
Eski zamanlarda ortaya çıkan sanat eserleri bugün hala bizi büyülemeye devam ediyor. Bu sanat eserlerinden biri Vitray Art. Kiliselerin ve katedrallerin tasarımını zenginleştiren Vitray Art da camilerde görülmeye başladı. Bugün, evlerde ve otellerde yaygın olarak kullanılmaktadır. Vitray’ın tarihsel gelişiminden sanatın gelişimine kadar birçok sorun yazacağız. Peki, vitray nedir? Vitray nasıl yapılır?
Vitray nedir?
Vitray, en basit anlamda renkli veya şeffaf cam dekorasyon sanatıdır. Cam üzerinde farklı motifler ve şekiller oluşturulur ve işlenir. Genel olarak, camiler ve kiliseler gibi büyük mimari yapıların kapıları, pencereleri ve aynaları bulundu. Ancak, bugün ev ve otel tasarımlarını tamamladığını söylemek mümkündür. Ayrıca vitrayın periyotlara göre değiştiğini de söylemeliyiz.
Roma döneminde vitray, dönem koşullarına göre değişmiştir. Avrupa’daki sanat değişikliği ile vitraylarda kullanılan renkler ve motifler değişir. Örneğin; Dini bir atmosfer olan Stain, aydınlanma yaşı ile daha estetik olmaya başladı. Vitray sanatının nasıl doğduğunu ve gelişimini kısaca inceleyelim.
Vitray Sanat Tarihi
Vitray Art eski zamanlardan beri yapıldı.
Vitray tarihi eski zamanlara dayanmaktadır. 348-415’te yaşayan Latin Ozan Prudentius, Roma’da bir kiliseyi süsleyen vitraydan bahsetti. Bir diğeri Hagia Sophia Kilisesi’ndeki vitrayda açıklandı. Tertullianus yazılarına vitrayık yazdı. Bütün bunlar sanatın eski yıllardan beri yapıldığı anlamına gelir. Selanik ve Roma’daki arkeoloji çalışmalarındaki renkli cam parçalar da bu durumu destekliyor.
Xii. Yüzyılın ortalarına doğru iki farklı stilin ortaya çıktığı düşünülmektedir. Tüm vitray ile ilgilenen tek rakam olarak Ausburg Katedrali’nin Peygamber Figürleri örnek olarak verilebilir. Ayrıca xiii. 18. yüzyılda, vitray sanatı Gotik mimariyle gelişmeye başladı. Yüksek pencereler artık çeşitli bölümlere ayrıldı. Yine, Saint Chappelle’in kenar süsleri ve Notre-Dame Katedrali’nin gül motifleri bu dönemde Fransa’da görüldü.
Xiv. Vitray Art 18. yüzyılda daha fazla gelişti. O zaman benzeri görülmemiş ince camlar kullanıldı. Tarihi canlandıran sahnelerin yerini mimari çerçevede uzun figürler aldı. Vitray sanatında, daha sıcak renkler kullanılmaya başladı. Ancak, bu dönemin sonuna doğru, Şövalye’nin resmi büyük bir etki gösterdi. Yine, Vitray Art, xv. ve xvi. Century kendini sıcak renklerle tekrar duyurmaya başladı.
Rönesans döneminde resme vitrar bağımlılığı arttı ve dini etki azaldı. Daha fazla bitki süslemesi önem kazandı. Böylece, gerçek vitrayda bir düşüş olduğu düşünülebilir. Xvii. ve xviii. Yüzyılın mimari tarzı vitray için uygun değildi. Ancak, romantik dönem ortaçağ merakını geri getirmişti. Bu şekilde, vitray sanatı tekrar görülmeye başladı.
Vitray nasıl yapılır?
Vitray çok zahmetli bir sanattır.
Vitray sanat yapmak için önce çeşitli malzemelere ihtiyaç vardır. Bu malzemeler uygulanacak tekniğe göre değişir. Bu yüzden vitray çeşitlerinin ne olduğuna ve hangi malzemeleri istediklerine bakmalıyız. Vitray malzemeleri aşağıdaki gibi listelemek mümkündür.
Mozaiik Vitray: Şeffaf cam vitray boya, siyah cam vitray boya, beyaz cam malzemeler, fırça, kontur, 40*30 mat cam.Makin -Vitray: Yapılacak yerin boyutuna göre, cam, selülozik vernik, selülozik inceltici, renkli camlar, elmas, macun, ruh kalemi, pense ve silikonKurşunlu Vitray: Renkli gözlük, elmas, spirdy kalem, lehim, kurşun, pamuk, lehim, selülozik incelticiBoyalı Vitray: Cam vitray boyalar, fırça, konturTifani: Renkli camlar, pense, lehim, bakır folyo, sinsi kalem, lehim, bakır folyo
Yukarıdaki vitray tiplerine göre elde edilen malzemelerden sonra inşaat aşaması başlatılır. Bu beş teknik farklı inşaat aşamalarına sahiptir. Her türün nasıl yapıldığını birlikte okuyalım.
Mozaik vitray hazırlığı
Mozaiik Vitray
Mozaik vitrayın inşası için aşağıdaki aşamalar izlenmelidir.
Mozaik vitray için, ilk 40* 30* boyutu camın mat kısmına çekilir.
Vitray yapıştırma
Malzemeleri vitray macun için hazırladıktan sonra, vitray aşağıdaki adımlarla.
Her şeyden önce, eskiz çizilir. Camın penceresinin altına yerleştirilir ve eskiz camın üzerine çizilir. Elmas yardımıyla camı seçmek. Cam camdan kesilir. Bir daha ince ile silinir.
Kurşun vitray
Kurşun vitray
Mermi vitrayının inşaat aşamaları da aşağıdaki gibidir
Eskiz çizilir ve arkadan renklendirilir. Kumaş, eskiz masasına konumlandırılarak sabitlenir. Bir lehim ve iki mermi yardımıyla bir köşe satılır. Pencereler renge göre alınır ve eskiz çizim üzerine çizilir. Pamukla silinir.
Boyalı vitray
Aşağıdaki işlemler vitray boyalar, fırça ve boyalı vitray için kontur ile gerçekleştirilir.
Eskiz çizilir ve renklendirilir. Camın altına yerleştirilir ve kontur yardımıyla çizilir. Renkler boyanır ve işlem tamamlanır.
Boyalı vitraydan başka bir tekniği Fuxy Boya kullanılarak yapılır. Bunun için Leitz malzemesi de gereklidir. Diğer teknik aşağıdaki gibidir.
Çizilmiş, renkli. Eskiz üzerindeki Leitz eskiz üzerine konur.
Tifani
Tifani
Aşağıda listelediğimiz adımlar Tifani’nin inşasında izlenmelidir.
Eskiz çizimi meydana gelir ve boyanır. Eskiz sabittir. Sınıflar kaldırılır. Escles üzerinde çizim. Cam, camın çekildiği alandan kesilir.
Türklerde Vitray Art
Türklerde vitray sanatının gelişimine bakmadan önce, cam çalışmasının her dönemde önemli olduğunu vurgulamalıyız. Seljuk döneminde cam tanıtıldı. Yine, Osmanlı döneminde İstanbul’un fethi ile cam işçilik gelişmeye başladı. 16. yüzyılda, Osmanlı camı dini yerleri dekore etmek için kullanıldı ve vitray sanatını teslim etti.
Süslerin bir unsuru olan Vitards teknik olarak farklıydı. O zaman Western Vitray Art için mermiler kullandı. Ancak Osmanlı İmparatorluğu’na alçı katıldı. Yine, alçı stodiler camiler, mezarlar, konaklar ve saraylar gibi önemli ve dini yerlerde bulunur. Osmanlı döneminde, renkli gözlüklerin sıva ile kombinasyonuna “Revzen ..
Günümüzde, ev kapılarında veya otel pencerelerinde bakır folyo ile yapılan Vitray Art sık sık kullanılmaktadır. Hafif bardaklarda vitrayın neredeyse dans ettiğini ve bizi etkilediğini söylemek mümkündür. İç dekorasyona tamamen farklı bir atmosfer ekler. Yine, ülkemizde Vitray sanatını öğreten sanat atölyeleri olduğunu söylemeliyiz. Bu sanat atölyeleriyle vitray sanatını merak edenler, çalışmanın inceliklerini ve tekniklerini uygulayarak öğrenebilirler.
Sanat kollarını daha fazla öğrenmek için sanat kategorimizi takip edebilirsiniz.
Bir yanıt bırakın