
Şüphecilik ve dogmatizmin bilgi anlayışı arasındaki farklar, bilgiye ulaşmak için ters yönde yöntemlere sahip olmalarıdır. Bu noktada, şüpheciler insan zihniyle kesin bir bilgi olmadığını söylüyor ve bilgiye erişme sürecinin incelenmesi gerektiğini savunuyor. Dogmatizm, daha önce elde edilen ve insanları bu ilkelerin gerçeğine ve kesinliğine getirecek priori ilkelerden bahseder.
Şüpheciler, bilginin şüphelenilmesi gerektiğini savunuyorlar. Çünkü onlara göre, belirli ve doğru bilgilere ulaşmak imkansızdır. Şüpheliler ayrıca genel geçiş bilgilerinin varlığını da reddediyor. Şüpheciler, insanların her şeyin önlemleri olduğunu savunuyorlar ve bilginin göreceği ve değişken olduğunu söylüyorlar. En önemli şüpheci filozoflar arasında Protagor ve Descartes var.
Dogmatizm, insan zihnine gerçekte, yani değişmeyen ve varlığının onarılamaz bilgi ve değerlere ulaşılabileceğini savunur. Şüphecilerin aksine, dogmatizmin savunucuları geneldir ve evrensel bilgilerin varlığını kabul eder. Dogmatizmde bilginin Tanrı’dan geldiği iddia edilmektedir. En önemli dogmatik filozoflar arasında Sokrates, Platon ve Aristotales var.
Bu iki felsefi görüşün ayrıntılarına gidelim ve şüphecilik ve bilgi anlayışı arasındaki farkları daha net görelim.
Şüphecilik nedir?
Şüphecilik, kesin bilgilerin imkansızlığını savunur.
Susness, şüphecilik ve septizm olarak da bilinir. Genel geçiş bilgilerinin insanlar için imkansız olduğunu savunan akım şüphecilik denir. Kısaca söylemek gerekirse, kesin bilgilerin imkansızlığını savunan akımdır. Şüphecilik hareketinin önde gelen filozofları arasında Piron, Timon, Arkesilaos ve Carneades var.
Bugün, şüphecilik kavramı, yerleşik mahkumiyetlerden şüphelenme eğilimini ifade etmek için kullanılmaktadır. Genel olarak, insanlara veya fikirlere güvenemeyen insanlar da tanımlamak amacıyla kullanılır. Bu bağlamda şüphecilik, birçok insan tarafından benimsenen fikirleri test etmek veya incelemek için kullanılan açık bir eğilimdir.
Şüphecilik saflığa karşı yararlı bir yöntem olsa da, bazen şüphecilik tüm konularda şüphe etmek gereksiz olabilir. İyi ya da kötü olmanın yanı sıra, felsefede şüpheciliğin anlamı farklıdır.
Şüphecilik hakkında daha fazla bilgi için: Septizm nedir? Septisizmin temsilcileri kimlerdir?
Dogmatizm nedir?
Tüm metafizik öğretiler dogmatik öğretilerdir.
Dogmatizmin iki farklı tür türü vardır. Birincisi, dogmatizm, herhangi bir kanıt görmeden ve din veya otorite tarafından öne sürülen düşünceleri incelemeden bilgileri düşünen anlayış anlamına gelir. Aynı zamanda, dogmatizm bilgi olasılığı söz konusu olduğunda bilginin mümkün olduğunu savunur. Ancak, insanın gerçek bilgiye ulaşabileceğini de söylüyor. Temelde skolastik bir anlayış olan dogmatizm, bugün değişim ve gelişim sağlayan öğretileri ve anlayışı sınıflandırır. Özellikle, tüm metafizik öğretiler dogmatik öğretilerdir.
Felsefi bir atmosferde yaşayan şüpheciler, kendileri gibi düşünmeyen filozofları adlandırdı. Bu nedenle, şu anki şüpheciliğe dogmatik denir, bu da bilginin mümkün olduğunu savunur.
Genel olarak, dogmatik kavramının da bazı öğretilerin en ufak bir eleştirisi olduğu ve kişisel eğilimlere körü körüne inandığı söylenir. Bununla birlikte, epistemolojide felsefenin hareketi, insan zihninin kendisinin ve nedenlerinin nesnel bilgiye sahip olabileceğini savunan dogmatizmdir.
Dogmatik Felsefe hakkında daha fazla bilgi için: Dogmatik nedir? Felsefe dogmatik mi?
Kim Dogmatic denir?
Deney alanının dışındaki tüm kavramlar dogmatiktir. Felsefe alanında, bilginin mümkün olduğunu iddia eden insanlara dogmatik denir. Dogmatik kelimesi, bir düşüncenin günlük dilde kör bir savunması olarak düşünülebilir. Buna ek olarak, dogmatik kelimesi, insan zihninin varlıkların hakkı hakkında doğru ve kesin bir bilgi elde edebileceği anlamına gelir.
Felsefi olarak, dogmatik insanlar insanın kendisinden bağımsız olan gerçekliğin bilgisine ulaşılabileceğini savunuyorlar. Dogmatik insanlar da bilgi kaynağı hakkında farklı görüşlere sahiptir. Bu farklı görüşlere bir örnek vermek için:
Mindeneyhem zihin her ikisi de zihnin dener
Dogmatic’in bilgi kaynağı hakkında farklı görüşler içermesi, dogmatizm kavramı hakkında farklı tartışmaların ortaya çıkmasına yol açmıştır.
Dogmatik düşünürler ve görüşler
Thales, dogmatizmi savunan en önemli filozoflar arasındadır.
Dogmatizmi savunan en önemli filozoflar, Thales, Anaximenes ve Anaximandros gibi eski filozofları içerir. Bu filozofların en büyük kısmı, bildiklerimiz ve duyduklarımız dışında hiçbir gerçeklik kabul edilmemesidir. Bu nedenle, bu filozoflar dogmatik filozoflar olarak kabul edilir. Örneğin, Thales, evrenin ana bileşeninin su olduğunu savundu. Dogmatik insanlar kendi fikirlerinin tartışılmaz olduğunu kabul ederler. Bu nedenle, deney ve araştırmayı reddederler.
Bir yanıt bırakın