Aksef Nedir Ne Için Kullanılır 2024-2025 Güncel Bilimsel Bilgiler – Sözlük Anlamı Ne?

AKSEF Nedir?

AKSEF, bakteriler üzerinde öldürücü etkiye sahip sefalosporin grubu bir antibiyotiktir. Etkin maddesi seftriaksondur. Kas içi veya damar içi enjeksiyonla uygulanır.

AKSEF ne için kullanılır?

AKSEF aşağıdaki enfeksiyonların tedavisinde kullanılır:

Üst solunum yolu enfeksiyonları: Otitis media (orta kulak iltihabı), sinüzit (yüz kemiklerindeki hava boşluklarının iltihabı), tonsilit (bademcik iltihabı), farenjit (boğaz iltihabı), bronşit (bronşların iltihabı), pnömoni (akciğer iltihabı) Alt solunum yolu enfeksiyonları: Zatürre, bronkopnömoni, zatürre, akciğer apsesi Kemik ve eklem enfeksiyonları: Osteomiyelit (kemik iltihabı), septik artrit (çeşitli mikroorganizmaların neden olduğu eklem iltihabı) Cilt ve yumuşak doku enfeksiyonları: Furunculosis (çıban), impetigo (kabarcık), selülit (cilt ve deri altı dokusunun iltihabı) İdrar sistemi enfeksiyonları: Sistit (mesane iltihabı), piyelonefrit (böbrek iltihabı) Üreme sistemi enfeksiyonları: Endometrit (rahim iltihabı), salpenjit (yumurtalık iltihabı), gonore (boyun soğuk algınlığı) Menenjit (beyin zarlarının iltihabı) Septisemi (kan zehirlenmesi) Ameliyat öncesi ve sonrası enfeksiyonların önlenmesi

AKSEF nasıl kullanılır?

AKSEF intramusküler veya intravenöz enjeksiyonla uygulanır. İntramusküler enjeksiyon için, 1 g’lık tek bir doz 1 ml enjeksiyonluk su veya %0,9 sodyum klorür solüsyonuyla seyreltilir ve intramusküler olarak uygulanır. İntravenöz enjeksiyon için, 1 g’lık tek bir doz 5 ml enjeksiyonluk su veya %0,9 sodyum klorür solüsyonuyla seyreltilir ve intravenöz olarak uygulanır.

AKSEF dozu, enfeksiyonun tipi ve şiddetine, hastanın yaşına ve böbrek fonksiyonuna göre değişmektedir.

AKSEF’in yan etkileri nelerdir?

AKSEF’in yaygın yan etkileri şunlardır:

Baş ağrısı Mide bulantısı Kusma İshal Karın ağrısı Cilt döküntüsü Kaşıntı Alerjik reaksiyonlar

AKSEF’in daha az görülen yan etkileri şunlardır:

Trombositopeni (trombosit sayısının azalması) Lökopeni (beyaz kan hücrelerinin sayısının azalması) Agranülositoz (bazı beyaz kan hücresi tiplerinin sayısının azalması) Hemoliz (kırmızı kan hücrelerinin parçalanması) Pankreatit Karaciğer iltihabı Böbrek yetmezliği Menenjit Ensefalopati (beyin fonksiyonlarının bozulması)

AKSEF’i kimler kullanamaz?

AKSEF’e alerjisi olan kişiler kullanmamalıdır.

AKSEF böbrek fonksiyon bozukluğu olan kişilerde dikkatli kullanılmalıdır.

AKSEF hamilelerde sadece doktor tavsiyesi ile kullanılmalıdır.

AKSEF emziren kadınlarda sadece doktor tavsiyesi ile kullanılmalıdır.

AKSEF nasıl saklanmalıdır?

AKSEF oda sıcaklığında (15-25 °C) saklanmalıdır.

AKSEF’i dondurmayınız.

AKSEF’i çocukların erişemeyeceği yerlerde saklayınız.

AKSEF’i kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*