
Bu makalede, kaligraf olarak da bilinen Hüsn-I kaligrafisi, ne olmadığına bakacağız. Kaligrafi, Arapça mektuplar kullanılarak yapılan güzel yazı sanatıdır. “Hat” kavramı Arapça’daki çizgi anlamına gelir. Oldukça estetik görünen bu sanat, Arap alfabesinin 6. ve 7. yüzyılları arasındaki değişimin bir meyvesidir. Bu sanatı gerçekleştirmek istiyorsanız, bir dizi ölçüm ve kural izlemelisiniz. Osmanlı kaligrafi sanatına büyük önem verdiler ve günümüze güzel kaligrafi örnekleri sundular. Kaligrafi sanatı, İslam dünyası dışındaki birçok bölgede bir sanattır. Batı dünyasında kaligrafi bir örnektir. Ancak, “hat sanatı nedir? Evde çizgi sanatını öğrenmek mümkün mü?” Bu tür soruları cevaplamak için konuya daha ayrıntılı olarak yaklaşmamız gerekir.
Hat tarihi
Çizgi sanatı yıllardır yapıldı.
Hat sanatının ortaya çıkışı, 6. ve 10. yüzyıllar arasındaki dönemle çakışır. Daha önce, Arap alfabesinin kullanımı nedeniyle Araplara atfedildi. Hicra’dan sonra Araplara mal olan ve İslami hattı olarak adlandırılmaya başlayan bir sanattan çıktı. Osmanlı ve Türk hatlarının eserleri, kaligrafinin artık Araplar için orijinal bir sanat olmadığı gerçeğinde önemli bir rol oynamaktadır.
İlk günlerde, Abbasidler kaligrafi sanatının gelişiminde ve büyük bir önlem oluşumunda önemli bir rol oynadı. Gelecekte, Hüsn-I şapkası, Abbasi’lerin parçalanmasıyla Türk ve İranlı arızalarla hatırlanmaya başladı. İranlı kaligtiferler Abbasi’nin tarzına bağlıydı, ancak Osmanlı kaligraflar benzersiz okullarını geliştirdi. 16. yüzyılda Türkiye hatının öncüsü olarak bilinen Şeyh Hamdullah, kaligrafi sanatına eşsiz bir olgunluk ve güzellik getirdi. Şeyh Hamdullah’tan. O zaman büyüyenler uzun süre onun gibi yazmak için bir çaba gösterdiler, böylece uzun süreler, başarılı kaligraflar “Şeyh gibi Şeyh” diyerek övüldü.
1600’lü yılların ortalarından sonra, Şeyh Hamdullah’ın tarzının üstesinden gelmeye çalışan Hafez Osman, benzersiz bir Hüsn-I hat arası stilini ortaya çıkardı. Osmanlı İmparatorluğu’ndaki bu isimlerden sonra, diğer kaligraflar da kaligrafi sanatına katkıda bulundu ve seçkin kaligrafi sanatının örneklerini ortaya koydu. Bu kaligraflar esas olarak; İmail Zühdü, Mustafa Rakim ve Usta Sami Efendi örnekleri verilebilir. Bu isimler yüzyıllardır olağanüstü hat sanatı örnekleri vermiştir ve Osmanlı kaligrafi sanatının gelişimine benzersiz katkılarda bulunmuştur.
İstanbul, Türklerin fethi ile Hüsn-i şapkasının merkezi haline geldi ve dünyada kabul edildi. Bunu destekleyen bir söz bile var; “Kuran Mekke’ye indi, Kahire’de okudu, İstanbul’da yazıldı.” Bu sanata en iyi bilinen ve önemli katkıları sayan tüm Osmanlı ve Türk tarihinin kaligraflarını listelemek:
Şeyh Hamdullah, Ahmed Karahisari, Hafiz Osman, Mustafa Rakim, Mahmut Celaleddin Efendi, Yesarizade Mustafa Izzet Efendi.
Kaligrafi türleri
Birçok farklı hat türü vardır.
Hat sanatının ne olduğu sorusunu cevaplamak için farklı sanat türlerinden bahsetmemiz gerekir. Bu türler yıllar içinde değişti ve dallandı. Bazı yazı türleri yıllar boyunca popülaritesini kaybetti ve bazı yazı türleri yıllar boyunca alt şubelere ayrıldı. Bu tür yazılar stil ve kullanım alanı açısından farklılık gösterir. Örneğin, birincisi düz ve açısal olsa da, KUFI’nin bir kısmı yuvarlaktır. Başlangıçta el yazmalarında kullanılan bu tür, daha sonra ana 6 çizgi sanatı türünü sağlıyor. Bugün, Kufi hala yazılı eserlerin başlıklarında veya iç ve dış dekorasyonlarda mimaride kullanılmaktadır.
Kufi’den doğan türler ve hat hattı türü olan türler aşağıdaki gibidir:
Synsnesishmuhhhhhhhuhhhhhan
Kaligrafi nasıl yapılır?
Çizgi sanatı, estetik kaygısı olan tüm sanatlarda olduğu gibi sanatçıya göre değişir. Her ne kadar izlenecek ana kurallar ve önlemler olsa da, her kaligraf kendi yorumunu koyar ve özgünlüğünü ortaya çıkarır. Tabii ki, kaligrafi doğrultusunda harfler Arapça olduğundan, çizgi sanatını yapmak isteyen kişi bu alfabeye hakim olmalıdır. Çizgi sanatı, gerçekleştirmek için çok basit malzemeler gerektirir ve hobi malzemesi adı altında çok kolay elde edilebilirler. Bu bakımdan, kaligrafi sanatını evde yapmak son derece maliyetlidir.
Evde çizgi sanatını öğrenmek mümkün mü?
Son zamanlarda, birçok insan genç yetişkinleri söylemeden kaligrafiyi bir hobi olarak öğrenmek istiyor. Hat alanında uzmanlaşmış eğitimcilerle gerçekleştirilirse, en iyi öğrenmenin sağlanacağı bir sanat dalıdır. Uzmanlarla pratik bir şekilde öğrenmek için en etkili yöntem olacaktır. Ancak bu, evde öğrenmenin mümkün olmadığı anlamına gelmez. Evde öğrenmek diğer yöntemlerden daha yavaş olabilir. Bununla birlikte, yeterli kararlılık ve sevgi ile, yüze bir öğrenme kadar etkili olabilir. Bunun için, YouTube’dan videolara bakarak kendinizi öğrenebilirsiniz veya çevrimiçi kurslara katılabilirsiniz.
Evde yapabilirsiniz hobiler arıyorsanız, maliyetsiz bir hobi: kağıttan ne yapmalı? Makalemize bir göz atmanızı öneririz.
Bir yanıt bırakın