Sosyal Psikoloji Nedir? – Yazbuz.com

Sosyal psikoloji, toplum ve toplumdaki normların, kültürlerin ve kurumların etkilerini araştıran bir bilimdir. Sosyoloji ve psikoloji ile yakın ilişkileri vardır. İş ve araştırma alanları hem toplumu hem de bireyi kapsar.

Sosyal psikoloji neye bakıyor?

Sosyal psikoloji esasen birçok sorunla ilgilenmektedir. Yardım ve dayanışma onlardan biridir.

Sosyal psikoloji esas olarak bireylerin neden toplumda davranışsal kalıplar ve sonuçları ile ilgilendiği ile ilgilenmektedir. En temel konular:

Yardım, dayanışma uyumluluğu, uyumluluk dinleme, sipariş-aktif zincir yazarlık ve bireysel iletişim ve etkileşim

Sosyal psikoloji çalışmalarında, araştırma yolu toplumdan topluma değiştikçe değişebilir. “İnsanların birbirlerine yardım edebilme veya yardım edememe nedenleri”, Neden neden bağlı oldukları toplumdaki veya gruptaki kurallara uyuyorlar? Gibi sorulara karşı cevaplar ararlar.

Sosyal psikoloji konuları nelerdir?

Sosyal psikoloji, psikoloji ve sosyolojinin disiplinlerindeki tüm konuları ele almaktadır. Bu tür psikolojinin araştırmasında;

İletişim, sosyal çatışma, sosyal değişim, grup psikolojisi, aile, şiddet, prososyal davranış vb. Birçok konu var.

Türkiye’de sosyal psikoloji

Türkiye’deki çoğu insanın koşullu bir psikoloji yapısı vardır.

Türkiye’de sosyal psikoloji konusunda uzmanlaşmak isteyen insanlar için çok büyük bir havuz. Ülkemizdeki çok sayıda etnik kimlik ve siyasi yaşamlarımızın hareketliliği sayesinde çok geniş bir deney, gözlem ve araştırma alanımız var.

Bununla birlikte, tüm bu gelişmelere rağmen, Türkiye’de sosyal psikoloji alanında görünür bir gelişme yoktur. Çoğu insan, ailelerinden veya çevrelerinden miras alınan ideolojiyi savunarak yeni gelişmelere karşı önyargı ile şartlı bir psikoloji yapısına ve yaklaşımına sahiptir. Ne yazık ki, bu durum bilimle ilgilenen insanlar arasında gibi görünüyor.

Sosyal psikoloji hakkında daha fazla bilgiye ulaşmak ve bu kavramı ayrıntılı olarak incelemek için. Salahiddin Ökmül tarafından hazırlanan Dr. Sosyal Psikoloji: “Giriş” çalışmasını inceleyebilirsiniz.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*