Biteral Nedir – Sözlük Anlamı Ne?

Biteral nedir?

Biteral, ornidazol etken maddesini içeren antibakteriyel (bakterilere karşı etkili) ve antiprotozoal (protozoalara karşı etkili) bir ilaçtır. Biteral’in üç farklı formu mevcuttur: film kaplı tablet, vajinal tablet ve intravenöz solüsyon.

Biteral’in Etkin Maddesi: Ornidazol

Ornidazol, nitroimidazol grubuna ait bir antibiyotik ve antiprotozoal ilaçtır. Bakterilerin DNA’sını bozarak ve protozoanın hücre zarını yok ederek çalışır.

Biteralin Kullanım Alanları

Biteral aşağıdaki durumlarda kullanılır:

Vajinal enfeksiyonlar: Vajinal mantar enfeksiyonları, vajinal bakteriyel enfeksiyonlar (örn. trikomonas) ve vajinal trikomonas enfeksiyonları Bakteriyel enfeksiyonlar: Akciğer enfeksiyonları (örn. zatürre), idrar yolu enfeksiyonları (örn. sistit), bel soğukluğu, anaerobik enfeksiyonlar (örn. sepsis) Protozoal enfeksiyonlar: Trichomoniasis, giardiasis, amebiasis

Biteralin Yan Etkileri

Biteral’in yaygın yan etkileri şunlardır:

Bulantı Kusma İshal Baş ağrısı Alerjik reaksiyonlar

Biteral’in daha az görülen yan etkileri şunlardır:

Ağızda metalik tat Tat alma bozukluğu Karın ağrısı Mide yanması Kabızlık Halsizlik Yorgunluk Baş dönmesi Baş dönmesi Uykululuk Depresyon Diş gıcırdatma Karaciğer enzimlerinde artış Kandaki lökosit sayısında azalma

Biteral Kullanımı

Biteral’in dozu ve kullanım süresi hastalığın tipine ve şiddetine göre değişmektedir. Biteral’i doktorunuzun önerdiği şekilde kullanmanız önemlidir.

Gebelikte ve Emzirmede Biteral Kullanımı

Biteral’in hamilelik ve emzirme döneminde kullanımına ilişkin yeterli bilgi bulunmamaktadır. Bu nedenle Biteral’in hamile veya emziren kadınlarda kullanımı sadece doktor tavsiyesi ile yapılmalıdır.

Biteral’in Diğer İlaçlarla Etkileşimi

Biteral bazı ilaçlarla etkileşime girebilir. Biteral’i bu ilaçlarla birlikte kullanan kişilerin doktorlarına danışmaları önemlidir.

Biteralin Alkol ile Etkileşimi

Biteral kullanımı sırasında ve ilaç kesildikten sonra en az 3 gün alkol tüketilmemelidir. Alkol Biteral’in yan etkilerini artırabilir.

Biteral Fiyatı

Biteral’in fiyatı, formuna ve eczanesine göre değişmektedir. 2023 yılı itibarıyla Biteral 500 mg film kaplı tabletin fiyatı 15-20 TL arasındadır. Biteral 500 mg vajinal tabletin fiyatı 25-30 TL arasındadır. Biteral 500 mg damar içi solüsyonun fiyatı 30-40 TL arasındadır.

Sonuç olarak Biteral, ornidazol etken maddesini içeren antibakteriyel ve antiprotozoal bir ilaçtır. Biteral, vajinal enfeksiyonlar, bakteriyel enfeksiyonlar ve protozoal enfeksiyonların tedavisinde kullanılır. Biteral’in sık görülen yan etkileri mide bulantısı, kusma, ishal ve baş ağrısıdır. Biteral’in hamilelik ve emzirme döneminde kullanımına ilişkin yeterli bilgi bulunmamaktadır. Biteral bazı ilaçlarla etkileşime girebilir. Biteral kullanımı sırasında ve ilaç kesildikten sonra en az 3 gün alkol tüketilmemelidir.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*