretti ve her biri ile yeni araştırmalar yaptı.
Leeuwenhoek kan hücreleri üzerinde araştırma yaptı. Kılcal damarları inceleyerek kan hücrelerinin geçişini gözlemledi. Bitki bölümlerinin ve yapılarının ayrıntılarını ilk kez açıklayan bilim adamıydı.
Aydınlanma çağında yaşayan tüm bu bilim adamlarının bugünü etkileyebilecek birçok çalışması var. Bu nedenle, bu dönemin düşünürlerinin insanlık tarihi için ne kadar önemli olduğu reddedilemez.
Tarih üzerine iz bırakan daha fazla bilim adamı için Osmanlı bilim adamları: Tarihteki makalemize bir göz atmalısınız.
Sık sorulan sorular
Aydınlanma yaşı ne anlama geliyor?
Avrupa’da bilim ve felsefe alanlarında büyük gelişmelerin olduğu 18. yüzyıl, aydınlanma yaşıdır. Bu dönem zihin çağı olarak da bilinir.
Aydınlanma yaşının sonuçları nelerdir?
Aydınlanma yaşı ile Orta Çağ bitti. Orta Çağ’da çok etkili olan kilise zamanla eski gücünü kaybetti. Birçok bilimsel ve sanatsal gelişme sınıfçılık gibi güçlü akımlar getirdi.
Aydınlanma yaşı bugünün düşünce sistemini nasıl etkiledi?
Aydınlanma yaşı ile, geçmişte var olan dogmatik düşüncelerin yerini bilimsel ve özgürlükçü fikirler aldı. Böylece, günümüz düşünce yapısının ilk temelleri aydınlanma yaşı sayesinde atıldı.
Bir yanıt bırakın