Viskozite Nedir? Viskozite Artarsa Ne Olur?

Viskozite, sıvı veya gaz haline gelen bir sıvının direnci olarak tanımlanabilir. Genellikle “hayal kırıklığı olarak bilinen viskozite genellikle günlük yaşamda kullanılır. Madde tarafından geliştirilen iç direniş tanımına sahip kimya ve fizik derslerinin ana konularından biridir. Bu nedenle, öğrenciler tarafından ne anlama geldiğini merak eder. Bu makalede,” Viskozite nedir? Viskozite artarsa ​​ne olur? “Sorularınızın cevaplarını arayacağız ve merakınızı tatmin etmeye çalışacağız. Konuyla ilgili ayrıntılı bilgilere erişmek için makalemizi incelemeye devam edebilirsiniz. Hoş okumalar…

Viskozite nedir?

Balın kalın ve yüksek viskoziteli bir değeri vardır

Viskozite, dilimize “hayal kırıklığı” olarak geçen bir terimdir. Akışkan veya gaz haline gelen maddelerin sıvıya karşı iç direnç yaratarak karşı olduğu anlamına gelir. Viskozite seviyesi arttıkça, “ağda .. bu ayrımın nedeni, her bir maddenin belirli bir akışa değerine sahip olmasıdır. Dışarıdan yapılan müdahalelerin her biri doğal değeri etkileyecek ve bazı olumsuz durumlar ortaya çıkabilir. Çünkü sıvılar dışındaki tüm gerçek sıvılar yüzey voltajına karşı direnç yaratır. Bununla birlikte, yüzey voltajına karşı direnç geliştirmeyen sıvılar da olduğu söylenebilir. Bunlara “ideal sıvı ..

Daha anlaşılır bir örnekle açıklamamız gerekirse, su bir madde olarak düşük veya ince viskozite değerine sahiptir. Aksine, örneğin, balın kalın ve yüksek viskozite değeri vardır.

Viskozite nasıl ölçülür?

Viskozite değerinin ölçümü için spesifik bir formülasyon vardır. Viskozite değeri Newton’un akışkanlık denkleminden sonra bulunur. Çünkü Newton Yasasına göre, su ve gazların çoğunluğu bu yasaya uyum sağlar. Bu nedenle, Newton sıvıları olarak bilinirler. Formül aşağıdaki gibidir:

Formüldeki değerlerin eşdeğeri F (kuvvet) ve A (alan) anlamına gelir. Bu nedenle, formül kuvvetin zorla bölünmesi anlamına gelir. DV, DV bölünürken sıvının hareket hızını temsil eder. n, sabit bir ölçüm değerini ifade eder.

Viskozitenin genellikle ortalama bir değerde ölçüldüğü bilinmektedir. Bu 25 ° C’dir, ancak bazı sıvılar çok çeşitli gerilimlerde sabit kalır; Bazıları kalamaz. Viskozitesi sabit olmayan bu sıvılara Newton olmayan sıvılar olarak da adlandırılır.

Viskozite artarsa ​​ne olur?

Sıcaklık arttıkça viskozite azalır.

Viskozitedeki artış, madde ve koşulların türüne göre değişir. Viskoziteyi etkileyen üç madde olarak sayılabilir. Bunlar; Moleküller arasındaki güç, sıcaklık ve molekül kütlesidir. Moleküller arasındaki güç arttıkça, viskozite daha az maddeye kıyasla artar. Çünkü moleküller arasındaki etkileşim arttıkça, ayrılması zorlaşır ve sonuç olarak viskozite artar. Benzer şekilde, molekül kütlesi arttıkça viskozitenin arttığı gözlenir. Son olarak, en yaygın değere, yani sıcaklığa bakmak yararlıdır. Sıcaklık arttıkça viskozite azalır. Çünkü sıcaklık ile moleküllerin yerçekimi kuvveti azalacak ve viskozite buna kıyasla azalacaktır.

Sıcaklık değişkenine bir örnek vermemiz gerekirse, buzdolabına yerleştirilen bir balın sıcaklığı azalacak ve ürün sağlamlaşacaktır. Bu viskozitede bir artışa yol açar. Bununla birlikte, buzdolabından çıkarıldığında, viskozite oranının sıcaklığın etkisi ile azaltıldığı gözlenir.

Son olarak, kontaminasyonda doğrudan etkili olduğu söylenemese de, basınçtan bahsedilmelidir. Viskozitenin, basınçtan bağımsız da olsa çok yüksek basınç altındaki maddelerin yoğunluğu nedeniyle viskoziteyi arttırdığı bilinmektedir.

Viskozite ve günlük yaşamda kullanımı

Birçok bilimsel konuda olduğu gibi, viskozitenin günlük yaşamda sıklıkla kullanıldığı bilinmemektedir. Bununla birlikte, birçok alanda viskozite ile karşılaşılır. Şimdi günlük yaşamda nerede kullanıldığına kısaca bir göz atalım. Buna göre:

Cam endüstrisinde, şişeleme işlemi daha kolay ve daha hızlı tamamlanmak için kullanılır. İş çalışmaları sırasında asfalt dökümünden sonra perdeyi yaymaya yardımcı olur. Yağ tüketim oranları ve sıcak soğuk hava rahatça çalışmayı mümkün kılar. Motordaki ısıtmalı yağın akışkanlığını sağlar. Duvar benzeri yüzeylere daha kolay yayılmıştır. Hazırlık işleminde ve gıdaların sunum aşamasında kullanılır. Kanın pıhtılaşmasını kontrol etmek için kullanılır.

Özetle, viskozite çeşitli disiplinlerde kullanılan bir kavramdır ve maddenin sıvıya karşı içsel direncini ifade eder. Çeşitli uyaranların değeri, özellikle sıcaklık, artar veya azalır. Her iki olasılıkta da günlük yaşamlarımızda önemli bir yeri vardır ve bunun farkında olmasak bile, düzenli olarak karşılaşılır. O kadar ki, hem günlük kullanım hem de bilimsel nitelikler açısından çok önemlidir.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*