Filografi Nedir? Filografi Örgü Teknikleri Nelerdir?

El sanatları ile ilgilenen herkes en azından filografi sanatını merak etti. Derin bir geçmişi olan bu dal; Sanat ve kültürel unsurların önemli bir paydasını oluşturur. Bu durumda, popülaritesini kaybetmeyen filografi, yıllar sonra bile ilgi odağı olmaya devam ediyor. Filografi sanatının kökenini merak eden ve inceliklerini öğrenmek isteyenler için “Filografi nedir? Filografi örgü teknikleri nedir?” Konuşacağımız tam bir içerik hazırladık. Eğer hazırsanız, başlayalım!

Filografi nedir?

Hoş sanat türlerinden biri olan filografi, tırnak ve ahşap kullanılarak yapılan tel örgüdür. Tıpkı nakış gibi, iğneye dikkatlice benzeyen filografik süreç, kalıcı ve sağlam bir örgü çalışması sağlar. Eşsiz örgü teknikleri aracılığıyla farklı desenlere dokunmanın bir sonucu olarak ortaya çıkan muazzam ürünlerden bazıları aşağıdaki gibidir:

Çizgi yazılarının örülmesi, amblemlerin ve logoların işlenmesi, telle heykel ve boyama gibi sanat eserlerini canlandırma ve tel örgü ile herhangi bir nesnenin yeniden ortaya çıkması.

Filografi ne zaman ortaya çıktı?

Filografi sanatının tarihi hakkında çok kesin bir bilgi yok.

Filografinin tam olarak ne zaman göründüğü tam olarak bilinmese de, belgelere kayıtlı olmasa da, örgünün ilk kez dayandığı tahmin edilmektedir. Ayrıca, ilk örgünün tıbbi yöntemler ve araçlar yoluyla ilk ilk örgülerinin filografi şeklinde yapıldığına dair bir inanç da vardır. Asya ve Orta Doğu’nun bir ürünü olduğuna inanılan filografi, bugün çok tercih edilmeyen ancak sıradan ip örgüsünden daha keyifli bir sanat alanıdır.

Filografi Örgü Teknikleri

Tüm sanat eserlerinde olduğu gibi, filografi farklı teknikler kullanılarak yapılan bir tür örgü türüdür. Üretilecek işe göre farklı örgü şekilleri uygulanır:

Çalışma Örgü Tekniral Teknik Tekniği

Bu örgü şekillerine daha yakından bakalım.

Balıksırtı örgü tekniği

Balıksırtı örgü tekniği

İşlenen ürünün boyutuna ve dekorasyon detaylarına bağlı olarak, balıksırtı örgü tekniği kullanılır. Dar alanlar üzerinde çalışırken genellikle tercih edilen bu yöntem, sık ve sert bir tel almanızı sağlar. Aynı zamanda, bu örgü tekniği, filografik stilli küçük ürünleri, hediyelik eşyaları veya tugay tarzı minimal ürünleri yeniden yapılandırmak için kullanılır.

Aslan meme tekniği

Eğimli alanlarda balıksırtı örgü tekniğinin kullanılmasına ek olarak, aslan meme tekniği düz ve büyük boyutlu ürünler oluşturmak için kullanılır. Büyük ölçekli ürünlerin tel ağ ile taklitini gerçekleştirmek için aslan göğüs tekniğini kullanabilirsiniz.

Spiral tekniği

Spiral tekniği

Son derece etkileyici bir çalışma üretmenize yardımcı olan spiral örgü tekniği, ardışık çevrelerden oluşurken kabartmalı ayrıntılarla örgü için kullanılır.

Filografi yaparken çivi tahtaya geçirilmeli ve desen kağıdı tahtada işlenmelidir. 30 × 50 veya 40 × 50 ve ark. Ahşap boyutlardan biri işleyeceğiniz ürüne göre tercih edilebilir. Ahşabın seçiminde önemli olan, çıkaracağınız üründen daha ahşap bir beden tahtası ile çalışmanızdır. Zımbalanmış kumaş veya kağıdı takiben, filografi eserlerinin tabanı adı verilen kabloyu çekmek için yapılır. Bu süreç, ürettiğiniz sanat eserinin son derece uzun olmasını sağlayacak ve dağılma veya zaman içinde söndürme gibi sorunları önleyecektir.

Daha sonra örme işlemi örgü teknikleri ile gerçekleştirilir ve tel, elleriniz arasındaki bir sanat eserine dönüştürülür. Bahsedilen üç örgü tekniğinin yanı sıra, birçok örgü yöntemi ve kullanılmıştır. Tüm örgü teknikleri arasında en çok kullanılan yöntem balıksırtı tekniğidir.

Bugün Filografi

Filografi bugün hala yetenekli sanatçılar tarafından yapılmaktadır.

Tıpkı kaligrafi gibi, master-tahta ilişkisine dayanarak yapılan filografi bir ustanın yardımıyla öğrenilir. Türkiye’de filografi unsurunda kurs alanları ve eğitmenler var. Hayatlarını bu sanatın devamına adayan ustalara ek olarak, filografik sanatın yurtdışında tanıtımı ve devamı konusunda merkezler var. Bu merkezlerin en büyük çapı Almanya’da bulunur. Filografi kursları veya küçük ölçekli fuarlar aracılığıyla gerçekleştirilen ürünler, bu tür bir sanatı benimseyen insanlar tarafından Türkiye ile işbirliği içinde gerçekleştirilir. Bu el sanatının bu kadar yaygın olması “Filografi nedir?” soruyu ifade etme faktörüdür.

Filografi ve kadın arasındaki ilişki

Geçmişte, birçok sanat dalı hakkında cinsiyetçi düşünceler vardı.

Örme, yüzyıllardır kadınlara atfedilen bir iş olmuştur. Kaba eserler yürütmek için tel ve çekiç-civi arasındaki ilişki erkeklerin sorumluluğuna atanır. Filografi her iki alanı da bir araya getiren bir sanat yapım yoludur. Dini sembollerden iki boyutlu ayrıntılı ve dekore edilmiş makalelere kadar, kullanım alanları vardır.

Filografi, paslı tırnaklardan ve telli ince nakıştan geçebilen bir örgü sanatıdır, kadınların ilişkilerini ve ekonomi ve sanat alanındaki konumunu destekler. Bir zanaatkar ve hayatını bu çalışmaya ayıran bir eğitmen olarak kadınların iş ve yaratıcılık noktası üzerinde bir etkisi vardır. Türkiye’de bilinen erkek ve kadın filografik eğitmenlerden bazıları aşağıdaki gibidir:

Hem sanat hem de kültürel unsurların bir parçası olan başka bir konu: vitray nedir? Vitray nasıl yapılır?

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*