Gri Pasaport Nedir – Sözlük Anlamı Ne?

Gri Pasaport (Hizmet Pasaportu) Nedir?

Gri pasaport, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının devlet görevi nedeniyle yurt dışına çıkmak amacıyla verdikleri pasaport türüdür. Resmi kurumlarca görevlendirilen kişilere ve ailelerine verilen gri pasaportlar, 5682 sayılı Pasaport Kanununa göre düzenlenmektedir.

Gri pasaportların diplomatik (kırmızı) ve özel (yeşil) pasaportlara göre daha az ayrıcalığı vardır. Ancak gri pasaport sahipleri birçok ülkeye vizesiz veya basitleştirilmiş vize işlemleriyle giriş yapabilmektedir.

Gri Pasaport kimlere verilir?

Gri pasaport aşağıdaki kişilere verilir:

Devletin resmi makamları tarafından görevlendirilerek yurt dışına gönderilen kişiler. Uluslararası kuruluşlarda devlet memuru olarak görev yapan kişiler. Türk Kızılayı veya Türk Hava Kurumu tarafından görevlendirilen kişiler ve bunların 25 yaşını doldurmamış çocukları. İl, ilçe ve 1. kademe belde belediye başkanları.

Gri pasaportun geçerlilik süresi ne kadardır?

Gri pasaport yurt dışındaki görev süreniz boyunca geçerlidir. Gri pasaport genel olarak 5 yıllık bir süre için veriliyor ancak talep eden kurumun talebine bağlı olarak değişiklikler olabiliyor.

Gri Pasaportun avantajları nelerdir?

Gri pasaport sahipleri birçok ülkeye vizesiz veya basitleştirilmiş vize işlemleriyle giriş yapabilmektedir. Ayrıca gri pasaport sahipleri yurtdışındaki Türk temsilciliklerinden konsolosluk ve diplomatik yardım alabilmektedir.

Gri Pasaportun dezavantajları nelerdir?

Gri pasaportlu kişiler diplomatik (kırmızı) ve özel (yeşil) pasaportlu kişilere göre daha az ayrıcalığa sahiptir. Örneğin gri pasaportlu kişiler, diplomatik ve hususi pasaport sahibi kişilere tanınan ayrıcalıkların bir kısmından yararlanamamaktadır.

Gri Pasaport Nasıl Alınır?

Gri pasaport alabilmek için ilgili kurumdan randevu yazısı veya onay alınması gerekmektedir. Randevu yazısı veya onayı ile birlikte aşağıdaki belgelerle birlikte İl Nüfus Müdürlüğüne başvuru yapılır:

Pasaport başvuru formu 2 adet vesikalık fotoğraf Nüfus cüzdanı veya nüfus cüzdanı Randevu yazısı veya onayı

Başvuru İl Nüfus Müdürlüğü tarafından değerlendirilerek uygun görülmesi halinde gri pasaport düzenleniyor.

Gri Pasaportun ücreti ne kadar?

Gri pasaport ücreti pasaportun geçerlilik süresine göre değişmektedir. 2023 yılı gri pasaport ücretleri şöyle:

6 ay geçerlilik: 1.120 TL 1 yıl geçerli: 2.240 TL 2 yıl geçerli: 3.360 TL 3 yıl geçerli: 4.500 TL 4 yıl geçerli: 5.640 TL 5 yıl geçerli: 6.780 TL

Gri Pasaport Kullanım Koşulları

Gri pasaport yalnızca atama sırasında kullanılabilir. Görev bitiminde pasaport alındığı kuruma iade edilir. Kurum daha sonra pasaportu il nüfus müdürlüğüne teslim eder.

Gri pasaport sahipleri yurtdışındaki Türk temsilciliklerinden konsolosluk ve diplomatik yardım alabilirler. Ancak bu faydalar diplomatik (kırmızı) ve hususi (yeşil) pasaport sahiplerine sağlanan faydalardan daha sınırlıdır.

Gri Pasaportun İptali

Gri pasaport aşağıdaki durumlarda iptal edilebilir:

Pasaport sahibinin görevinin sona ermesi. Pasaport sahibinin görevden alınması. Pasaport hamilinin pasaport şartlarını ihlal etmesi.

Gri pasaportun iptali durumunda pasaport alındığı kuruma iade edilir. Kurum daha sonra pasaportu il nüfus müdürlüğüne teslim eder.

Gri Pasaportun Sonuçları

Gri pasaport, devlet görevi nedeniyle yurtdışına çıkmak için verilen bir pasaport türüdür. Gri pasaport sahipleri birçok ülkeye vizesiz veya basitleştirilmiş vize işlemleriyle giriş yapabilmektedir. Ayrıca gri pasaport sahipleri yurtdışındaki Türk temsilciliklerinden konsolosluk ve diplomatik yardım alabilmektedir.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*