Ekşi Sözlük Alternatifleri – Yazbuz.com

Yirminci yüzyılın son yıllarında, yeni medyanın parlaklığının bir habercisi olarak ortaya çıkan bazı web siteleri var. Yeni nesillerin dilini ve kültürel konumunu belirleyen ve onlara kendi tanımlarını yaratma fırsatı veren bu oluşumlar; Son 20 yılda, bir tür sosyal medya tarihçisi haline geldi. Bu oluşumların başında, yıllar içinde değişen ve yenilenen ekşi sözlük var. Ekşi sözlüğü, çoklu üretim alanı olarak dikkat çeken bir “katılımcı sözlük” sitesidir; Bu, “kendi sloganlarıyla kutsal bir bilgi kaynağıdır. Bununla birlikte, ekşi sözlük alternatifleri genellikle merak ediyor. Son zamanlarda farklı platformlarda bir şeyler yapmaya başlayan EKCI SÖZLUK, 20 yıllık dönemde açılan ve bugünün çoklu alternatiflerini paylaşmak istedik.

Ekşi sözlük nedir?

Ekşi Sözlüğü, farklı yazarların kişisel fikirlerini paylaştığı bir blogdur.

1999’dan beri, birçok alanda birçok alanda birçok alanda etkinlikleri, bireyleri ve nesneleri yorumlayan yazarlara katılan ekşi sözlük, bir tür blog mantığı ile çalışan bir web sitesidir. Ekşi Sözlükteki yazarlar yazılarını bir süre çaylak olarak sunar ve editörler tarafından onaylanırlarsa yayınlanırlar.

Ekşi sözlük, olaylardan, filmlerden, tarihsel olaylardan bilimsel konulara kadar sınırsız bilgi kaynağı olarak görülebilir. Yazarlar konuyu özellikle kendi bakış açılarından tanımlar ve bu tamamen kendilerini bağlar. Küfür ve argo kullanımının da ücretsiz olduğu içerikte bir doğrulama sistemi olmadığından, sözlükten yanlış bilgiler yayılabilir. Buna ek olarak, bazı yazarlar şaka amacıyla bile yazabilirler, ancak ciddiye alınan ve dolaşım bile fabrikasyon bilgiler bile olabilir. Son yıllarda, ekşi sözlük yorumları gençler arasında ilgi odağı haline geldi ve bazı meraklı konularda ilk kaynaklardan biri haline geldi.

Ekşi Sönerk’ten sonra, farklı isimlere ve içeriğe sahip birçok katılımcı ortaya çıktı ve aynı rotada hareket etmeye çalıştı. Bu sitelerin bazıları kendi yollarında ilerlemeyi başarırken, diğerleri henüz isimlerini yapamamıştır. İşte sizin için derlediğimiz ekşi sözlük alternatifleri:

İnci sözlüğü

İnci Sözlüğü uzun zamandır faaliyet göstermektedir.

2009’dan beri faaliyet gösteren İnci Sözlüğü, Ekşi Sönerk’ten 10 yıl sonra bu maceraya atıldı ve meslektaşlarına göre en iyi performansı göstererek kendisi için bir isim yapmayı başardı. Ekşi sözlükte çok rekabetçi bir seviyeye ulaşmamış olsa da, önemli bir kitleye sahiptir. İnci Sözlüğü çoğunlukla küfürlü ve argo içeriği ile bilinir. Ekşi sözlüğünde argo kullanılmasına rağmen, İnci Sözlüğü bunu neredeyse bir prensip haline getirmiştir. Buna ek olarak, İnci Sözlüğü “ziyaret” olarak adlandırdığı telefon şakalarıyla birçok kez adını verdi. Bu telefon şakaları en iyi bilinen Okan Bayulgen ve Fatih Petakal programlarıdır. Buna ek olarak, İnci Sözlüğü Caps Deer’ın sosyal medyada ortaya çıkmasını sağladı.

Uludag sözlüğü

Uludağ sözlüğü içeriğini farklı kategorilere ayırmıştır.

2005 yılında birçok açıdan Uludağ sözlüğü meslektaşlarından farklı bir sözlük olarak kurulmuştur. Özellikle başlıklar belirli kategorilere ayrıldığından, diğer sözlükler arasında daha yumuşak bir yapıya sahiptir. Kategoriler üç ana başlık altında toplanır ve bu aramalarda kolaylık sağlar. Diğer tüm sözlüklerde olduğu gibi, yazarların girişe kendi takma adlarından girdikleri bir sisteme dayanmaktadır. Uludağ sözlüğünün %50 hissesi 2019 yılında Bursa’da bir inşaat şirketinin sahibi Emin Adanur tarafından satın alındı. Sözlüğün sloganı, ulusun büyük bir sözlüğü olarak belirlenir.

Intela Sözlük

Her şeyden önce, ITU Sözlüğü olarak İstanbul Teknik Üniversitesi’nde yayın yapmaya başlayan site, bir ayın sonunda tamamen açık bir web sitesiydi. 2004 yılında faaliyet gösteren Intela, Türkiye’nin ilk katılımcı sözlüğü ekşi sözlükten sonra ikinci oldu. Sözlük, yurtdışında faaliyet göstermek için 2015 yılında adını Intela olarak değiştirdi. Bu işlemden sonra, sözlük biçiminden daha açık bir platform haline geldi. Üyelik alan herkesin paylaşabileceği bir platformdur. Buna ek olarak, Intela Sözlüğü, sözlükler arasında ilk video ve resim paylaşımını açan platformdur.

Ayı sözlüğü

Sözlüklerin amacı, gençler arasında bir buluşma noktası belirlemek ve kendi bakış açılarından tanımlar yapmaktır. Bear Sözlüğü, bu görevi gerçekten farklı bir bağlılıkla yakalayan katılımcı bir sözlüktir. 2014 yılında kurulan Bear Sözlüğü LGBTİ’dir ve aynı zamanda yazarların çoğunun LGBTİ bireylerden oluştuğu bir platformdur. Bu sözlüğün amacı, LGBTİ bireylerin yalnız hissetmemelerini ve dayanışma içinde olmalarını sağlamaktır. 2015 yılında sözlük homojen bir derginin LGBTI dergisini yayınlamaya başladı.

REERRERARARA Sözlüğü

2008’de yayın yapmaya başlayan Rerereraraara Sözlüğü, Türkiye’deki ilk Fan Sözlüğü olarak bilinir. Galatasaray hayranlarından oluşan bu sözlük, takımdaki gelişmeler ve maçlar hakkında girişler içerir. Sözlük zaman zaman maçlar ve çeşitli etkinlikler için zirveler düzenler.

Asosyal sözlük

2015 yılında, yazarlar arasında reklam gelirlerini paylaşmak amacıyla ortaya çıkan Asosyal Sözlük bugün faaliyet göstermeye devam ediyor.

Diğer Sözlükler

Aynı işlevlere sahip birkaç farklı sözlük vardır.

Şimdiye kadar, farklı özellikleriyle dikkat çeken alternatif sözlükleri ilettik. Bu sözlükler, belirli bir görevle hareket eden ve nispeten başarılı olan sözlükler olarak görülebilir. Ayrıca, özellikle sizin için duyulmayan bazı sözlükleri listelemek istedik:

Yıldız Sözlüğü Sözlük Sözlüğü Sözlük Sözlüğü Sözlük

Farklı özelliklere sahip ekşi sözlük alternatifleri oluşturabilecek 6 sözlük tartıştık. Sonuç olarak, sözlüklerin çoğunluğu Ekşi Sönerk’in etkisini yakalayamamıştır. Bununla birlikte, formatla aynı efekti yaratan platformlar ve bunların çoğunluğu aktif olarak kullanılır. Alternatif bir yorum ve yenilik isteyenler için iyi bir deneyim olacak.

İnternetteki sözlükler bilgi almanın yeni yolu olabilir. Başka bir yol bulmak için nicel araştırma nedir? Makalemizi okuyabilirsiniz.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*