Check Up Nedir – Sözlük Anlamı Ne?

Check-Up Nedir?

Check-up, herhangi bir şikayeti olmayan veya bilinen bir hastalığı olmayan kişilerin, sağlık durumlarını değerlendirmek amacıyla düzenli aralıklarla yaptırdıkları kapsamlı bir sağlık taramasıdır. Check-up, henüz belirti vermeyen veya ileride ortaya çıkabilecek hastalıkların tespit edilerek erken tanı ve tedavi sağlanmasını amaçlamaktadır.

Check-up’ın Amacı Nedir?

Check-up’ın temel amacı kişilerin genel sağlık durumunu değerlendirmek ve herhangi bir hastalığa yakalanma riskini belirlemektir. Check-up sayesinde kişilerin aşağıdaki gibi sağlık sorunları erken teşhis edilebilmektedir:

Kanser Kalp hastalığı Diyabet Hipertansiyon Yüksek kolesterol Böbrek hastalığı Karaciğer hastalığı Tiroid hastalığı Alerji Osteoporoz

Kimler Check-up Yaptırmalı?

Herhangi bir şikayeti veya bilinen hastalığı olmayan tüm yetişkinlere check-up yapılması önerilmektedir. Özellikle aşağıdaki risk faktörlerine sahip kişilerin daha sık kontrol yaptırması gerekmektedir:

Ailesinde kanser öyküsü olanlar, 40 yaş ve üzeri olanlar, sigara içenler, fazla kilolu veya obez olanlar, düzensiz beslenme alışkanlığı olanlar, hareketsiz yaşam tarzı olanlar, stresli bir yaşam tarzına sahip olanlar .

Check-up Nasıl Yapılır?

Check-up hastane veya özel sağlık kuruluşunda uzman doktorlar tarafından yapılır. Check-up’ın kapsamı kişinin yaşına, cinsiyetine, aile geçmişine ve risk faktörlerine göre değişiklik gösterebilir. Ancak genel olarak check-up şunları içerir:

Fizik muayene Laboratuvar testleri Görüntüleme incelemeleri

Check-up’ta Fizik Muayene

Check-up sırasında öncelikle kişinin genel sağlık durumunun değerlendirilmesi amacıyla fiziki muayene yapılır. Fizik muayene sırasında kişinin tansiyonu, nabzı, solunumu, vücut ağırlığı, boyu, kan basıncı, refleksleri ve cilt durumu gibi parametreler incelenir.

Check-up Sırasında Yapılan Laboratuvar Testleri

Check-up sırasında genellikle aşağıdaki laboratuvar testleri yapılır:

Tam kan sayımı Tam idrar tahlili Kan lipit seviyeleri Kan şekeri Tiroid fonksiyon testleri Böbrek fonksiyon testleri Karaciğer fonksiyon testleri Kan değerleri

Check-up Sırasında Yapılan Görüntüleme İncelemeleri

Check-up sırasında genellikle aşağıdaki görüntüleme tetkikleri yapılır:

Göğüs Röntgeni Elektrokardiyografi (EKG) Ultrasonografi Mamografi (kadınlarda) Prostat taraması (erkeklerde)

Check-up’ın Faydaları Nelerdir?

Check-up’ın aşağıdaki faydaları vardır:

Erken teşhis ve tedaviyi mümkün kılarak ölüm oranlarını ve hastalığa bağlı komplikasyon riskini azaltır. İnsanların yaşam kalitesini ve yaşam beklentisini artırır. Maddi kayıpları azaltır.

Check-up yaptırmanın riskleri nelerdir?

Check-up işleminin ciddi bir riski yoktur. Ancak bazı laboratuvar testleri veya görüntüleme tetkikleri kişinin endişelenmesine neden olabilecek bazı sonuçları ortaya çıkarabilir. Bu durumda kişinin mutlaka doktoruna danışması ve gerekli tetkikleri yaptırması gerekmektedir.

Check-up Masrafları

Check-up ücreti kişinin yaşı, cinsiyeti, aile öyküsü ve risk faktörlerine göre değişiklik gösterebilir. Ayrıca check-up’ın yapıldığı hastane veya özel sağlık kuruluşunun fiyatları da farklılık gösterebilir.

Check-up Sıklığı

Check-up sıklığı kişinin yaşına, cinsiyetine, aile geçmişine ve risk faktörlerine göre değişiklik gösterebilir. Genel olarak aşağıdaki frekanslar önerilir:

18-39 yaş arası kişiler: 3 yılda bir 40-64 yaş arası kişiler: 2 yılda bir 65 yaş ve üzeri kişiler: Yılda bir

Check-up’ın Önemi

Check-up, kişilerin sağlık durumunu değerlendirmek ve herhangi bir hastalık riskini belirlemek için önemli bir araçtır. Check-up sayesinde kişilerin erken tanı ve tedavisi mümkün hale getirilerek ölüm oranları ve hastalığa bağlı komplikasyon riskleri azaltılabilmektedir.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*