Mısırlıların Dini İnançlarının Tıp ve Mimarlık Alanına Etkileri

Tarihte var olan birçok topluluğun kendi inancına sahipti. İnandıkları şey doğrultusunda, çeşitli mimari eserler yaptılar veya diğer tarafa geçiş olarak düşündükleri ölümü karşıladılar. Belki de bu tarihsel toplumların en bilinenleri eski Mısır medeniyetidir. Birlikte Gelin Mısırlıların dini inançlarının tıp ve mimarlık alanı üzerindeki etkileri Bakalım ne oldu.

Arkeolojik kazılar sayesinde eski medeniyetlerin kalıntılarına ulaşabilir ve onlardan eski medeniyetler hakkında bilgi toplayabiliriz. Çünkü kalan her iş veya kalan her nesne, o medeniyetin yaşam tarzının bir izidir. Bu aynı zamanda eski Mısır medeniyeti için de geçerlidir. Eski Mısır’a ait olan her nesne ve arkeolojik kazı yoluyla serbest bırakılan her nesne bizi eski Mısır hakkında bir adım daha ileri götürüyor. Mısırlıların dini inançlarının tıp ve mimarlık alanı üzerindeki etkileri Buna başlamadan önce eski Mısır’daki inanç sistemlerine bir göz atalım.

Mısır’da din

Bulunan tüm çalışmalara ve tüm yapılara rağmen, eski Mısır’daki inanç sistemini ayrıntılı olarak bilmiyoruz. Bununla birlikte, bu inanç sistemini farklı firavunların hanedan dönemlerinde görülen 3 bölümle açıklamak mümkündür. Bu üç bölüm aşağıdaki gibi listelenmiştir;

OSIRIS DIKYONON Dini ve Tek Tanrımcı Dinler

Bu bölümleri inceleyerek, eski Mısır inanç sisteminin çoğuna hakim olabiliriz.

Osiris dini, 3. hanedan göründükten sonra. Bununla birlikte, bir süre sonra Osiris, sosyal statü gösteren bir rahip sınıfının oluşmasına neden oldu. Ancak rahipler, istedikleri gibi insanlardan farklı olma ayrıcalığına sahip olamazlardı. Böylece yeni Amon dini halka dayattılar. Yaygın olan 10. hanedanın yerini dünyanın ilk tek tanrılı dini olan Aton aldı. Başka bir deyişle, çeşitli hanedan dönemlerinde farklı dinler yaygın olsa da, tek bir resmi din hakkında konuşamayız. Her dönemde, önceki dinlerin etkileri görülmüştür. Artık inanç sisteminin bölümlerini gördüğümüze göre, şimdi ana konumuz Mısırlıların dini inançlarının tıp ve mimarlık alanına etkileri.

Mısırlıların inançlarının etkileri

Mısır piramitleri, dini inançların mimari üzerindeki etkilerinin en büyük örneğidir.

Eski Mısır’da, dini inançların mimari üzerindeki etkileri olduğunda, akla ilk gelen şey mezarlardır. Gerçekten de, inançlarının mimarlık üzerindeki etkileri, bugün bildiğimiz isimle piramitlerle başladı. Firavunları, Tanrı’nın yöneticilerini koydukları ve büyük saygı duydukları için ölen firavunlar adına büyük mezarlar ve mezar odaları inşa ettiler. Ölen Firavunların ruhları, diğer dünyada kendi bedenlerini karşılayacaklarına inandıklarından, ölü bedenleri her zaman genç ve çekici görünmelerini sağlamak için özel mumyalama teknikleri geliştirdiler. Böylece, tıp alanı üzerinde büyük bir etkisi oldular.

Bu iki örnek bile Mısırlıların tıp ve mimarlık alanındaki dini inançlarını etkilerBen hakkında bilgi veriyorum. Bununla birlikte, sadece bunlar değil, aynı zamanda arkeolojik kazılarda da, Mısırlıların inandığı tanrıların portrelerinin tanımlandığı birçok öğe. Bu, inandıkları tanrıların Mısır halkının hayatı sadece onlarla paylaştığı ve her zaman görmek istedikleri bir unsur olduğu anlamına gelir. Buna ek olarak, ibadet kültürü henüz gelişmediğinden, her evde bulunan minyatür heykeller vardır.

Farklı dönemlerin etkilerini öğrenmeniz için başka bir içerik: Neoklasizm: Antik Yunan ve Roma’dan izler

Sık sorulan sorular

Mısır dini inancı nedir?

Eski Mısır döneminde bahsettiğimiz üç farklı dine inanılsa da, bugün Mısır’ın %90’ı Müslüman.

Firavun neye inanırdı?

Firavunlar insanlardan doğmuş olmalarına rağmen, Tanrı’dan geldiklerine inanıyorlardı.

Firavun kaç yaşında öldü?

Kazılar ve araştırmalardan sonra Firavun’un tahtta 9 yaşında yükseldiği ve 18 yaşında hayatını kaybettiği bulundu.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*