
Ekonomi bir ülkenin geçimini belirler. Bazı ülkeler iyi bir ekonomiye ve sistem içi kurumlara sahiptir, ancak bazı ülkeler kurumlar veya sistem için ekonomik düzeyler açısından kayıptır. Makalemizde, ekonomi kavramının ne olduğunu ve Türkiye’den daha iyi ve kötü ekonomilere sahip ülkeleri listelemeden önce ekonominin nasıl iyi veya kötü olarak tanımlanabileceğinden bahsedeceğiz.
Ekonomi nedir?
İnsanları veya ülkeleri hayatta kalma alanlarına entegre etmek ve ürünlerini hayatlarında satın alma gibi alanlara entegre etmek için ekonomi denir. Ekonomideki alt sistemler aşağıdaki gibidir:
Ticarethalat-Uhracate eğitim ve tüketimi
Ekonominin ülkeler üzerindeki etkileri
İyi ekonomiye sahip bir ülke de gelişmiş bir ülkedir.
Ülke ekonomisi, ülkedeki satın alma gücünü ve yaşam kalitesini doğrudan etkiler. Buna ek olarak, yüksek satın alma gücüne sahip bir ülke, dış ilişkilerinde daha baskın bir yapıya sahiptir. Bu nedenle, ülkelerin ekonomileri, farklı alanlardaki becerilerindeki artışa kadar, dünyadaki güç olduklarından birçok etkiye sahiptir. İyi bir ekonomi yatırımlarınızın artmasını sağlar. Doğru yatırımlar aynı zamanda ülkedeki refah seviyesini de artırıyor.
Ekonominin etkisini daha net bir şekilde görmek için, etkilenen ve etkilenen iki taraf olduğunu söyleyebiliriz. Etkili parti, kendi çıkarlarını düşünmek için refah düzeyine ulaştı ve diğer tarafa ilham verdi.
Öte yandan, baskın bir taraf olmak için kendinize fon sağlamanız gerekir. Dünya düzenindeki bazı ülkelerin diğerlerinden daha gelişmiş olmasının nedeni, ekonomilerinin iyi olmasıdır. Etkilenen parti her zaman iyi bir ekonomiye sahip olanlardır.
Türkiye’nin ekonomik durumu
2015 yılında Türkiye dünya ekonomik sıralamasında 15. sırada yer aldı. 2021’de Türkiye 21. sıraya düştü ve ilk yirmide yerini kaybetti. Türkiye’nin ekonomisi son 6 yılda neden düştü? Bunun birçok nedeni olmasına rağmen, ilk nedenler olarak aşağıdakileri sayabiliriz:
Ülkenin dış dünya ile yaşadığı krizler, ikametgahın oryantasyonunun artırılmış olmasıdır.
Tüm bu nedenleri incelerken, bunu görebiliriz; Tüm bu sorunlar son yıllarda mevcuttu. Bununla birlikte, dünya ilerlemeye devam ederken, bu sorunları çözmek için Türkiye’de anlamlı adımlar atılmamıştır. Sonuç olarak, Osmanlı İmparatorluğu’nun kapanış dönemi gibi ve kulaklarımızı dış dünyadaki gelişmelere kapatarak, bulunduğumuz yerde bulunduğumuz yerde sayarak tüm dünyanın arkasındaydık.
Türkiye’den daha iyi ülkeler
Amerika, Türkiye’den daha iyi ekonomiye sahip ülkeler listesinin başında.
Mevcut IMF listesinde Türkiye’den 20 daha iyi ülke var. İlk 5 ülkenin sıralamasını yaparsak, durum şu şekildedir:
Amerika
Bu ülkelerin ortak özelliklerinin belirlenmesi, neden ekonomik olarak iyi olduklarını ortaya çıkaracaktır. Özellikle, sanayi alanındaki güçleri ülkelerin en büyük avantajlarıdır. Öte yandan, ekonomi alanındaki ülkelere beyin göçünün sürekli gelişiminin nedenlerinden biridir. Ekonomisi Türkiye’den daha iyi olan ülkelerin şu anki sıralaması aşağıdaki gibidir:
IndianFrancesaitaliakanada Nazik ChoreusiaAvustralyaazilairan Cainexica
Türk ekonomisindeki düşüşün nedenleri
Türkiye’nin 21. sırasındaki en şaşırtıcı durum, İran’ın 14. sıraya yerleşmesidir. Daha önce 22. sırada yer alan ve dünyanın en iyi ekonomilerinin yükselmesini sağlayan İran’ın özelliklerine bir göz atmak gerekiyorsa, sanayileşmenin sanayileşmenin etkileri olduğu söylenebilir. Bilindiği gibi, ülkenin geçim kaynağı petrol ihracatına devam ediyor. Bölümlerde yaptırımlar ve yüksek işsizlik oranları, İran’ın yükselişinin nedeninin çok iyi bir ekonomiden kaynaklanmadığını göstermektedir.
Ülkelerin mevcut para birimleri ve dolar ve euro üzerindeki etkileri, regresyonlarındaki en büyük faktörlerden biridir. Örneğin, 2015 yılında, Listedeki Arjantin ve Meksika’nın Türkiye’ye benzemesinin nedenleri.
Öte yandan, 2015 ve 2021 listesi karşılaştırmasında Türkiye, ilk 20’den önemli ölçüde düşen tek ülkedir. İşsizlik sorunundaki artışın bunun üzerinde büyük bir etkisi vardır. Türkiye’den sığınma ve beyin tahliyesi ile ulusal ekonomi, artan orta doğu krizleriyle giderek azalmıştır.
Türk Lira, Türkiye’den daha iyi ve kötü bir ekonomiye sahip ülkeler hakkında bilgi aldıktan sonra ne zaman değer kazanacak? Makalemize de bir göz atabilirsiniz.
Türkiye’den ekonominin harika ülkeleri
İran, Türkiye’den ekonomisi kötü olan ülkeler listesinde ilk sırada yer alıyor.
İran’ı Türkiye’den daha kötü bir ekonomiye sahip ülkelerden ortadan kaldırdığımızda, Tayvan, Polonya ve İsveç ilk başta. Listenin geri kalan 10 adı aşağıdaki gibidir:
BelgianAndlandlandlandLandlandDandaniJeriaisrailararjantinnorwegianGule
Dolar artışındaki artışın TL amortismanı üzerinde büyük bir etkisi vardır. Diğer ülkeler tarafından yapılan yaptırımların ekonomiyi düzeltmek için yetersiz olduğu görülmektedir.
Türkiye neden dolardan etkileniyor?
Ülkede satılan ürünlerin çoğu yurtdışından ülkeye getiriliyor. Özellikle, imalat ve endüstriyel ürünlerin neredeyse hiçbiri yerli ürünler değildir. İnsanların üretimine devam etmek için fiyatların artması ve artan fiyatlar ülke içinde geçinmeyi zorlaştırıyor. Sonuç olarak, etkilenmeyenlerin fiyatı ve dolardan doğrudan etkilenen ürünlerin fiyatı artar.
Türkiye’nin ekonomik düşüşünün nedeni nedir?
Türkiye’den daha iyi ve kötü bir ekonomiye sahip ülkeler listesinde Türkiye, düşüş gösteren ülkelerden biridir.
Tıpkı Türkiye gibi, yabancı ülkeler de dolardan etkilendi. Ancak Türkiye’nin ekonomik düşüşü çok daha önemli bir seyir izledi. Bu tam olarak Türkiye’nin ekonomisinin geçmişte büyümesinin nedenidir. Finansal açıklar yoluyla büyüyecek ülke dolardan daha fazla etkilendi. Bu nedenle, TL dolara karşı daha fazla değer kaybetme eğilimindedir. Finansal açıklarla kastedilen şey, sürdürülemez yollarla büyümesidir.
Örneğin, endüstri alanındaki kendi ürünleri sayesinde ekonomisini genişleten bir ülke, iyi veya kötü ekonomisini aynı seviyede tutabilecektir. Türkiye için enflasyonla büyüme gerçekleşti. Mart 2022’de %5,46 arttı, enflasyon yıllık bazda %61,14’e yükseldi.
Uzun yıllar boyunca, Türkiye’nin gerçek bir ekonomi kaynağına ihtiyacı var. Sonuç olarak, eksikliklerini görmezden gelenler her zaman bir düşüşe devam edecek ve tutulacak bir alan bulamayacaklar. Yükselmek için Türkiye’nin yaşa ayak uydurmak için daha fazla çaba sarf etmesi gerekiyor.
Bir yanıt bırakın