Fenomenoloji Nedir? Fenomenoloji Temsilcileri Kimlerdir?

Felsefe kavramlarından biri olan fenomenoloji, ilk kez Alman filozof Hegel tarafından akıl fenomenolojisi fenomeninde kullanıldı. Konsepte göre, fiziksel dünya; Her insan için aynı anlama sahip olan insanlardan bağımsız bir gerçek değildir. Başka bir deyişle, dünya fiziksel olarak görecelidir. Bu görelilik insanların anlamına göre değişir. Peki fenomenoloji nedir?

Edmund Husserl, Martin Haidegger, Alfred Schütz fenomenoloji savunucuları. Schütz fenomolojisi dışındaki isimlerin eserleri felsefe açısından önemli çalışmalardır.

Fenomenoloji nedir? Fenomenoloji örnekleri

Fenomenolojiye göre, gerçek bilgi perspektifinden değişebilir.

Fenomenoloji kavramına birçok örnek vermek mümkündür. Örneğin, fenomenoloji kavramına göre, vidalar veya anahtarlar gibi nesneler aslında mevcut değildir, bu sayılar sadece farklı formlara yerleştirilmiş ve farklı işlevsellik kazanmıştır. Hayatında hiç vida görmemiş bir kişiye bir vida gösterilirse, o kişi kitabın genel anlamını dayatmaz. Sadece metal bir parça olduğunu düşünecek. Vidanın o kişiye göre var olması için vidaya bir anlam yaratmalı ve vidalar için yorum yapma yeteneğini tutmalıdır. Bu şekilde, fiziksel dünya fenomenoloji tüm insanlar için aynı gerçekliği yorumlar.

Husserl ve fenomenoloji

Fenomenoloji kavramı, Edmund Husserl tarafından günlük yaşamda sorgulamadan gerçekliğin nasıl kabul edildiğini anlamak için geliştirilen felsefi harekettir. Fenomenoloji, bilincin doğal bir görüşle sorgulanmayan ve kabul edilmeyen bir süreçten nasıl geçtiğini sorgular. Başka bir deyişle, dış dünyanın sadece içinde bulunduğumuz dünyanın bilinciyle anlamlı olabileceğini, dünyayı yorumlamanın yolunu incelemeye çalıştığını varsayan felsefi bir yaklaşımdır.

Husserl, insan zihni dışında ve ötesinde fizikin varlığını reddetmez. Ancak ona göre, nesnelerin gerçek doğası ve anlamları hakkında bilgi asla emin olamaz, çünkü sadece zihinlerinin dışındaki fiziksel nesnelerle iletişim kurabilirler. Dolayısıyla, Husserl’e göre, toplumun yaşadığı dünyanın ve toplumun gerçekliği ancak insan varsayımı veya yorumundan oluşabilir. Bu düşünce ile Husserl, Husserl parantez veya fenomenolojik indirme olarak adlandırdığı fenomenolojik bir yöntem geliştirdi.

Fenomenoloji Parantez Örnekleri

Deneyimlerimiz bize her zaman gerçek bilgiler sunmaz.

Husserl’i deneyimleyerek elde edilen bilgileri bir kenara bırakma süreci; Buna parantez veya fenomenolojik indirgeme denir. Husserrl, içinde bulunduğumuz dünyanın varlığının gerçekliği hakkında bir iddiayı reddeder. Bu, tüm fenomenleri ve deneyim yoluyla elde edilen tüm bilgileri parantez alır. Başka bir deyişle, deneyimin insanlar üzerinde yarattığına dair bir inanç olmadığını varsayar. Bu fenomenolojik araştırma, zihnin tüm önyargılarının ve varsayımlarının askıya alınması olarak özetlenebilir. Fenomenoloji; Bilinci sorgulamayan, doğal bir görüşle kabul eden, ancak bu kabulün nasıl geçtiğini sorgulamayan bir disiplindir. Ona göre, önemli olan tamamen önemlidir. Sorgulama yoluyla nesnelerin özüne ulaşmak mümkün olur.

Heidegger fenomenlojisi

Martin Haidegger birçok kaynakta varoluşsal felsefeye dahil olsa bile, bu felsefeyi kesin bir dille reddetti. Aslında, varoluşsal felsefenin kurucusu için bir isim yapan Jean Paul Sartre, Martin Haidegger’i eleştirdiği birçok yazıya sahip. Martin Haidegger’in çalışmalarını incelersek, özellikle fenomenoloji hareketinden etkilendiğini söylemek yanlış olmaz. Bu efektleri n’de n ne anlama geldiğini görebiliriz ”.

Fenomenoloji ve varoluşçuluk

Fenomenoloji ve varoluşçiliğin ortak özelliği sorgulamalarıdır.

Varoluşçuluk incelendiğinde, birbirini fenomenoloji ile desteklediğini görmek zor değildir. Çünkü her ikisi de aynı noktadan başlayarak bir yolculuğa çıkıyor. Varlığın temeli sorgulamaktır. Bunun ana nedeni var olan ilk sorulardır. Birçok filozofa göre, bir kişi sorguları ve araştırma düzenlediğinde doğru bilgilere ulaşabilir. Aslında, fenomenoloji bu temelden sorgulama eylemine ilerler. Fenomenolojinin varlığı, her insanın farklı sorgulayabileceğini ve farklı bir şekilde algılayabileceğini söylüyor. İşin özüne döndüklerinde birbirlerini destekleyen iki ideoloji olduğunu söylemek yanlış olmaz. Ama aynı zamanda parçalandıkları noktalar da var. Bu yüzden ikisinin de farklı yollara gittiğini görebiliyoruz.

Farklı bir felsefe hareketi öğrenmenizi sağlayabilecek başka bir makale: Plurizm nedir? Çoğulculuğun kurucusu kimdir?

Sık sorulan sorular

Fenomenolojik anlayış ne anlama geliyor?

Fenomenolojik anlayışa göre, kavramlar yeniden incelenmeli ve sorgulanmalıdır.

Fenomenolojik perspektif nedir?

Böyle bir perspektife sahip olmak istiyorsanız, mutlak bilginin var olduğu fikrinden uzaklaşmalısınız. Fenomenolojik bir bakış açısından, tek bir gerçek veya hak yoktur.

Fenomenoloji neyi reddeder?

Fenomenoloji metafizik kavramını reddeder ve materyalizm anlayışını benimser.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*