Milli ve Dini Duyarlılıkları Yansıtan Hikayeler

Ulusal ve dini hassasiyetleri yansıtan hikayeler, İlk olarak Cumhuriyet döneminin 1940-1960’ları arasında yazılmıştır. Ulusal literatürümüzün önemli eserlerinin ortaya çıktığı bu dönemde, savaş topluluğunun iç dünyası özellikle hikayelerde tartışıldı. Hikayelerin içeriği modernist, gerçekçi ve sosyalist düşüncelere odaklanmıştır.

Ulusal ve dini hassasiyetleri yansıtan hikaye konuları Anadolu halkı, savaşın etkileri, ulusal değerler, geleneksel motifler şeklinde. O zaman yazılan bu hikayelerin amacı, ulusal kültür ve tarihin bilincini okuyuculara aşılamaktır. Bu hikayeler bugün hala birçok okuyucu tarafından çekiliyor. Buna ek olarak, hikayelerin içeriği, Türk mitolojisi ve destanlarından esinlenen karakterlere benzer insanları içerir. Makalemizde Ulusal ve dini hassasiyetleri yansıtan hikayeler Hakkında ayrıntılı bilgi verdik. Size hoş bir okumalar dilerim.

Ulusal ve dini hassasiyeti yansıtan hikayelerin temsilcileri

Ahmet Hamdi Tanpinar

Cumhuriyet döneminin en önemli eserlerinden biri olan ulusal ve dini hassasiyeti yansıtan hikayeler birçok yazar tarafından yazılmıştır. Bu eğilimi sürdüren hikaye yazarları arasında:

Ahmet Hamdi Tanpinar: Abdullah Efendi’nin hayalleri ve hikayeleri ulusal ve dini duyguları yansıtan örneklerden biridir.TARAK Boğra: Yarın diye bir şey yok.Yüzhar Kemal: Sarı Hot olan tek hikaye kitabı, ulusal ve dini duyguları yansıtır.Fakir Bayburt: Anadolu halkını doğal bir kalemle yazan Fakir Bayburt, FIRS ve Efendiler Savaşı adlı eserlerinde ulusal ve dini duyguları yansıtan hikayeler anlattı.Ben çok sevinçim: Ulusal ve dini duyguları yansıtan ilk eserlerden biri olan eski bir sokak sesinin yazarıdır.

Toplumun durumunu gerçekçi olarak hikayelerine yansıtan yazarların hikayelerinde genel olarak basit bir dil kullanılır. Bu, okuyucuların bu hikayelerde daha sıcak görünmesini sağladı. Buna ek olarak, yazılmış hikayeler bir kahraman ve yaşadığı olaylardır. Bu bağlamda, bu hikayeler Maupassant tarzındadır.

Ulusal ve dini hassasiyeti yansıtan roman

Bilindiği gibi, hikayelerin daha uzun ve daha ayrıntılı olarak tanımlandığı eserlere roman denir. Romanlar, insanların durumunu ve dönemin durumunu açıklamak için önemli çalışmalardır. Cumhuriyet döneminde birçok usta yazar tarafından yazılmış yeni örnekler var. Özellikle bu dönemde Ulusal ve dini hassasiyeti yansıtan roman türler görülür.

Ulusal ve dini hassasiyeti yansıtan yeni özellikler, o zaman yazılan hikayelere benzer. Yazılan yeni konularda, Cumhuriyet döneminin Anadolu halkının durumu, savaşın etkileri, yanlış Batılılaşma ve geleneksel olaylar gibi konular ele alındı. Romanlarda, Atatürk’in ilkeleri ve devrimleri genellikle genel olarak belirtilmiştir. Buna ek olarak, gerçekçi bir perspektiften yazılan bu romanlar, genellikle Aydin köylü çatışmasını tanımlayan ifadeleri içeriyordu.

Ulusal ve dini hassasiyeti yansıtan yeni yazarlar

NURI GUNTEKİN

Cumhuriyetçi sırasında Ulusal ve dini duyguları yansıtan romanlar Ağırlıklı olarak 2 dönemde kendini gösterir. 1930 yılına kadar Cumhuriyetin ilk yıllarında yazılan romanlar, yeni sistemin eski sisteme karşı yüceltilmesine maruz kaldı. Bu dönemin ünlü roman yazarları arasında, bu yazarlar dikkat çekiyor.::

Nuri Guntekin: Türk romanının önde gelen isimlerinden biridir. Çelikşu onun en ünlü çalışmasıdır. Bunun dışında, yapraklar, dudaklardan dudaklar, Anadolu notaları gibi ünlü eserler olarak sayılabilir.Halide Edip Ad-Var: Ulusal mücadele dönemini tanımlayan en iyi kadınlardan biridir. Bu anlamda ateş gömleği, Kahpeye’ye çarptı, Türklerin Türkleri ateşin en önemli eserleridir.Yakup Kadri Karaosmanoğlu: Cumhuriyet döneminde milliyetçilik fikrini en iyi tanımlayan yazarlardan biridir. Bu anlamda Yaban, Sodom ve Gomore, Ankara ve Yargı Gecesi gibi birçok önemli eseri var.Refik Halit Karay: Çalışma hikayelerinde ulusal mücadelenin halkını açıkladı. Bu anlamda önemli bir yazardır.

1950-1980 yılları arasında ulusal ve dini hassasiyeti yansıtan romanların içeriği değişti. Şimdi Türk ulusunu öven romanlar var. Yeni içerik değişse de, eserlerin mesajlarıyla ulusal ve dini duyguları güçlendiren unsurlarda sıklıkla karşılaşılır.

Sık sorulan sorular

[toggle title=”Milli Duyarlılığı Yansıtan Hikaye ve Roman Yazarları Hangi Akımdan Etkilenmiştir?” state=”close”] Cumhuriyet döneminde dikkat çeken ulusal ve dini hassasiyeti yansıtan işler veren yazarlar, gerçekçiliğin hareketinden (gerçekçilik) etkilenmiştir.[/toggle]

[toggle title=”Milli ve Dini Duyarlılığı Yansıtan Hikayelerin Türü Nedir?” state=”close”] Ulusal ve dini duyguları yansıtan hikayelerin türü olay hikayesidir. Hikayeler serm, düğüm ve çözüm bölümlerine sahiptir.[/toggle]

[toggle title=”Milli ve Dini Duyarlılığı Yansıtan Hikayelerin Genel Konusu Nedir?” state=”close”] Bu hikayelerde, ulusal mücadele dönemi, savaşlar, ölümler, geçim sorunları ve Türk ulusunun birlik duygusunu yansıtan sorunlar dahildir.[/toggle]

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*