Uydusu Olmayan Gezegenler Hangileridir? – Yazbuz.com

Bugün, gezegenler, yıldızlar ve uydular gibi birçok göksel beden hala gizemimi koruyor. Teknolojinin gelişmesiyle, bilim adamları uzayda daha fazla keşif yapma fırsatına sahipler, ancak gökyüzü hakkında bilmediğimiz birçok veri var. Gizemlerini korumaya devam eden göksel bedenlerden biri uydular. Birçok gezegenin uyduları olmasına rağmen, uyduları olmayan gezegenler de vardır.

Doğal uydular olarak da bilinen aylar, güneş sistemindeki gezegenlerin ve asteroitlerin yörüngesinde döner. Dünyanın uydusu aydır, ancak güneş sisteminde bilinen 200’den fazla uydu var. Bu nedenle, gezegenlerin çoğunda uydu var. Buna ek olarak, Pluto ve diğer bazı cüce gezegenlere ek olarak, birçok asteroitin kendi küçük uyduları veya uyduları vardır. Buna ek olarak, bu iki gezegen, Satürn ve Jüpiter gibi iki dev gezegenin etrafında dönen düzinelerce uydu olduğu için en çok uydulara sahip gezegenlerdir. Ancak, Merkür ve Venüs gibi gezegenlerin uyduları yoktur.

Uyduların birçok formu, boyutu ve türü vardır. Öyle ki, bazı uydular yüzeylerinin altında atmosfer ve hatta gizli okyanuslar var. Gezegensel uyduların çoğu muhtemelen erken güneş sisteminde gezegenlerin etrafında dolaşan gaz ve TOS disklerinden yapılmıştır. Bununla birlikte, bazı uydular, alanın başka bir kısmı tarafından oluşturulan ve daha büyük dünyaların yörüngesinde yakalanan nesnelerdir. Şimdi, isterseniz, uydu olmadan gezegenler hakkında bilmeniz gerekenlere gidebiliriz…

Gezegen kaç uydu var?

Hemen hemen her gezegenin bir uydusu var.

Uzayda, gezegenlerin etrafında yörüngelerinde bulunan bazı göksel bedenler var. Bu göksel cisimlere uydu denir. Uygulamalar yapay ve doğal uydular olarak iki kategoriye ayrılmıştır. İnsan eli tarafından yapılan ve genellikle dünyanın yörüngesine yerleştirilen uzay gövdelerine yapay uydular denir. Doğal olanlar, ay gibi, doğal olarak yörüngeye yerleşir ve dünyanın ekseni etrafında döner. Güneş sistemindeki hemen hemen her gezegenin en az bir uydusu vardır. Başka bir deyişle, uydusu olmayan gezegen sayısı fazla değildir. Galaxy sistemindeki gezegenlerin doğal uydu sayısı aşağıdaki gibidir:

Merkür – 0venus – 0düzya – 1Mars – 2 Jupiter – 79 (53 onaylanmış, 26 geçici) Satürn – 82 (53 onaylanmış, 29 geçici) Uranüs – 27Neptu – 14

Bu listeden anlayabileceğiniz gibi, Merkür ve Venüs uydusu olmayan gezegenler arasında.

Merkür

Merkür, Roma mitolojisinden sonra adlandırılmıştır.

Merkür uydusu olmayan gezegenler arasında. Roman mitolojisine göre, adını Roma döneminden alan Mercury Planet, adını ticaret ve iletişim tanrısı Merkür’den alıyor. Merkürün bağlaç günlerinin sayısı 116 gündür. Bu dönemin ilk yarısında Merkür güneşin önüne ve diğer yarısına gider. Başka bir deyişle, Merkür yarısında güneşin yarısının doğusunda bulunur. Uydu olmayan gezegenlerden biri olan Merkür, gezegenlerin ana özellikleridir:

Güneş sistemindeki en küçük gezegen cıva.

Buna ek olarak, güneşe en yakın gezegen Merkür olduğundan, bilim adamları tarafından bu gezegenle ilgili elde edilen bilgiler oldukça sınırlıdır. Çünkü yüksek sıcaklık nedeniyle Merkür’e gitmek ve üzerinde araştırmalar yapmak oldukça zordur.

Mariner 10 adlı bir uzay aracı Merkür, 1 -Over -Time’ı ziyaret edebildi, ancak yine de Merkür hakkında herhangi bir bilgi alamadı. Bu gezegenin bilinen bir uydusu yok. Çıplak gözle görülebilen güneş sisteminin en küçük gezegeni olan Merkür. Merkür güneşe çok yakın. Yakın olduğu için, bu gezegenle ilgili bilgiler oldukça sınırlıdır. Bu nedenle, Merkür sınıflandırılamadı ve rock sınıfına mı yoksa zemin benzeri sınıfa mı ait olduğu bilinmemektedir.

Venüs

Venüs ayrıca Aphrodit olarak bilinen Tanrıça’dan da adlandırılmıştır.

Yunan mitolojisinde Afrodit olarak bilinen eski Roma tanrıçasının adını taşıyan Venüs, sıcaklık kategorisindeki ilk gezegendir. Aynı zamanda uydu olmayan gezegenler arasında. Dünya ile neredeyse aynı boyutta olan Venüs, ekseni etrafındaki hareketiyle ünlüdür. Benzer boyutları nedeniyle dünya ve Kardeş Gezegeni veya Dünya II olarak da adlandırılır.

Venüs; Çoban yıldızı, akşam yıldızı, sabah yıldızı ve tan yıldızı. Bunun nedeni, güneşin doğmadan önce veya sonra dünyadan açıkça görülebilmesidir. Uyduları olmayan Venüs Gezegeni’nin ana özellikleri aşağıdaki gibidir:

Venüs yörünge olarak dünyaya en yakın olanıdır. Venus’dur.ek, Dünya’dan bakıldığında en parlak gezegen yine Venüs. En fazla gezegene sahip gezegenlerden biridir.

Uydu nedir?

Uydular gezegenlerin yörüngesinde döner.

Gezegenlerin yörüngesinde geri dönen doğal nesnelere Ay denir. Bilim adamları tarafından uydu olarak adlandırılan ayların çoğu, Gaz devi Satürn ve Jüpiter’in yörüngesinde yer almaktadır. Güneş sisteminde 200’den fazla uydu var.

Ay, dünyanın uydusu, Dünya ile karşılaştırıldığında yanında olağandışı kalır. Uyduların çoğu yörüngesinde döndükleri gezegene göre cücelerdir. Bununla birlikte, Satürn ve Jüpiter’in bazı uyduları aydan bile daha büyüktür. Buna ek olarak, Ganymende ve Titan gibi uydular Merkür Gezegeni’nden daha büyüktür. Uyduların çoğu atmosferi tutamaz çünkü küçük boyutları vardır. Bu nedenle, zayıf yerçekimi gazların uzaya salınmasına izin verir.

Birçok uydunun, özellikle de dünyanın uydusu olan ayın, güneş sistemi tarihinin başlangıcında büyük çarpışmalarda meydana geldiği düşünülmektedir. Bazı bilim adamlarına göre, ay dünyanın dört bir yanındaki yörüngede kalan bir enkaz bulutundan oluşuyor. Diğer uydular, dev gezegenleri çevreleyen bir gaz ve toz bulutundan gelişmiş olabilir. Daha küçük uyduların çoğu, büyük bir gezegene çok yakın geçerken yakalanan kuyruklu yıldızlardan veya asteroitlerden oluşur.

Gezegenlerin neden uydusu var?

Gezegenlerin uyduları bilim adamları tarafından üretilen cihazlar tarafından tespit edilir.

Gezegenlerin uyduları vardır, çünkü onlarla çarpışan ve diğer göksel bedenler tarafından onlara atılan kayalara maruz kalırlar. Vurdukları gezegenlerin yerçekiminin etkisi altında olan bu kayaların yörüngeleri, milyarlarca yıl boyunca onları barındıran gezegenleri çevrelemelerini sağlayan küresel bir forma dönüştürülüyor.

Dünyayı, bir kayanın küresel olarak nasıl döndüğünü anlamak için bir kağıda (yerçekimini temsil etmek için) yüzen bir top olarak hayal edin. Topu kağıda bastırır ve bu düz alanın etrafına paraları çok hızlı bir şekilde atarsanız (bir uyduyu temsil etmek için), paranın süresiz olarak daireye girdiğini göreceksiniz.

Uydular nasıl olur?

Önde gelen bir teoriye göre, Mars boyutunda bir nesne yaklaşık 4.5 milyar yıl önce Dünya’ya çarptı. Bu çarpışmanın bir sonucu olarak ortaya çıkan kalıntılardan birikenler dünyanın uydusunu oluşturdu. Bununla birlikte, dünyanın uydusu olan ayın aksine, birçok uydu birlikte hareket eder ve yörüngelerinde döndükleri nesneyi oluşturan aynı maddelerden oluşur. Diğer uydular, daha büyük bir gezegenin yerçekimi tarafından yakalanan asteroitlerdir. Cüce bir gezegen olan Plüto’nun uydusu Charon’un, ay gibi bir çarpışma sonucu, sadece dünyanın uydusu olarak ortaya çıkmaya başladığı düşünülmektedir.

Uydularda hayat var mı?

Bilim adamları tarafından Europa, Titan ve Enceladus’ta bulunan su örnekleri onları heyecanlandırdı. Bu nedenle, bilim adamları uydularda yaşam olma olasılığını tartışmaya başladılar.

Jüpiter ve Satürn gibi gezegenler yaşanabilir bölgenin dışındaydı. Çünkü güneşten oldukça uzaklar. Ancak, yeraltı su okyanusları bilim adamlarının dikkatini çekti. Böylece, birçok bilim adamı Jüpiter ve Satürn uyduları üzerinde araştırma yapmaya başladı. Çoğu çalışma herhangi bir türde izlenmemiş olsa da, bilim adamları tarafından o bölgede bir yaşam alanı yaratma potansiyeline sahip olduğu düşünülmektedir.

Uydular isimlerini nereden alıyor?

Uydulardan gelen sinyaller bize alan hakkında bilgi verir.

Uydular ilk keşfedildiğinde geçici isimler alırlar. Örneğin, 2009 yılında Satürn’de keşfedilen ilk uydu, S/2009 S1 gibi geçici bir isimdir. Daha sonra, Uluslararası Astronomi Derneği, keşfedilen uyduyu onayladığında resmi bir isim alma hakkına sahiptir.

Güneş sistemindeki uyduların çoğu isimlerini çeşitli kültürlerin mitolojik karakterlerinden alıyor. Örneğin, Satürn’de yakın zamanda keşfedilen yeni uydular ismini İskandinav mitolojisinde bir Jötunheim (dev) olan Bergelmir’den aldı.

Uranüs yörüngesindeki uyduların isimleri, istisna, William Shakespeare karakterleriyle ölümsüzleştirildi. Bu nedenle, Uranüs’ün bazı uyduları, Shakespeare’in oyunlarındaki Ophelia ve Puck gibi karakterlerden isimlerini aldı. Buna ek olarak, Uranüs’ün diğer uyduları olan Belinda ve Ariel’in isimleri, ünlü bir şair olan Alexander Pope şiirinden esinlenmiştir.

Uydular kendi uyduları olabilir mi?

Gökbilimci Sean Raymond’a göre; Gezegenlerin yıldızların yörüngesinde dolaşırken ve uydular dolaşabilirken gezegenlerin daha büyük uyduların yörüngesinde dolaşıp çıkamayacağını sormak oldukça doğaldır. Bununla birlikte, o zamana kadar, Jüpiter’in uydu Callisto, Dünya’nın uydu ayı, Satürn uyduları Titan ve Iapetus, bu uyduları destekleyebilecek herhangi bir alt sınıf bulamadılar. Bunun nedeni, uyduların uyduların yörüngesinde bulunduğu gezegenin çok daha güçlü bir çekim kuvvetine sahip olması olabilir. Böylece, zamanla, diğer nesneler kendisi için başka bir uydu olarak bencil olabilir. Bu nedenle, bazı gezegenler uydu olmayan gezegenler arasında olacaktır.

Gizemlerle dolu alanla ilgileniyorsanız, kara delik nedir ve kara delikler ne kadar derindir? Makalemizden kesinlikle keyif alacaksınız.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*