Senkretizm Nedir? Senkretik Düşünme Nedir?

Bilindiği gibi, felsefede birden fazla okul var. Her öğretimin farklı uygulama biçimleri ve benzersiz sınırları vardır. Buna ek olarak, felsefede bir yaklaşımın özellikleri genellikle diğer yaklaşımlara benzer. Bununla birlikte, her doktrinin keskin sınırları ve amaçları diğerlerinden ayrılmıştır. Senkretizm veya senkretik düşünce, bu disiplinlerin ortak noktaları ile yeni bir disiplin uygulamaya çalışır. “Senkretizm nedir? Senkretik düşünme nedir?” Sorularınızın cevaplarını ayrıntılı olarak bulabilirsiniz.

Senkretizm nedir?

İlk olarak Türkçe’de Türkçe’de kullanılan senkretizm, eski bir Yunanca kelimedir. Latin’e geçtikten sonra, bugünün İngilizcesinde de bir yer aldı. Aslında, senkrik yaklaşımlar İsa’dan 2.000 yıl öncesine kadar uzanır. Buna ek olarak, özellikle dini terimlerle, etkiler İslam’da bulunur.

Senkrik düşünme kökenli

Senkrik düşüncenin kökeni, tek bir yargıya uymama arzusuna dayanır.

Senkretik düşünme şekli, farklı, hatta zıt disiplinlerden yeni bir doktrini ortaya çıkarmayı amaçlamaktadır. Peki bunun nedeni nedir? Kendinizi hiç pratikte buldunuz ve birden fazla felsefe uyguladınız mı? Ancak birden fazla dini doktrinin mantıklı yönlerini keşfettiniz mi?

Burada, senkretizm bize tek bir disiplin olmadan nasıl yaşayacağımızı öğretir. Bu nedenle, dogmatik inançları geride bırakmanıza izin veriyor mu? Hayır, değil. Dini figürlerin ve uygulamaların birinden diğerine aktarılması da batıl inançlar da dahil olmak üzere senkretizmin bir ürünüdür. Eğer bu bilgi “Senkretizm nedir?” Soruyu aydınlatmak için yeterli ise, diğer ayrıntılara gidebiliriz.

Dini motiflerde senkretizm

İlginç bir şekilde, senkretizm sadece dini görevlere takıntılı olan insanların dikkatini çekmiştir. Yani, felsefede veya diğer alanlarda doğrudan senketik bir bağlam elde etmek zordur. Dini perspektiflerden bakıldığında, dinler arasındaki ortak motiflerin nedeninin gizlice olduğu söylenebilir. Akla gelen ilk karışık motiflerden bazıları:

İslam’daki Khidr motifi ve kötü göz inancı gibi görevlerin aslında Hıristiyanlıkta olduğu söylenebilir. Ayrıca Kutsal Kitaplara dahil olmayan birçok unsurun hala dinlerle bağlantılı olduğunu duydunuz. Örneğin, Adem ve Havva’nın Cennet Bahçesi’nde yaşadıkları, Müslümanlar arasında sık kullanılan ve söylenen bir ‘hikaye’. Aslında, Cennet Bahçesi ve yasaklanmış elma motifi Tevrat’ta yazılmıştır. Motifin diğer dinler tarafından benimsenmesi, senkretik düşünceyi benimseyen insanların etkilerinden daha fazla değildir.

Sosyolojik olarak senkrik düşünce

Sosyoloji alanında senkretik düşünme örnekleri bulunur.

Bugünün aksine, geçmişteki değişiklikler birçok asimilasyona yol açmıştır. Eski zamanlarda dini değişiklikler, bir toplumun halkının dini görevlerinin değişmesi genellikle ekonomik anlamda dayatılan ihtiyaçların ürünleridir. Her iki farklı dini motifin dini yayılmada karıştırılması son derece anlaşılabilir.

Genellikle birbirlerini eleştiren dinlerin aynı özelliklere ve anlatılara sahip olduğu bulunmuştur. Sonuç olarak, güçlü ekonomilerin küçük devletlere zorladığı şeylerden biri, dini alaşımları ve adaptasyonu ortaya çıkarmalarıdır.

Edebi açıdan senkretizm

Senkretizmi hem kültürel hem de edebi biçimlerde karşılaşıyoruz. Savaş savaşı veya Fransız Devrimi döneminde üretilen edebi metinler bu uluslara özensizlik içerir. Türk edebiyatında benzer motiflere ve deneklere sıklıkla karşılaşılmaktadır. Çehov tarzı anlatı, Cumhuriyet döneminin romanlarında Fransız esintileri, ekstra bakım vb. İçerik, edebi senkretizmin gölge izleridir.

Felsefede filozoflar, özellikle ilahi motiflerin destekçileri ile karşılaşılır. Platorların sık sık Heidegger ve okula saldırdığı görülüyordu. Kişisel argümanlarda senketik modelleme kullanılır. Peki dinin Platon ile ilgisi nedir? Hıristiyanlık.

Platonik felsefi anlayış, iyi ve doğru söylemler vb. Hıristiyanlığa aşılanan doğru yaklaşımın temelidir. Platon’un gerçekten uzaklaştığı ve emir vermeyi planladığı iyi insanlar kavramı, Heidegger ve diğer tarafsız filozofların özgür iradesi ile çakışmaz.

Sonuç olarak, senkretizm

Senkretizme göre, her düşünce değişebilir.

Görüldüğü gibi, senkretik bir düşünce terimi olarak yaygın olmasa da, birçok yazışma ve dini motifte bulunur. Saf zihinleri eleştirirken veya belirli bir ideolojiyi dinlerken, gerçekte nerede toplandığını bilmek, gerçeği görmek açısından önemlidir. Uzun lafın kısası, senkretizm, özellikle dinin birçok alanında kültürel etkileşimi temsil ederken, farklı olanların aslında aynı olduğunu açıklar. Çünkü senkretizme göre, her şey değiştirilebilir ve dönüştürülebilir. Öyleyse, “Senkretizm nedir? Senkretik düşünme nedir?” Sorular için söyleyebileceğimiz şeyin sonuna geldik.

Felsefe hakkında daha fazla bilgi edinmek isteyenler nelerdir? Monist filozoflar kimlerdir? Makalemizi de ziyaret edebilir.

Sık sorulan sorular

Senkretizm ne anlama geliyor?

Farklı düşünceleri, inançları ve ideolojileri ortak bir noktayı bir araya getirmeye çalışan ve onları kaynaştırmayı amaçlayan bir eğilim olarak düşünebiliriz.

Görkemli düşünce nedir?

Akla gelen herhangi bir fikrin gerçek olabileceğine inanmak. Başka bir deyişle, “akla gelen kafaya geliyor” kelimesinin örüntüsü ile açıklanabilir.

Yanlış uzlaşma ne anlama geliyor?

Birbiriyle ilişkili olmayan iki farklı düşünceyi yanlış bir perspektifle ilişkilendirmek için çağrılır.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*