
” Bilinç ve öz bilinç nedir? ” ‘Bilinç’ ‘kavramını incelememiz gerekiyor. İsterseniz, bilinç ve benlik bilinci kavramlarını açıklayarak konumuza başlayalım.
Bilinç; İnsanların duygularını, farkındalığını, bilgisini ve algısını kullanmasını sağlayan bir beyefendi olarak tanımlanabilir. Etrafında olanları kavramak ve karşılığında bir tepki geliştirmek için bu yeteneklere ihtiyacı var. Buna ek olarak, diğer canlılarla ortak içgüdüsel davranışların ötesinde olan bu özellik, insan olmanın gerekliliğidir.
Bilinçle ortak özelliklere sahip olmasına rağmen, öz -bilinç kavramının bazı farklılıkları vardır. Kişinin kendisinin farkında olan ve gerçekleştirdiği her türlü eylemi değerlendiren bir kişidir. Bu değerlendirme sürecinde, genellikle diğer insanların düşüncelerine büyük önem verilmektedir. Durumlara göre yapılan analizlerin sonucu pozitif veya negatif olabilir.
Öz -bilinç nedir?
Benlik bilinçinin farkındalığını ifade eder.
Öz, herhangi bir kişinin benlik ve manevi varlığını belirten bir kelimedir. Bilincin benliğin tanımı ile birleşimi ile, bir anlam kendi özüne geri dönüp kendini gerçekleştirir.
Varlığımızın farkında olmak ve temel ihtiyaçlarımızı karşılamak, kendi bilinç için yeterli değildir. Yeterli olarak kabul edilebilmek için aşağıdaki özellikleri listeleyebiliriz:
İyi ve kötülük arasında ayrım yapmak, toplum tarafından belirlenen temel kurallara uyumun nedenlerini ve sonuçlarını anlamak, kendinizi tanımak ve onu dış bir gözle değerlendirmek
Listelenen özelliklerin bir sonucu olarak, herhangi bir benliğin varlığı kabul edilebilir. Bununla birlikte, bu fenomenin kişiselleştirildiği ve ailenin, sosyal statü ve çevresel koşulların etkisi ile değişebileceği bilinmelidir. Bireylerin farkındalığını eleştirirken, yaşam koşullarının eşit olduğundan emin olmak gerekebilir.
Felsefede öz -bilinç nedir?
Felsefe her zaman düşüncelere ve kavramlara açıklamalar getirmek ister. Entelektüel felsefe adımları bize durumları açıklama sürecinde farklılıklar olabileceğini göstermektedir. Bunun en önemli nedeni, düşüncelerin insanlara özgü olmasıdır.
Bilinç meydana geldiğinde doğduğumuz andan itibaren sayısız faktörün etkisi altında yaşıyoruz. Bu aynı zamanda kişiliğimizin temel yapısını da etkiler. Zaman geçirdiğimiz alanlarda; Okulda, evde, işte ve birçok noktada çeşitli roller oynamalıyız. Öğrenciler, çalışanlar, yöneticiler gibi görevler vardır. Kabul ettiğimiz rollerin gereksinimlerini doğru bir şekilde yerine getirmek için öz -bilinç gereklidir.
“Dikotomi nedir?” Makalemizle de ilgilenebilirsiniz.
Felsefe açısından, öz -bilinç, ” Ben neyim sorusuna açıklamalar yapmaktır. ‘. Bu açıklamaların durumun ve etrafındaki tüm durumların farkında olması, insan için öz -bilinçliliğin varlığını gösterir. Nasıl meydana geldiğini, yaşamın amaçlarını anlamak ve geliştirmek ve belki de sadece ‘benliği’ sorgulamak büyük önem taşımaktadır.
Bilginin bilinç üzerindeki etkileri
Bilginin doğru veya yanlış olması, benlik bilincinin olumlu veya olumsuz olduğunu etkileyebilir.
” Bilinç ve öz bilinç nedir? ‘, Bilginin insan bilinci üzerindeki etkilerini daha ayrıntılı olarak görme fırsatımız oldu. Benlik bilincinin kişiselleştirildiğinden bahsettik. Bireysel düşüncelere ve yaşam koşullarına göre şekillenmeye devam eden bu durum, bilginin faydaları sayesinde belirli bir noktaya ulaşabilir.
Bilimsel veriler ışığında bilgi ve genel olarak kabul edilen bilgiler, kendi bilinçliliği için gerekli olsa da, bazı tehlikeler taşıyabilir. Yozlaşmış ve bireylere zarar veren batıl inançlar, ailevi baskıları mazur gören detaylar bilgi olarak kabul edildiği sürece, kişi kendini olumsuz değerlendirmeye devam eder. Bu durumun bir sonucu olarak, kendini kabul etmeyen ve arzularını fark etmekten korkmayan bir öz -bilinç ortaya çıkacaktır.
Sık sorulan sorular
Bilinç ve öz -bilinç arasındaki fark nedir?
Bilinç, insanın çevresini, duygularını ve algılarını yönetmesini sağlayan bir yetim olarak kabul edilir. Öz -bilinç, bireyin nesnel olarak kendi benliğinin farkında olmasıdır. Ayrıca duygularını ve düşüncelerini eleştirebileceğini ve toplumda edindiği rollerin gereksinimlerini yerine getirebileceğini söyleyebiliriz.
Bilinç beyin mi?
Geçmişte, bilinç ruh kavramı ile birlikte değerlendirildi ve ayrı bir fenomen olarak görüldü. Ancak bugün bilinç beynin bir parçası veya işlevi olarak kabul edilmektedir.
Duygusal benlik -bilinç nedir?
Duygusal benlik -bilinç; Duyguları anlamakla birlikte, genellikle insanlar arasındaki ilişkilerin güçlü ve eksik yönlerini kavrar ve kişinin kendini değerlendirmesini sağlar.
Bir yanıt bırakın