Martı Kitabı Özeti, Konusu ve Felsefi Yorumu

1972’de yazılan 1972’de Usta Amerikalı yazar Richard Bach’ın kalemi, hem edebi hem de felsefi anlamda çok başarılı bir çalışma. Martı Book’un özetinde, farklı bir Jonathon Livinston martısı yaşam mücadelesini anlatıyor. Richard Bach’ın en ünlü eseri olan bu kitap, bugün bile en okunan kitaplar arasında.

Martiy kitabı modern hikaye türünde. Didaktik bölümleri olan bu kitapta, yazar hiçbir zaman ve mekan tarifleri yapmadı. Kitapta sadece deniz ve gökyüzü bahsedilir. Bu, yazarın ifadesini sınırlara bağlı olmadan özgürce ortaya çıkarır. Makalemizde Martı Kitabının özeti, konusu ve felsefi yorumu hakkında bilgi verdik. Size hoş bir okumalar dilerim.

Martan Kitap Konu

Martı kitabı konusuna dikkat çeken kitapta, sürüyü terk eden ve sürüyü terk eden bir martı hikayesini anlatıyor. Kitabın ana karakteri olan Jonathon Livingson, hayata farklı açılardan bakarak kısa Jon’a bakıyor. Jonathon, arkadaşları sadece yiyecek bulmaya çalışırken bu şekilde düşünmüyor. En çok uçmayı sever. Her uçtuğunda daha ileri gitmeye çalışır. Onun için çok uzak bir rüyanın ötesinde. Bazen zorluk çekse bile her seferinde daha fazlasını yapacağına inanır. Zaman zaman bile başarısız olur. Başarısız olsa bile, asla uçmaya çalışmayı bırakmaz.

Zor uçuş girişimlerinin ardından Jon, nihayet martılar sürüsündeki diğer arkadaşlardan uzaklaşabildi. Uçarken akrobatik hareketler bile yapabilir. Buna ek olarak, diğer martılar sadece gündüz uçarken gece uçabilir. Jonathon, uçmanın tadını çıkardıktan sonra ona benzer martılarla tanışır. Yeni arkadaşları onlardan daha yetenekli ve deneyimli. Bilmediği birçok şeyi öğrenir.

Yeni bilgiler öğrenen Jonathan, arkadaşları için yararlı olmak istiyor. Öğrendiklerini paylaşmak için eski yerine geri döner. Ama eski arkadaşları onu dışlıyor çünkü farklı. Jon asla tutumlarından etkilenmez ve asla pes etmez. Zamanla onları ikna eder ve gönüllü Martan’a arkadaşlarına söyler.

Martan Kitap Karakterleri

Martı kitap karakterleri arasında yaşamı anlamlandırabileceğiniz önemli detaylar var.

Martı kitabının, bir kez daha peşinde koşmanın ve vazgeçmemenin önemini açıklayan karakterleri aşağıdaki gibidir:

Jonathon Livingson: Kitabın ana karakteri. Diğer arkadaşları gibi, yemek için uğraşan bir karakteri yok. Ayrıca, onlar gibi savaşan değil. Özgürlüğüne, hayalperestine düşkündür ve tüm kalbi ile uçmanın kutsallığına inanır. Bunun için çabalar. Jon’un her zaman kendi sınırlarının üstesinden geldiğine inanılıyor.

Fletcher: Jon gibi uçan eylemi kutsallaştırmayan bir martı. Ona göre, uçmak bir yerden bir yere gitmek için kullanılan basit bir eylemdir. Yani Jon ile çelişiyor. Ancak kitabın sonunda Jon’un öğrencisi olacak.

Sullivian: Jon’un en iyi arkadaşı. Arkadaşlık için büyük önem veriyor. Jon’a yakın olduğu için diğer martılar tarafından hariç tutulur. Uçmayı özgürlük olarak görür ve çok sever.

Chiang: Sürünün en eski martı. Yaşından dolayı ölümü bekliyor. Çok eski olmasına rağmen, hızla uçar. Jon iyidir. Ona öğretir ve daha hızlı uçmayı öğretir.

Henry Calvin: Jonathon’un öğrencilerinden biri.

Kitaptaki tüm karakterler bize stereotipleri takip etmek zorunda olmadığımızı söylüyor. Ana karakter Jon gibi, asla hayalleri bırakma ve özgürce yaşama tadı ile açıklanır.

Martı kitabının felsefi yorumu

Martı kitabının felsefi yorumu yapılacaksa, Richard Bach okuyucuya okuyucunun gerçek amacına ulaşmak için çaba sarf etmesi gerektiğini söyler. Ancak, bu şekilde istenen noktaya ulaşılabilir. Hayallerden sonra gittiğinizde ulaşılacak nokta, insanın kendi varlığının özüdür. İnsanın kendi varlığının özü bir tür özel anlam olarak kabul edilir. Bu tapınak, insanın aradığı gerçeğin özüne sahiptir.

Kitap, Martı Jonathon aracılığıyla anlam arayışını anlatıyor. Bu görev sırasında yalnız olmayacağı ve zaman zaman kullanılabileceği söylenir. Ortak düşünceleri olan insanlar, güçlerini birleştirerek doğru bilgilere ulaşabilirler.

Martan, ana fikri ile hem felsefi hem de kişisel gelişim kitabı olarak kabul edilebilir. Bunun nedeni, bir martı anlamını arayışını açıklamaktır. Özgürlüğü tanımlayan bu kitap, özgürlüğün kaybolmaması gerektiğinin altını çiziyor. Özgürlük kaybolursa, hayatta önemli olan şeylerin kaçırılacağı açıklanır. Bu nedenle, özgürlüğü önleyen gerçeğin körü körüne bağlı inançlar olduğu belirtilmektedir.

Sitemizde farklı başlıklar da bulabilirsiniz. İşte edebi sevenler için bir öneri: “Çaluzşu Özet, Konu ve Tema”

Sık sorulan sorular

[toggle title=”Martı Kitabı Kaç Sayfadan Oluşmaktadır?” state=”close”]157 sayfadan oluşur.[/toggle]

[toggle title=”Martı Kitabı için Uygun Yaş Aralığı Nedir?” state=”close”]Kitap 12 yaş ve üstü tüm okuyucular için uygundur.[/toggle]

[toggle title=”Martı Kitabı İlk Olarak Nerede Çıktı?” state=”close”]Kitap ilk olarak Amerika Birleşik Devletleri’nde yayınlandı.[/toggle]

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*