Coğrafyada İzdüşüm Alanı Nedir? Nasıl Hesaplanır? 

Coğrafyadaki projeksiyon alanı nedir? Soru, alan ölçümü hakkında bilgi sahibi olmak isteyenlerin bir konudur. Projeksiyon alanı; Çukurlar, yükseklikler ve dünyadaki engebeli gibi vakaları düz, yani 0 metre gibi kabul ederek yapılan alanın hesaplanmasıdır. Bu hesaplamaya göre, büyük toprakları olan ülkelerin daha fazla projeksiyon alanları vardır.

Alanı hesaplarken, bölgedeki dünyanın tüm şekilleri göz ardı edilmelidir. Bu şekilde doğru sonuçlar olacaktır. Ancak, hesabı daha iyi anlamak için, önce gerçek alanın konusu bilinmelidir. Gerçek alanı belirlerken, bölgedeki tüm konum şekilleri dikkate alınarak bir hesaplama yapılır. Ancak, tüm kiralıklar dahil değildir.

“Coğrafyada aşınma nedir?” Makalemizle de ilgilenebilirsiniz.

Türkiye’nin projeksiyon alanı nedir?

Türkiye’ye göl ve adalar dahil ederek yapılan gerçek saha hesabı 812.578 kilometre kare. Peki, Türkiye’nin projeksiyon alanı Neden? Bu sorunun cevabı hesaplamalara göre 783.562 kilometrekaredir. Görüldüğü gibi, Türkiye’deki gerçek ve projeksiyon alanı arasındaki fark yüksektir. Bu, ülkemizin ne kadar dağlık ve sağlam olduğunu kanıtlıyor.

Türkiye’deki bölgeler arasındaki gerçek ve projeksiyon alanı farkı öne çıkıyor. Hesaplamalara göre, en yüksek farkı olan bölge, dağlık alanların yüksek olduğu Doğu Anadolu bölgesidir. Farkın minimum olduğu bölge Marmara bölgesidir. Ülkemizdeki bu hesaplamalara göre, Türkiye topraklarının yarısından fazlası %15’in üzerindedir.

Projeksiyon alanı nasıl hesaplanır?

Projeksiyon alanı basit bir formülle hesaplanabilir.

“Coğrafyadaki projeksiyon alanı nasıl hesaplanır?” Sorunun cevabı çok basit. Projeksiyon alanı hesaplamasında; Belirtilen bölgenin gerçek alanından alan, engebeli alanların çıkarılmasıyla belirlenebilir. Ayrıca, özel bir formül var. Bu formül aşağıdaki gibidir:

Öngörülen alan = Ölçek (payda) ² x Haritadaki alanı

Örneğin, 1/5000 ölçeğine sahip bir haritada, bölgenin 20 cm2 alanı kaplayan projeksiyon alanı kaç km2’dir?

Bu soru, verilen formül ve numunedeki bilgiler doğru yerlere yerleştirildiğinde kolayca cevaplanabilir. Çözümün ayrıntıları aşağıdaki gibidir:

Projeksiyon alanı = (5000) ² x 20
= 25 x 10⁶ x 20
= 5 x 10⁸ cm² = 0.05 km².

En çok yansıtılan alan nerede?

Çin, Hindistan, Türkiye, İsviçre ve Afganistan dünya çapında geniş bir projeksiyon alanına sahip olduğu bilinen yerler arasındadır. Mısır, Hollanda, Libya ve Suudi Arabistan gibi küçük alanların olduğu ülkelerde fark diğer yerlerden daha düşük. Bunun nedeni, bahsedilen ülkelerin büyük ve düz toprakları olmasıdır.

Ekvatordan kutuplara giderken projeksiyon alanı

Ekvator bölgesinden kutuplara giderken projeksiyon miktarı azalır. Bunun nedeni meridyen. Polar bölgeye giderken 0 ile 10 meridyen arasında bir azalma vardır.

Sık sorulan sorular

Projeksiyon alanı nerede artar?

Projeksiyon alanı, kutuplardan ekvatora giderken artar.

Bina projeksiyonu nedir?

Parsel üzerindeki binaların sadece geri kalan kısmının olduğu alandır.

Merkezi anadolu bölgesindeki projeksiyon miktarı nedir?

Geniş ovalara sahip merkezi anadolu bölgesinde, projeksiyon miktarı düşüktür.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*