Zheimer Nedir – Sözlük Anlamı Ne?

Alzheimer nedir?

Alzheimer hastalığı, zamanla beyin hücrelerinin ölümüne bağlı olarak hafıza kaybı, demans ve bilişsel işlevlerde genel azalma şeklinde gelişen tıbbi bir durumdur. Nörolojik bir hastalık olan Alzheimer aynı zamanda demansın en sık görülen türüdür.

Alzheimer Hastalığının Nedenleri

Alzheimer hastalığının kesin nedeni henüz tam olarak bilinmemekle birlikte genetik ve çevresel faktörlerin birlikte rol oynadığı düşünülmektedir.

Genetik faktörler: Alzheimer hastalığının genetik faktörlerin etkisi altında ortaya çıktığına dair güçlü kanıtlar vardır. Alzheimer hastalığı olan kişilerin birinci derece akrabalarında bu hastalığa yakalanma riski genel popülasyona göre 3-10 kat daha fazladır.

Çevresel faktörler: Alzheimer hastalığının gelişiminde rol oynadığı düşünülen çevresel faktörler arasında yaş, aşırı kilo, yüksek tansiyon, yüksek kolesterol, diyabet, sigara, kafa travması ve bazı enfeksiyonlar yer alıyor.

Alzheimer Hastalığının Belirtileri

Alzheimer hastalığının belirtileri genellikle 65 yaş sonrasında ortaya çıkmaya başlar. Ancak daha genç yaşlarda da görülmesi mümkündür.

Alzheimer hastalığının erken evrelerinde görülen belirtiler şunlardır:

Kısa süreli hafıza kaybı Yeni bilgileri öğrenmede zorluk Günlük rutin görevleri yerine getirmede zorluk Kişisel eşyaların kaybı Son olayları hatırlamada zorluk

Alzheimer hastalığının ilerleyen aşamalarında görülen belirtiler şunlardır:

Konuşma ve anlama güçlüğü Yön bulma zorluğu Zaman ve mekan kavramının kaybı Kişilik değişiklikleri Halüsinasyonlar Agresif davranışlar

Alzheimer Hastalığının Tanısı

Alzheimer hastalığının kesin tanısı ancak beyin biyopsisi ile konulabilir. Ancak biyopsi riskli bir işlem olduğundan tanıda genellikle aşağıdaki yöntemler kullanılır:

Kişinin tıbbi geçmişi ve muayenesi Nörolojik muayene Bilişsel testler Beyin görüntüleme yöntemleri (MRI, CT)

Alzheimer Hastalığının Tedavisi

Alzheimer hastalığının tedavisi için henüz kesin bir yöntem bulunmamaktadır. Mevcut tedavi yöntemlerinin amacı hastalığın ilerlemesini yavaşlatmak ve hastanın yaşam kalitesini arttırmaktır.

Alzheimer hastalığını tedavi etmek için kullanılan ilaçlar şunlardır:

Eksik asetilkolin seviyesini artıran ilaçlar Beyindeki nöronların zarar görmesini önleyen ilaçlar

Alzheimer hastalığının tedavisinde kullanılan diğer yöntemler şunlardır:

Fizik tedavi Mesleki terapi Psikoterapi Sosyal destek

Alzheimer Hastalığını Önlemek

Alzheimer hastalığını önlemenin kesin bir yolu olmasa da risk faktörlerini azaltmak hastalığın başlangıcını veya ilerlemesini geciktirebilir.

Alzheimer hastalığının risk faktörlerini azaltmak için yapılabilecek bazı şeyler şunlardır:

Sağlıklı beslenme, düzenli egzersiz, sigara içmemek, kilo kontrolü, tansiyonu, kolesterol ve şeker seviyesini kontrol altında tutmak.

Alzheimer Hastalığı ve Türkiye

Alzheimer hastalığının Türkiye’deki görülme sıklığı dünya ortalamasına yakındır. 2020 yılında yapılan bir araştırmaya göre Türkiye’de 1 milyondan fazla Alzheimer hastasının olduğu tahmin ediliyor.

Alzheimer hastalığı yaşlı nüfusun artmasıyla birlikte önemi giderek artan bir sağlık sorunu haline geliyor. Bu nedenle Alzheimer hastalığının erken tanı ve tedavisine yönelik farkındalığın arttırılması ve araştırmaların desteklenmesi önemlidir.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*