
İnsanlık tarihi boyunca birçok sanat hareketi ortaya çıktı. Belirli dönemlerde yaşanan sosyal, politik veya ekonomik durumlar da ülkelerin sanatını etkiledi. Bu içerikte Rococo nedir? Rokoko dönemi ve özellikleri hakkında bilgi vereceğiz. Bu dönemde, hangi alanlarda ve nasıl olduğu sanatsal değişiklikleri aktaracağız.
Rokoko nedir?
1715-1774 arasında ortaya çıkan bu eğilim, Barok dönemi ile aydınlanma yaşı arasında bir dönemdir. Aynı zamanda, geç Barok dönemi olarak adlandırılan Rococo dönemi Paris’te ortaya çıktı. Bu andan itibaren, özellikle Avusturya ve Almanya’da tüm dünyaya yayıldı ve mimarlık, resim ve müzik üzerindeki etkisini gösterdi.
Rococo, aynı zamanda son derece gösterişli olan Barok dönemine de karşıdır. Barok mimarisinde ortaya çıkan gösterişli yapılar, Rococo döneminde daha zarif, özenli, ayrıntılı ve biraz değişmeye başladı. Buna ek olarak, Barok döneminde karşılaşılan dini duygular bu dönemde bir kenara bırakıldı. Rococo sanatçıları daha şehvetli, hevesli unsurlar kullanmayı seçti.
Rococo döneminde yaşayanlar, sanata sanata yüce bir değer olarak bakmak yerine süs olarak bakmaya başladılar. Bunun ana nedeni, dönemde yaşanan siyasi ve sosyal değişikliklerdir. Buna ek olarak, Rococo sanat hareketi mimaride daha belirgindir. Buna ek olarak, resim alanı büyük ölçüde kendini göstermiştir.
Rokoko dönemi ve özellikleri
Rococo döneminde birçok sanat eseri üretildi.
Rokoko tarzının oluşumundan sonra, özellikle mimari alanda büyük değişiklikler vardı. Bu dönemde yapılan mimari yapıların çoğu günümüze kadar hayatta kalmıştır. Barok dönemde yapılan mimarinin süslü ve harika gösterişli yapılarına karşıdır. Aynı zamanda, resimlerde bir anlam aramak yerine, görsellik ön plana çıkmaya başlar. Peki, Rococo sanat özellikleri nelerdir? Birlikte bakalım.
Fransa’da ortaya çıktı ve çoğunlukla asil sınıf tarafından kabul edildi. Barok döneminden daha sadelikten daha fazlasıdır. Rokoko çoğunlukla mimarlık alanındaki C ve S şekline odaklanmıştır. Deniz kabuğu motifleri ve bitkisel motifler çevreye doğallık kattı. Resimler genellikle kolay, anlaşılabilir, eğlenceli ve zariftir. Resimlerde hafif pastel ton renkleri kullanılır. Aşk ve eğlence resimlerde ön plana çıkıyor. Başka bir deyişle, duygulara daha fazla yönelim vardır.
Rococo ve Barok arasındaki farklılıklar
Barok dönem
Özellikle mimari alanda, büyük gelişmeler olan Rococo dönemi, belirli noktalardaki Barok döneminden ayrılır. Burada Barok ve Rococo arasındaki farkları da ele alacağız. Böylece, özellikle mimari ve resimdeki iki dönem arasındaki değişikliği anlayabiliriz. Aşağıda belirtilen iki dönemin farklılıklarını görebilirsiniz.
Rococo mimarisi Barok’tan daha hafif ve daha zarif. Bununla birlikte, rokoko döneminde formların asimetrisi vurgulanmaktadır. Barok söz konusu değil. Barok daha ciddi bir tarzdır. Rokoko daha eğlenceli ve anlaşılır olarak görülüyor. Ancak Rococo, dinden çok daha eğlenceli, eğlenceli çalışmalara sahiptir. Rokoko döneminde soluk renklerin yanı sıra Barok’tan daha fazla eğri ve dekorasyon kullanıldı.
Rokoko Dönemi Sosyal Etkinlikler
Johann Sebastian Bach
Rokoko dönemi, burjuva sınıfının oluşmaya başladığı bir dönemdir. Aynı zamanda dini inançlar sorgulanır ve akıl ve rasyonalitenin önemi artmıştır. Böylece, aynı zamanda sanatın ortaya çıkmaya başladığı bir dönemi de ifade eder. Ancak, her öğenin bir kerede değiştiği söylenemez. Bu fikirlerle Voltaire’in özgür düşüncesi Bach’ın dini müziğini ve çıplak kadın heykellerini birlikte paylaşıyor.
Hall kavramı, asil sınıfın değerlerine göre şekillendirilen çağda oluşturuldu. Salon, asil sınıfın misafirlerini eğlendirmesi ve konuşması için ideal bir alandır. Bu nedenle, bir kişi değerlerini yansıtmalıdır. Hem dış hem de iç mekanın Barok mimarisi için tasarlandığı söylenebilir.
Aynı zamanda, aşk, duyguların yoğun olduğu dönemde önemli bir konudur. Yani ilk kez, aşk sanatta görülür. Çiftlerin kırsal kesimde yasadışı sevgisi tasvir edilmiştir. Burada aşk genellikle burjuva sınıfı ile ilişkilidir. Aynı zamanda, hayattan zevk ve zevk öne çıkıyor. Duvarlar, tavanlar, bahçeler, eğlenceyi yansıtıyordu.
Rococo dönem sanatçıları ve eserleri
Giavonni Battista Tiepolo: Kleopatra Bayramı
Rokoko döneminde birçok sanatçı resim, müzik ve mimari alanda çalışmalar yaptı. Gösterişli ve pahalı kıyafetlerin çizimi özellikle ön plandadır. Yine, kullanılan renklerle, sevgi, eğlence ve şehvet hemen fark edilir. Rococo döneminin eserleri hala günümüze ulaşarak dönemin hissinden kurtuluyor. Rococo sanatçıları ve eserleri aşağıdaki gibidir.
Giavonni Battista Tiepolo: Kleopatra’nın bayramı, Juno ve Luna, Macaw ve genç bir kadın, Marius’un zaferiFrançois Boucher: Pompaur de Madame portresi, kuş avcıları, müzik alegorisi, parkta sevenlerAntonie Watteau: Çuha Adası’na yolculuk, mezzettinJean-Honore Fragonard: Genç Kız Bir Kitap Okur, Aşk Mektubu, Mutlu Sevgililer, Kadınlar ve KöpeklerCharles Andre Van Loo: Louis, Virgin ve Child, Baş Sayfa, Amiral d’Orvilliers’in Artai
Yukarıda belirtilen çalışmalar resim alanında verilmiştir. Rococo dönemindeki bazı mimari eserler aşağıdaki gibi listelenebilir.
Amalienburg Saray- Munih, Almanyalinderhof Sarayı- Almanyaakatherine Sarayı- Petersburg, Rusyaabranicki Sarayı, Polyahotel de Soubise-Paris, Fransaczapski Palace- Varsaw, Poonyachantilly Kalesi- Paris, Fransa
Türk sanatında Rokoko dönemi
Dolmabahçe Sarayı
Rococo, Fransa Kralı Türk Sanat XV. Louis’in II. ERA sanatını yansıtan hediyeleri. Ahmed ile başlar. İlk etapta uygun kabul edilmeyen sanat, zaman ilerledikçe uygulanmaya başladı. Özellikle Batılılaşmanın etkisi ile Türk süs sanatlarında etkili bir stil olmuştur. Rokoko tarzı örnekler aşağıda listeleyeceğimiz yapılarda bulunur.
Dolmabahçe SarayiDolmabahçe Camiortaköl Camiikukukukeksu KasriHlamur Kasriyizz Saraymeylerbeyi Sarayı
Yukarıdaki yapıların odalarında, duvarlarda veya dıştaki dekorasyonlar, zengin Rococo dekorasyon örnekleri bulunur. Kültürel etkileşim ile gelen rokoko stili hala bu yapılardaki yerini korumaya devam ediyor.
18. yüzyılın tarihiyle yakından ilgilenenler de Fransız Devrimi’nin (Devrim) nedenlerinden ve sonuçlarından yararlanacaklar.
Bir yanıt bırakın