
Bugünün hızlı yaşamında, tamamen kaybolma tehlikesiyle karşı karşıya olan birçok canlı ve doğal varlık var. Özellikle, eksikliklerinin günlük yaşamlarımıza yansıtıldığı için fark ettiğimiz bu kayıplar ve eksiklikler, bazen bizi bazı sorunları düşünmeye ve önlem almaya zorluyor. Temel olarak, doğada hayatta kalan her cansız nesnenin karşılıklı dengesini ifade eden kavramlar, gündemimize her zamankinden daha fazla girmiştir. Peki, ekoloji ve ekosistem nedir? Bu iki kavramın hayatımızla ilgili önemini ve makalemizde işleyişlerinin ayrıntılarını bulabilirsiniz.
Ekoloji nedir?
Ekoloji, hem kendi türleriyle hem de çevreleri ile yaşayan vakalar arasındaki ilişkiyi araştıran bilim bilimidir. Ekosistem, canlı veya cansız olarak tanımlanan tüm çevreye verilen addır.
Doğa, her şeyin bir dengede bulunduğu tüm sistemleri yerleştirdi ve milyonlarca içindeki belirli formlarda ve döngülerde karşılıklı alışverişte bulundu. Doğa tarafından kurulan bu derin dengenin bağlı olduğu bazı fırsatlar vardır. Bu fırsatların azaltılması veya tamamen ortadan kalkması, doğada var olan veya var olmaya çalışan birçok şüphelinin hayatını tehlikeye atar. Bu nedenle, ekolojinin bu yaşam döngüsünü sağlayan bir dizi fırsat olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır.
Ekoloji, bu tanım doğrultusunda incelendiğinde; Birbirleri arasındaki denge ve çatışma unsurunu inceleyen ve bu durumun bozulmasının nedenlerini belirleyen bir bilimdir. Ekolojiye ve bu nüfusun ihtiyaçlarına dayalı canlı nüfus göz önüne alındığında, doğal dengenin korunmasının ve sürdürülebilirliğinin anahtarı elde edilecektir. Bu şekilde, canlı organizmaların doğal yaşamdaki payını doğru bir şekilde değerlendirdikten sonra, üst sistem olan ekosisteme bir göz atabiliriz. Bu görüş bize gerçekçi bir karşılaştırma sağlayacak ve daha sonra doğayı bir bütün olarak anlamak mümkün olacaktır. Böylece, doğaya karşı eylemlerimiz ve yaşam tarzımız daha doğru temellere dayanacaktır.
Ekoloji kapsamı
Ekolojinin kapsamı, canlı organizmaların tüm hayati işlevleri ve işlevleri ile ilgilenir.
Ekolojinin kapsamı temel olarak canlı nüfusun evrensel bir birimini ifade eder. Canlı organizmaların tüm hayati işlevleri ve işlevleri, bu çatı evrenin olasılıkları dahilinde gelişir. Bu nedenle, çatının yok edilmesinin, tüm yaşam yaşam formunun hayati işlevlerini etkileyen hasarı temsil edeceği söylenebilir. Ekolojinin ekosistemle atıfta bulunmasının ana nedeni tam da bu noktadır. Canlı popülasyonu tüm unsurları ile ifade etmese bile, ekosistem, cansızlığın aynı tencerede eriydiği bir ifadedir. Bu nedenle, cansız olarak düşünmediğimiz ve korumadığımız veya yok ettiğimiz her fenomenin hayati döngüyü bozması kaçınılmazdır.
Ekoloji
Ekoloji Bilim Araştırmaları Araştırma konusu, yöntemlerinde bazı temel özelliklerin desteğiyle diğer çevre bilimlerinden ve doğa bilimlerinden ayrılmaktadır. Bilimin bir dalı olarak, ekoloji, tüm canlılar ve canlılar adına yaygın olarak açıklanan tüm temel prensipleri ve konuları ayrıntılarıyla inceler. Aslında, ekoloji canlı bir şeyin iç yapısı değildir; Hayatını, gelişimini ve yaşam benzeri çevresini ve diğer canlılar arasındaki etkileşimi ayrıntılı olarak inceler.
Ekosistem nedir?
Yaşayan ve cansız varlıkların etkileşimi sonucunda ortaya çıkan ekolojik sisteme ekosistem denir.
Belirli bir yer, alan veya ortamdaki yaratıkların karşılıklı etkileşimlerinden kaynaklanan ekolojik sistemlere verilen isimdir. Aynı anlamda, ekosistem de besin ağını karakterize eder ve şekillendirir. Dünyayı ve tüm yaşayan ve cansız varlıkları kapsamak için küresel bir düzen anlamına gelir.
Ekoloji, hem kendi türleriyle hem de çevreleri ile yaşayan vakalar arasındaki ilişkiyi araştıran bilim bilimidir. Ekosistem, canlı veya cansız olarak tanımlanan tüm çevreye verilen addır. Ekosistem ikiye ayrılmıştır; Abiyotik faktörler ve biyotik faktörler.
Abiyotik faktörler: Su, hava, toprak, iklim gibi cansız nesneleri içeren kısma verilen isim.Biyotik faktörler: Üreticiler, tüketiciler ve ayrımcı olarak kapsayan bölüme verilen genel isim.
Ekolojik denge nedir?
Ekolojik bir sistemdeki bir fenomene veya duruma karşı yapay bir etki olması durumunda, genellikle karakteristik özelliklerini koruyarak süreklilik sürecine verilen addır. Bununla birlikte, mutlak düzen ve canlı nüfusla aynı pozisyonda kalması beklenemez. Bu, evrim teorisi tarafından tanımlanan doğal bir gelişme sürecidir. Doğal canlı nüfus; İklim, coğrafya, bitki nüfusu ve sürekli olarak dönüştürmek ve geliştirmek ve hatta bazen azalmak için daha fazla milyonlarca neden. Bu, ekolojik dengenin temel unsurlarından biridir. Buna ek olarak, burada düşünen canlı bir tür olarak, doğal seleksiyonun en büyük düşmanı olan bu dönüşüm süreçlerini kullanma veya kullanmama gibi tercihler vardır.
Ekoloji ve iklim değişikliği
İklim değişikliği çağımızın en büyük sorunlarından biridir.
Ekolojik sistem içinde, canlı nüfusun kendisi üzerinde bir etkisi olduğu ve iklim değişikliğine yol açtığı inkar edilemez. Bununla birlikte, doğal nüfus dışındaki insan faktörünün yapay etkisi, başlangıçtaki ekolojik sistemden binlerce kat daha fazla hasara neden olur.
Ekoloji ve iklim arasındaki ayrılmaz ilişki bu noktada ortaya çıkmaktadır. Sistemlerin birbirini nasıl tetiklediğini anlamak için bu denklemi doğru yönde takip etmek yararlıdır. Aynı zamanda, okyanus ve atmosferdeki değişiklikler birbirini farklı noktalardan etkiler. Dahası, bu popülasyonlar birbirlerinin hareketlerini tetikler. Bu etkileşim veya biyosfer üzerinde ayrı ayrı bir etkisi vardır. Burada, canlıların yaşamından geçen bozulmanın, yeni durumun ağırlığına bağlı olarak canlıların yaşamı üzerinde büyük bir etkisi vardır, canlılar doğrudan veya dolaylı olarak etkilenir.
Küresel ısınmanın yıkıcı etkilerini en aza indirmek için küresel ısınmayı azaltmak için ipuçlarını azaltmak için ne yapılabilir? Makalemizde bulabilirsiniz.
Çözüm
Sonuç olarak, ekoloji ve ekosistem kavramlarının yerinde değerlendirilmesi ve gerekli eylemleri yerine getirmesi sonucunda doğanın yok edilmesini önlemek mümkün olabilir. Ekolojik dengenin korunması, türlerin yaşamı ve yaşamın sürdürülebilirliği (insanlar dahil) bu iki kavramı doğru bir şekilde kavrayarak ve uygulayarak mümkün olacaktır.
“Ekoloji ve ekosistem nedir?” Makalemizde sorulara bir cevap arıyoruz, canlı nüfusun bu iki kavram ışığında korunmasını değerlendirdik. Doğal yaşama katkıda bulunacak şekilde yaşamaya dikkat etmeyi unutmayın!
Bir yanıt bırakın