Doğum İzni 24. Haftada Ne Zaman Yasalaşacak? 

Anne olmayı planlayan veya zaten hamile olan kadınların doğum izinlerini merak ettikleri sorunlardan biri. “Doğum izim ne kadar sürecek? Maaşımı doldurabilir miyim?” Bu tür sorular, beklenen annelerin zihinleriyle kurcalanıyor olabilir. Bu makalede “Doğum izni 24. Özellikle meraklı soruları cevaplamaya çalışacağız. Makalemize bir göz atalım.

Doğum izni nedir?

Doğum izni, doğumdan önce ve sonra doğumdan önce kapsayan bir izindir. Prenatal izninde, hamile çalışanın yaşayabileceği bedensel ve hormonal değişiklikler nedeniyle rahat bir süreç olması amaçlanmaktadır. Annelik izni, doğumdan sonra doğum sonrası postpartumu kapsayan süreçtir, bu da annenin bebekle ilgilenmesi için ana ihtiyaçtır.

Doğum izni zamanı hakkında

Doğum izni, 32. hamileliğe başlar.

Doğum izni, 32. hamileliğe başlama hakkıdır ve doğumdan önce ve sonra 8 hafta boyunca kadınlara verilir. Çoklu gebelik durumunda, 2 hafta boyunca doğum öncesi sürece ekleneceği düzenlemeye de dahil edilir.

Koronavirüs sürecinde 24-32. Haftalar arasında, hamilelik sürecinde kadın çalışanların önlemleri amacıyla idari yapraklar dikkate alınmaya başlamıştır. Yaklaşık 1 yıllık bir süre için geçerli olan izin dairesinde son aylarda yürürlükten kaldırılmıştır. Daireselin kapsamı içindeki izinden yararlanan kadınlar, hamilelik sürecinin yararı nedeniyle sürekli hale getirmek için 24. haftadan başlayarak izin verilerini ifade etmeye başladılar. “Doğum izni 24. Sorunun sorunu hakkında bir açıklama olmamasına rağmen, talepler değerlendirilebilir.

Doğumdan sonra fayda sağlayabileceğiniz haklar nelerdir?

Annelik izni sürecini tamamlayan annelerin izin sürecinden sonra fayda sağlayabilecekleri hakları olduğu, ancak araştırma yapmadıkları için genellikle fayda sağlayamadıkları bilinmektedir. Bu haklardan bazılarını sizin için listeledik:

16 haftalık izninizin sonunda, isterseniz ücretsiz izinden yararlanabileceğinizi unutmayın. 24 ay kamuoyunda, özel sektörde 6 ay boyunca serbest bırakma hakkına sahipsiniz. İlk 6 ayın ilk 6 ayında 3 saat, önümüzdeki 6 ay içinde özel sektörde 1.5 saat. Özel sektörde 1,5 saatlik süt izni vardır.

Ayrıca, yasada açıklanan doğum izni konusunun detaylarının emir olduğu bilinmektedir. Başka bir deyişle, işverenin izinleri takdir etme hakkı yoktur. Bu konuda sorunlara neden olan işverenin idari para cezası verebileceğinizi unutmayın.

Mevcut ve ülke gündeminin tüm ayrıntılarını haber sayfamızda bulabilirsiniz.

Sık sorulan sorular

24. Doğum haftası devam ediyor mu?

Son genelge ile, hamilelik sırasında 24. haftada başlayan doğum öncesi izin başvurusu çıkarıldı.

Özel sektördeki doğum izni zorunlu mu?

Özel veya kamu sektöründeki doğum izni, İş Kanunu’nun 74. maddesine uygun olarak zorunludur.

Kim doğum için ücretsiz izin verilir?

Talep durumunda, kadın çalışana on altı haftalık dönemin tamamlanmasından altı ay sonra veya on sekiz haftaya kadar çoklu gebelik durumunda serbest verilecektir.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*