Ekonomi Biliminin Yöntemleri Nelerdir? – Yazbuz.com

Ekonomi veya ekonomi bilimi, sonsuz insan ihtiyaçlarının mevcut kıt kaynaklarla toplanmasını araştıran bir bilimdir. Bu bilimde, tıpkı diğer bilimlerde olduğu gibi bir metodoloji sorunu var. “İktisat bilimi yöntemleri nelerdir?” Soru “ekonomik metodoloji” araştırmasıdır. Bu metodoloji araştırmalarında çeşitli yöntemler ortaya çıkar. Metodoloji kavramını incelemeden önce ekonominin ne olduğunu cevaplamak gerekir.

Ekonomi nedir?

İnsan ihtiyaçları; Gereksinimler ve yenilikler nedeniyle her gün yaş artıyor ve çeşitleniyor. Buna ek olarak, insan ihtiyaçlarını karşılayan kaynaklar aynı oranda artırılamaz. Buna ek olarak, ne yazık ki kaynakları her geçen gün çeşitlendirmek mümkün değildir. Öyle ki, toprak gibi bazı temel üretim faktörlerinin miktarı hiç artırılamıyor.

Bir tarafta, diğer tarafta çeşitlendirmek için her zaman mümkün olmayan sınırlı kaynaklar vardır, ihtiyacın diğer tarafında- (bir tarafta. Bu bağlamda, ekonomi veya ekonomi bilimi mevcut kaynaklarla en iyi insan ihtiyaçlarını araştırıyor.

Zaman içinde ihtiyaçların çeşitlendirilmesi ve yeni kaynaklar arayışı ve kaynakların doğru kullanımı gibi sorunlar da karşılaşılmaktadır. “İktisat bilimi yöntemleri nelerdir? Ekonomik biliminin temeli nedir?” Bu tür soruları soran herkes ihtiyaç ve kaynak dengesiyle karşılaşacaktır. Çünkü ekonomi bilimi esasen bu ihtiyaç kaybı dengesini sağlamanın çeşitli yollarını araştırıyor.

İktisat Bilimi Yöntemleri

İktisat bilimi yöntemlerini keşfetmeden önce, kaç bölümden oluştuğunu açıklamalıyız.

Ekonomi veya ekonomi esas olarak bir sosyal bilimdir. Bu bilim alanında, diğer sosyal bilimlerde olduğu gibi, sonucun laboratuvarlarda deneyler yaparak ulaşılmadığı ifadesidir. İktisat Biliminde elde edilecek laboratuvarlar bireylerden ve tüm toplumdan oluşur.

Toplum ve bireylerin bir laboratuvarda değerlendirildiği ekonomi, iki temel bölümden oluşur. Bunlar:

Micro Economicro ekonomidir.

Mikro -ekonomi, bireylerin ve firmaların ekonomik davranışlarını inceleyerek sonuca ulaşır. Makro ekonomi ise konuyu daha kapsamlı bir şekilde ele alarak ekonomideki çeşitli toplam büyüklükleri incelemektedir.

Ekonomik Bilimlerdeki Değerlendirmeler ve Sınavlarda İki Tür Analiz kullanılmaktadır. Bunlar:

Statik analiz dinamik analizi.

Statik analiz, bir ekonomik olayın diğer değişkenlerini göz önünde bulundurarak belirli bir anın durumunun incelenmesine verilen isimdir. İktisat biliminde çoklu statik analizler de mümkündür. Bu tür statik analizlerin değerlendirilmesine karşılaştırmalı statik ekonomik denir. Dinamik ekonomik analizde, zaman içinde bir ekonomik olayın değişimi incelenir.

Ekonomik analiz yapılırken, sonuca teori veya uygulamadan geçerek ulaşılmaya çalışılır. Bu durumda, karşılaşıyoruz:

Olumlu ekonomi venormatif ekonomi ortaya çıkar.

Olumlu ekonomide mevcut ekonomik durum incelenir ve olaylar arasındaki neden ve sonuç ilişkisi belirlenir. Normatif ekonomide, örneğin olumlu ekonomi içermeyen teorik süreçler de değer yargıları da dahil edilmiştir.

Bu anlamda, mevcut durum hakkında bir neden ilişkisi yaratmak yerine normatif ekonomi, gelecek için değerlendirmeler yapar. Normatif ekonomide, sosyal refahı artırma gerekliliğinin ne olduğu tartışılmaktadır.

İktisat bilimindeki olayları ve durumları değerlendirirken, çeşitli bilimsel yöntemler kullanılır: bunlar:

Karışık yöntem, tanımlayıcı analiz, kesinti, indüksiyon.

Ekonomi Biliminde Temel Ekonomik Sistemler

İktisat biliminde üç temel sistem vardır.

Ekonomik sorunların çözümünü araştırırken üç temel ekonomik sistemden bahsedilmektedir. Bu ekonomik sistemler;

Kontrol ekonomisi, serbest piyasa ekonomisi ve karma ekonomi başlıklar altında değerlendirilmektedir.

Kontrol sisteminde üretim faktörlerinin kamulaştırılmasından bahsedilmektedir. Bu anlamda, toplumdaki gelir adaletsizliğini ortadan kaldırmak için üretim faktörleri kamuya açıklanmaktadır. Karışıklığı önlemek için merkezi otorite güçlendirilir.

Merkezi Otorite, ne üretileceği, ne zaman üretileceği, nasıl üretileceği ve bu tür ekonomik sistemlerde kimin üretileceği sorularının cevaplarını verir. Üretim de bu sisteme göre gerçekleştirilir.

Serbest piyasa ekonomisinde, üretim faktörlerinin mülkiyeti kapitalistler arasında yayınlandı. Ne üretileceği, ne zaman üretileceği, nasıl üretileceği ve serbest piyasa ekonomisinde kimin üretileceği sorularının cevabı, piyasadaki arz ve talep koşullarına göre belirlenir.

Karma ekonomi adı verilen ekonomik sistemlerde, hem kontrol ekonomisinin hem de serbest piyasa ekonomisinin çeşitli özellikleri birlikte görülebilir. Günümüz ekonomilerindeki en yaygın ekonomik düzen karma ekonomik sistemlerdir.

Karma ekonomi modelinde, kontrol sistemine benzer üretim faktörlerinin mülkiyeti konusunda herhangi bir sınırlama yoktur. Ancak gerekirse, devlet ekonomiye müdahale etme hakkına ve gücüne sahiptir. Devlet ekonomide hem üretici hem de tüketici olsa da, gerekli gördüğü durumlarda işlev görür.

İktisat bilimi ile ilgileniyorsanız, başka bir ekonomik terimle ilgili olan merkantilizm nedir? Merkantilizmin özellikleri nelerdir? Makalemize de bir göz atabilirsiniz.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*