Hipoksi Nedir? Hipoksemi Tedavisi Nasıldır?

Canlı şeylerin en önemli unsurlarından biri oksijendir. Hipoksi, oksijenin normal yaşam fonksiyonlarında etkili bir şekilde kullanılmaz. Yetersiz oksijen talebinin neden olduğu bir durumdur. Peki hipoksi tam olarak nedir? Çeşitler nelerdir? Nasıl tedavi edilir?

Hipoksi durumunda, dokulara gönderilen oksijen miktarı fizyolojik olarak yetersizdir. Vücudunuzda yeterli oksijen yoksa, hipoksemi veya hipoksi bozukluğu ortaya çıkar. Bu rahatsızlık oldukça tehlikelidir. Oksijen olmadan, organlarınızın çoğu kalıcı olarak hasar görebilir.

Hipoksi; İnhale hava, kan veya dokudaki oksijen miktarı normaldir. Hipoksemi, kandaki yetersiz veya düşük oksijen durumudur. Bazı durumlarda, bu terimler birbirinin yerine kullanılır. Bununla birlikte, her ikisinin de hücrede oksijen eksikliği vardır. Hipoksemi, hipoksemi vücudun ihtiyaçlarını karşılamak için dokulara yeterli oksijen iletemediğinde ortaya çıkar. Hipoksi genellikle her iki durumu da açıklamak için kullanabilir.

Hipoksi türleri

“Hipoksi nedir?” Soruyu net bir şekilde cevaplamak için çeşitleri öğrenmek gerekir. Fizyolojik olarak 4 tip hipoksi vardır. Bunlar aşağıdaki gibidir:

Hipoksik hipoksemik hipoksistagnant hipoksihistotoksik hipoksi

Hipoksik hipokside dokularda yeterli oksijen yoktur. Çünkü dokulara gelen kandaki oksijen miktarı düşüktür. Hipoksik hipoksi de oksijen eksikliğinden dolayı görülür. Anemi olarak da bilinen hipemik hipoksi veya anemik hipoksi, anemi durumunda kandaki oksijen seviyesinde düşük hemoglobin seviyeleri ile bir azalmaya yol açar. Bu nedenle, dokulardaki oksijen seviyesi azalır.

Durgun hipoksi, kan akışındaki bozulmaya bağlı olarak dokularda daha az oksijenin bir sonucu olarak ortaya çıkar. Histotoksik hipoksi oluşumu süreci aşağıdaki gibidir. Akciğerlerden belirli bir miktarda oksijen alınır, dokulara gönderilir, ancak dokular bu oksijeni kullanamaz. Genellikle hücrelerin oksijenden enerji üretmesini önleyen zehirlenmede meydana gelen bir hipoksi türüdür.

Hipoksi belirtileri nelerdir?

Hipoksi, nefes darlığı veya çarpıntı gibi problemlerle kendini gösterebilir.

Tüm hipoksi türlerinde, vücut dokularındaki oksijen miktarı azalır. Hipoksinin yoğunluğu hafif veya şiddetli olabilir. Hipoksi belirtileri aşağıdaki gibidir:

Baş ağrısı

Bu semptomları kendiniz görürseniz, hipoksi olduğunuz söylenemez. Ancak, elbette dikkatli olmak. Bir kişi uzmanıyla iletişime geçerek konuyla ilgili düşüncelerinizi alabilirsiniz.

Hipoksi için iyi olan nedir?

Hipoksi hastalarına oksijen desteği sağlamanın en iyi ve etkili yoludur. Hipoksi tedavisi için egzersizin hipertansif, obez ve yaşlı insanlarda olumlu etkileri vardır. Ek olarak, egzersiz yoğunluğunun ve egzersiz türünün hipoksi için iyi olup olmadığı hakkında çok az şey bilinmektedir. Bir uzmanla buluşma, hipoksiden muzdarip insanlar için en yararlı yol olacaktır.

Hipoksi tedavisi nedir?

Hipoksinin tedavisinde ilk adım hastaya bir hava yolu sağlanarak atılır.

Hipoksinin nedeni ne olursa olsun, ilk yaklaşım genellikle aynıdır. Hastaya hava yolu sağlanmalı ve oksijen verilmelidir. Hipoksi tedavisinde serebral hiposy şüpheleniliyorsa, oksijen takviyesi mümkün olduğunca çabuk yapılmalıdır. Birçok hasta burun tuvali tarafından verilen ilave oksijene yanıt verecektir. Oksijen seviyesi ne kadar hızlı normale dönerse, hasta için prognoz o kadar iyi olur. Oksijen tedavisinde hastaya odadaki oksijenden daha fazla oksijen verilir. Zamanlama tedavide de çok önemlidir. Çünkü serebral hipoksi çok kısa sürede ortaya çıkabilir ve birçok hasta için geri dönmeyebilir.

Bazı hastalar kandaki oksijen miktarını arttıran bir hiperbarik odada tedavi edilebilirken, diğer hastalar normal atmosferde tedavi edilir. Normal atmosferde tedavi gören hastalar için yüksek oksijen veren mekanik ventilasyon gerekebilir. Bununla birlikte, oksijen verirken dikkat edilmelidir. Çünkü aşırı dozda oksijen verilirse, dokular için zehirli olabilir.

Hiperoksi ayrıca davranışsal değişikliklere neden olabilir. Hiperoksi hiperbarik tedavisi olan hastalarda ortaya çıkacaktır. Bazı bireylerde, hipoksi gelişmeden önce oksijeni azaltan veya oksijen maskeleri kullanan durumlardan kaçınarak hipoksiyi önlemek mümkündür. Ek olarak, astım gibi tıbbi durumların neden olduğu hipoksi semptomlarını önlemek için geliştirilen ilaçlar vardır.

Yüksek bir irtifaya gittiğinizde nefesinizin neden kesildiğini hiç merak ettiniz mi? İşte merakınızı ortadan kaldıracak bir içerik: yüksek irtifada nefes darlığına neden oluyor mu?

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*