Zimmet Ne Demek 2024-2025 Güncel Bilimsel Bilgiler – Sözlük Anlamı Ne?

Zimmah Nedir?

Zimmet, kamu görevlisinin görevine aykırı olarak kendisine emanet edilen veya gözetimi kendisine ait olan mal üzerinde tasarrufta bulunması ve bu malı kendisinin veya başkasının mülkiyetine geçirmesidir. Zimmet, kamu görevlisinin görevini kötüye kullanması sonucu ortaya çıkan en ağır suçlardan biridir.

Zimmete Para Geçirmenin Tanımı

Türk Dil Kurumu’na göre zimmet; “Kurum ve kuruluşların çalışanlarına veya para işleriyle ilgilenen görevlilere imza karşılığında verilen para ve mal” ve “Bir kişinin hukuka aykırı olarak kendisine aktardığı ve ödemekle yükümlü olduğu para” olarak tanımlanıyor.

İslam hukukunda zimmet, “bir şahsın zimmetinde sabit olan borç” anlamına gelir. İslam hukuku literatüründe zimmet kavramı, bir şahsın tüzel kişiliği/kişiliği ve bunun sonucu ve türevi olarak, tüzel kişinin borçlarının belirli bir süre varlığını sürdürdüğü (sabitlendiği) yer ve mekân anlamında öne çıkar.

Zimmete Para Geçirme Suçu

Zimmet suçu, Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 247. maddesinde düzenlenmiştir. Bu maddeye göre, zimmet suçunu işleyen bir kamu görevlisi üç yıldan on beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Nitelikli zimmet vakalarında cezalar daha ağırdır.

Zimmet suçunun nitelikli halleri şunlardır:

Zimmete para geçirme miktarı büyüktür. Zimmete para geçirme, başka bir kamu görevlisiyle birlikte işlenir. Zimmete para geçirme, bir kamu görevlisi tarafından görevini kullanarak veya görevinin sağladığı kolaylıktan yararlanarak işlenir. Zimmete para geçirme, bir kamu görevlisinin istihdam ilişkisinin sağladığı güveni kötüye kullanarak işlenir.

Zimmete para geçirme suçunun cezası, suçun işlenme biçimine, zimmete para geçirme miktarına ve kamu görevlisinin görevine göre değişebilmektedir.

Disiplin Unsurları

Zimmet suçunun oluşması için aşağıdaki unsurların bulunması gerekir:

Kamu görevlisi: Zimmet suçunu işleyen kişi kamu görevlisi olmalıdır. Kamu görevlisi, kamu görevi ve yetkisiyle donatılmış kişidir. Zimmet: Zimmet, kamu görevlisine görevi gereği emanet edilen veya gözetimi kendisine ait olan maldır. Zimmet, para, mal, eşya veya kıymetli evrak olabilir. Göreve aykırı tasarruf: Kamu görevlisi, zimmete para geçirme konusu malı, görevine aykırı bir şekilde tasarruf etmelidir. Bu tasarruf, malı tüketmek, kullanmak, satmak, başkasına kullandırmak veya bundan yararlanmak olabilir. Zimmet işlenmiş olmalıdır: Kamu görevlisi, zimmete para geçirme konusu malı, kendi veya başkasının zimmetine geçirmelidir.

Zimmete Para Geçirme Suçunun Soruşturulması ve Yargılanması

Zimmete para geçirme suçunun soruşturması Cumhuriyet savcısı tarafından yapılır. Suç ağır ceza mahkemesinin görev alanına girdiğinden soruşturma ve kovuşturma ağır ceza mahkemesinin görev alanı içindeki Cumhuriyet savcısı tarafından yapılır.

Zimmete para geçirme suçunda zamanaşımı süresi on beş yıldır. Bu süre suçun işlendiği günden itibaren başlar.

Zimmete Para Geçirme Suçlarına Örnekler

Bir memur, kendisine zimmetine para geçirerek verilen parayı kendi şahsi harcamaları için kullanırsa zimmet suçu işlemiş olur. Bir memur, bir kamu kuruluşunun mallarını satarak elde ettiği parayı kendi cebine koyarsa zimmet suçu işlemiş olur. Bir belediye işçisi, belediye malzemelerini kendi evini yenilemek için kullanırsa zimmet suçu işlemiş olur.

Zimmete Para Geçirmeye Karşı Alınabilecek Önlemler

Zimmete para geçirmeye karşı aşağıdaki önlemler alınabilir:

Kamu görevlilerinin işe alınmasında ve görevlendirilmesi sırasında dürüstlük ve güvenilirlik ölçütlerinin dikkate alınması Kamu görevlilerinin görevlerini yerine getirirken hesap verebilirliğinin sağlanması Kamu kurumlarının mali kontrol sisteminin güçlendirilmesi

Zimmete para geçirme, kamu güvenini zedeleyen ve kamu zararına yol açan ciddi bir suçtur. Kamu kurumları ve vatandaşların bu suçu önlemek için gerekli önlemleri alması önemlidir.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*