Dünya ile Ay Arasındaki Benzerlikler ve Farklılıklar

Dünya ve ay birçok nedenden dolayı farklıdır. Ancak bazı açılardan birbirlerine çok benziyorlar. Dünya, güneşin etrafında dönen bir gezegendir. Ay yeryüzünde döner ve bir gezegen değildir. Dünya ve ay arasındaki benzerlikler ve farklılıklar Tabii ki, bunlarla sınırlı değil. Daha fazlası için makalemize göz atabilirsiniz.

Dünya ve Ay benzerlikleri

Hem dünyanın hem de ayın yerçekimi var. Ancak ağırlıkları birbirinden farklıdır. Dünya’nın yerçekimi 9.78m/s2’dir. Ayın ağırlığı 1.622 m/s2’dir. Ayın yerçekimi, dünyanın yerçekiminden %83.3 daha düşüktür.

Her ikisinin de kayadan yapılmış olması, Dünya ve Ay’ın bir başka benzerliğidir. Her ikisi de güneş ışığını yansıtır. Güneş enerjisi alırlar. Ay yeryüzünde dönüyor olsa da, aynı Dünya gibi güneşin etrafında döner. Bununla birlikte, her ikisi de güneş tarafından ısıtılır.

Dünya ve Ay Farklılıkları

Ayyaş

Birçok insan Dünya ve ay arasındaki benzerlikler ve farklılıklar Neyin ayrıntılı olduğunu bilmiyor. Bu iki göksel nesne arasındaki ilk büyük fark, dünyanın gezegen olması ve ayın dünyanın etrafında dönen bir uydu olmasıdır. Gezegensel uydular yörüngeye dönüşür. Dünyada sadece bir uydu var ve o ay olarak tanımlanıyor. Gezegenlerde Satürn ve Jüpiter gibi birçok uydu var.

Bir başka büyük fark da ayın büyüklüğünden kaynaklanmaktadır. Ayın dünyanın toplam çapının sadece dörtte birine sahip olduğu gözlenmektedir. Ayın cazibe gücü, dünyanın yerçekimi gücünün sadece altısıdır.

Diğeri, ayın yüzeyinde oksijen veya su olmamasıdır. Dünyanın yüzeyi, kabuğunun %70’inden fazlasını içeren su içerir. Atmosferi çok katmanlı olduğundan, dünyada yüksek oranda oksijen vardır. Ayın zayıf atmosferi ve yüzeyi su ve oksijen oluşumunu önler.

Dünya ve ayın yüzeyi ve atmosferi

Ay yüzeyi

Dünyanın ve ayın yüzeyleri birbirinden çok farklıdır. Dünyanın yüzeyi sürekli değişir. Kabuğun, suyun ve kabuğun neden olduğu rüzgarların erozyonu ve tüm canlı organizmalar bu değişikliklere katkıda bulunur. Plaka tektoniği dünya kabuğunun volkanları ve dağları hareket ettirmesine neden olur. Suyun hareketi yeniden şekillendirmeye neden olabilir, ancak aynı zamanda rüzgar da dünyayı su ile oyabilir.

Canlı organizmalar yüzeyleri oldukça değiştirir. Sürekli bir şeyler inşa ederler, hareket eder ve yok ederler. Ayın yüzeyi genellikle hareketsizdir. Ayda erimiş çekirdek yoktur, bu nedenle çok az tektonik aktivite vardır. Polar bölgeye rüzgar yoktur ve düşük miktarda su gömülür. Yüzeyi değiştirebilecek canlı organizmalar yoktur. Ayın değiştirilmesinde tek önemli faktör göktaşit etkisidir. Meteoritler yüzeye çarptıklarında bir krater oluştururlar. Bununla birlikte, dünyanın yüzeyi çok genç çünkü sürekli değişiyor. Ayın yüzeyi yüz milyondan fazla sürdü ve milyarlarca yaş.

Dünyanın ve ayın atmosferi birbirinden çok farklı. Ay’da mevcut bir atmosfer olduğu düşünülemez. Rüzgar, yağmur ve kar gibi doğal olaylar yoktur. Dünyada karmaşık bir atmosfer var: %78 azot, %21 oksijen, %0.9 argon, %0.03 karbondioksit ve diğer elementler çok küçük yüzdelerde. Ancak, dünya atmosferi su buharı içerir:

Troposfer, stratosfer, mezosfer, iyonosfer, ex -ex -katmanları.

Dünya ile dünyayla ayrıntılı olarak incelendiğinde, bu tür farklılıklar görülür.

Ayı çok fazla ziyaret etmek ister misin? Uzaya kaç gün geçecek? Başlıklı makalemiz bunu öğrenmenizi sağlayacaktır.

Sık sorulan sorular

Dünya aya yakınsa ne olur?

Bu mesafenin değişimi yerçekimini etkileyeceğinden, bugün gelgitler 8 katına çıkacaktır.

Ay ne zaman görülmez?

Yeni ay döneminde ay ve güneş arasında bulunduğunda göremeyiz.

Ay neden bu kadar yakın?

Ay sürekli Dünya’nın yörüngesinde hareket ediyor. Bu nedenle, bazen yakın ve bazen uzak.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*