Özgürlük ve Sorumluluk Arasındaki İlişki

Çoğu filozofun ahlak felsefesine odaklandığı en önemli iki kavram, özgürlük ve sorumluluk ve çoğu filozof farklı görüşler belirler. Çoğu günlük yaşamdaki sorunlar için materyal olan bu iki kavram birbirleriyle yakından ilişkilidir. Özgürlük ve sorumluluk arasındaki ilişki Eğer öne sürülen genel görüşlere gitmeden önce her ikisini de kısaca tanımlarsak;

Özgürlük: Herhangi bir konuda, kişinin durumu veya eylemi özgür irade ile seçim yapma gücüne sahiptir.Sorumluluk: Aynı zamanda kişiyi herhangi bir konuda, durumda veya eylemde yapmanın zorunluluğudur. Yerine getirilmediğinde, söz konusu durumun çeşitliliğine göre bazı yaptırımlar olabilir.

Çeşitli sorularda incelenen özgürlük ve sorumluluk kavramlarının destekleyici bir ilişkisi vardır ve genellikle ahlaki eylemlerde sıklıkla sorgulanır. Çoğu felsefe sisteminde yapılabilecek ve yapılabilecek özgürlük ve sorumluluk kavramlarına daha yakından bakmak daha açık bir şekilde yapılabilir.

Özgürlük nedir?

Özgürlük, kişinin sorumluluklarından veya dış sorumluluklarından hareket etmek olarak tanımlanır.

Özgürlük kavramının iç ve dış özgürlük olarak iki farklı ayrımı vardır. Tamamen hareket edememeye dayanan özgürlük kavramı, bir durum veya eylem karşısındaki sorumlulukları dikkate almaya ya da harekete geçme tercihlerini içerir. Bu nedenle, mutlak bir kavram değildir, çünkü bu durumlara göre bazı faktörlerin etrafında ilerler.

İç özgürlük (özgür irade): İnsanların kendi iradesi ve kötü kavramları ayırt etme yeteneğidir.Dış özgürlük (eylem): Dış dünya ile birey arasındaki ilişkiye dayanan bir özgürlük türüdür. Kültürel, sosyal, fiziksel ve ekonomik gibi birçok kavram yakından ilişkilidir.

Sorumluluk nedir?

Sorumluluk, bir kişinin yapması gereken eylemler olarak tanımlanabilir.

Farklı tanımların ve görüşlerin sorumluluğu kavramı, bir durum karşısında kişiye uygulanan eylemler veya durumlar olarak tanımlanabilir. Genel olarak, çeşitli felsefe öğretilerinde sıklıkla tartışılan sorumluluk kavramı, kişinin bu eylemler üzerinde bir etkisi olup olmadığına göre ele alınmaktadır.

Herhangi bir kişinin herhangi bir durumdan veya eylemden sorumlu olabilmesi, hem vicdanlı hem de akıl için yeterli olmaya dayanır. Ahlaki değerleri kavrayan ve zihinsel sorunları olmayan insanlar yaşam akışında özgürdür ve özgürlüğün sorumluluklarını üstlenmeleri beklenmektedir. Bu nedenle, vicdanlı ve ahlaki değerlerden habersiz insanlar, yani çocuklar, akıl hastalıkları veya hayvanlar, özgür kararlarından sorumlu olarak kabul edilir.

Özgürlük ve sorumluluk arasındaki ilişkiyle ilgili felsefi öğretiler

Özgürlük ve sorumluluk arasındaki ilişki felsefi öğretilerin konusu olmuştur.

İnsanlar ahlaki eylemlerde bulunurken, “Ücretsiz mi yoksa sorumlu mu?” Bu konuda farklı görüşler benimseyen düzinelerce filozof farklı düşünme sistemlerini savundu. Bugün sıklıkla tartışılan bu konu için ilk kez öne sürülen temel öğretilere bakmamız gerekirse, 5 farklı öğretim göreceğiz.

Ölümcüllük

Kısacası, “kadercilik olarak tanımlanabilen kadercilik doktrini, hayattaki her durumun evrenin yasalarına bağlı olduğunu savunuyor. Ölümcülük doktrinine göre, özgürlük ve sorumluluk kavramları, bu mevcut evren yasalarının boyunduruğunda bulunur. Bu, kişinin rolünde, kişinin bu roldeki senaryosu, bu tür bir insanın, bu tür bir kişinin, bu türün varlığında yazıldığı zaman, bu türden, kişinin ortaya çıktığı için yazılmadığı zaman, bu türden yazılmadığı zaman, özetlenmediğinde, kişi ortaya çıkmadığı için yazılmadığı zaman, bu konuda yazılmadığı için, kişi senaryosu yazılmadığında, kişi senaryosu yazılmadığında, bu durumun senaryosu yazılmadığında, İşlemlerinden sorumlu tutuldu çünkü özgür değil ve bir senaryoya göre hareket ediyor.

Determinizm

Determinizm doktrini “zorunluluk, belirleme” kavramları ile tanımlanır. Determinizm doktrinine göre, evrendeki her olay bilimsel yasalarla belirlenir ve gerçekleştirmek gerekir. Bu doktrinin özgürlük ve sorumluluk ilişkisi üzerine bakış açısı nedir; İnsanların kendi iradesiyle harekete geçmedikleri, özgür davranamayacakları ve ellerinde olmayan koşullar altında hareket edemedikleri iddia ediliyor. Bu nedenle, kişinin özgürlük ve sorumluluk üzerinde bir etkisi yoktur. Kişinin özgür bir iradesi olmadığından, eylemlerinden sorumlu tutmak mümkün değildir.

Otodetermizm

Determinizm öğretiminde olduğu gibi mutlak bir özgürlük olmadığını savunan otodetermism, bazı durumlarda kendi özgür iradesini kullanabileceğini savunur. Bu nedenle, kişi insan kaderinin bazı durumlarını seçer ve bu seçimin sonuçlarını yaşayabilir. Serbest seçimlerin sorumlulukları da bireydir. Gelişen ve öğrenen birey ücretsiz seçimler yapabilir ve sorumluluk alabilir.

Liberteryanizm

Her insanın doğduğu andan itibaren özgür olduğunu savunan öğretilerden biridir. Özgür doğan her canlı şey kendi seçimlerini yapabilir ve bireysel özerklik insanlara aittir. Bununla birlikte, bu doktrinin en önemli kısmı özgür bireyin diğer bireylerin özgürlüğüne saygı duyması gerektiğidir. Özetle, bir bireyin özgürlük görüşü ilk olarak özgür olduğu gerçeğine atfedilir. Ancak, bu görüşte tartışılan özgürlük, bireyin davranışını zevke göre savunmaz. Diğer insanların sınırlarına göre çizilen bir görüş olduğundan, bu noktada sorumluluklarda başlar.

Nezaket

Determinizm doktrininin tam tersi olan instetizm, insanın tamamen özgür olduğunu savunuyor. Kaderde yaşamayan kişi kararlarını ve sorumluluklarını kendisi yönetir. Böylece, herkes kendi kaderini yazar. Doğrudan kişinin iradesine bırakılan özgürlük kavramı, karar verme fenomenine dayandığından, sorumluluklarını yerine getirmesini sağlar.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*