
Yeşilçam’ın dört yapraklı yonca olarak kabul edilen Fatma Girik, 12 Aralık 1942’de İstanbul’da doğdu. Son ölümümüzle hem Türk sinemasını hem de sevgilileri büyük üzüntüyle boğdu. Dünyayı gözleriyle mavi boyayan Fatma Girik, sanat hayatına çok genç yaşta başladı. Küçük rollerde oynadığı ilk rol olmasına rağmen, film 1957’de Seyfi Hava tarafından yönetilen Seyfi Hava tarafından yönetildi. Fatma Girik, sanatı sırasında birçok projeye katıldı. Bu makalede, Fatma Girik filmleri başlığı altında izlemeniz gereken eserleri topladık.
Bu Fatma Girik filmlerini izlemeyenler veya tekrar izleyecek okuyucularımız için zaten iyi!
Kevanli Ali Epic (1964)
Kaçanli Ali Epic
Film, şehrin banliyö mahallesinde halk kahramanı olarak ilan edilen bir adamın hikayesini anlatıyor. Ali, Sineklidag’ın sıkıntılarından biri olan Mud Ihsan’ı öldürmek için hapiste. Hapishanede geçirdiği süre boyunca Sineklif’de bir efsane oldu. Ali, genel affetmenin ortaya çıkmasıyla serbest bırakılır. Ancak İhsan’ın yeğeni Zilha artık onunla ilgilenmiyor. Ali, Zilha’yı İhsan’ı öldürmediğine ikna etmeye çalışır. Ama onu ikna edemez. Sonunda Ali, adının efsanesini kullanmaya karar verir.
Karakolda bir ayna var (1966)
Karakolda aynısı var
Süpervizör tarafından gizli bir operasyon için atanan Demir Çiçekler lakaplı Ferhunde, Huzırpaşa bölgesindeki cinayet ve kayıp davalarını çözmek için gönderildi. Şüphe, mahalle Taşkasapli necati’nin sorununu gösterir. Ferhunde’nin başlangıcından itibaren, suçluyu bulmaya çalışırken birçok etkinlik gerçekleşecek.
Üfleyicinin Kızı (1967)
Sürtünmenin kızı
Bir şirkette çalışan Tango Suzan, fakir bir ailenin kızıdır. Çalıştığı mobil şirkette tanıştığı Kenan’a aşık oluyor. Kenan zengin bir ailenin oğludur. Bir gün eğlenmek için şirkete gitti, Tango bileğini sakatlayan ve onu sevmeye başlayan Suzan’a yardım ediyor. Bir süre sonra evlenirler, ancak evlilikleri istedikleri gibi gitmez. Kenan Suzan’dan ayrıldıktan sonra Tango şirkete geri döner.
Fatma Girik’in bu filmle ödülleri aşağıdaki gibidir:
Antalya Film Festivali (1967)- En İyi Erkek Oyuncu Film Festivali (1998)- Yaşam Boyu Onur Ödülü
Körooğlu (1968)
Köftek
Eşsiz bir ata sahip olmak isteyen Bolu Bey, bunun için Seyis Yusuf’u atar. Ancak Bolu Bey, Seyis Yusuf’un getirdiği atı sevmez. Bunun da ötesinde, onu hakaret olarak sayıyor. Bunun üzerine Bolu Bey, bir ceza olarak Seyis Yusuf’un gözlerine mil çekti. Babasına yapıldıktan sonra, Yusuf’un oğlu Körooğlu intikam almaya yemin eder.
Rezervasyonlu Kitap (1971)
Rezervasyon kitap
Yakışıklı bir roman yazar olan Murat, avukat Kemal’ın evinde yaşayan fakir bir genç adam. Murat, Ayşe’nin hastalığının tedavisi için para bulmaya çalışır, ancak bulamıyor. Bu arada patronu Kemal, milyoner Mahmut Şevket Bey, şımarık kızıyla evlenmeyi öneriyor. Murat, bu evlilik karşılığında yüklü bir ödeme alacak. Murat, küçük kızın tedavisini karşılamak için bu teklifi kabul ediyor. Kağıt üzerindeki bu evlilik, gelişmekte olan olaylardan sonra bir gerçeklik haline gelecektir.
Evler (1973)
Evler
Film, tecavüzlü bir genç kızın deneyimleriyle ilgileniyor. Çiftliğin sahibi Kemal Bey’in oğlu Orhan, çiftlikte çalışan Ali Kahya’nın kızı Zeynep’e tecavüz etti. Kemal Bey olayı öğrendiğinde, onlarla evlenmeye karar verir. Ancak evlilik gerçekleşmeden önce ölür. Orhan Zeynep ile evlenmek istemiyor. Zeynep’i başkalarına pazarlar. Köyüne dönemeyen Zeynep, konsomat olarak çalışmaya başlar. İstanbul’a dönen Ali Kahya durumu öğrenir ve Zeynep’i köye götürür. Ancak, Orhan’ın Zeynep ve ailesine kötülükleri sona ermez.
Ezo Gelin (1973)
Ezo Gelin
Ezo, köyünde herkesin hayranlıkla baktığı güzel bir kadın. Aynı köydeki saf ve iyi sınırlı Ali ile evlendi. Ancak, Agha köyü, Ezo’ları terk etmez. Evli olmasına rağmen, Ezo ile evlenmeye karar veren Raşat, reddedildikçe daha da çirkinleşir. Mutlu bir evlilik devam ederken, Ali orduya gider ve Kore Savaşı’na gönderilir. Bundan sonra, olaylar oldukça trajik olacak.
Dağ Kırma (1974)
Dağ
Vedat, Boğa dağlarına düşen bir uçağın enkazından kurtulan tek kişidir. Vedat kazada ciddi şekilde yaralandı. Dağın dibinde bir köyde yaşayan Elif, ailenin beş kızından biridir. ELF VEDAT’ı bulur ve ilkel yöntemlerle tedaviye başlar. Vedat ilk uyandığında şok olur, kaçmak ister, ancak yaraları yüzünden kaçamaz. Vedat çevresinden ve bu vahşi görünümlü kadından nefret ediyor. Ama Elif aşağı iner ve ona aşık olur. Bir süre sonra Vedat, Elif’in duygularına kayıtsız olmayacak.
Bloody Nigar (1981)
Kanlı nigar
Osman döneminde sıradan bir mahallede yeni taşınan Bloody Nigar, uzun zamandır bir randevu evi işleterek ekmeğini işletecek bir kadın. Bloody Nigar bu yeni mahallede genelev açıyor. Ancak, bu mahallenin seçimi altında özel bir nedendir. Yıllar önce masum bir kızken, onu bu şekilde koyanlardan intikam almaya karar verdi. Bu insanlar bu mahallede yaşıyorlar. Bloody Nigar çeşitli planlar ve tuzaklarla intikam alacak.
Kaçak (1982)
Sızıntı
Muzaffer Ağa, köylülerin belirlediği ancak sahip olmadığı toprakları ele geçirmek istiyor. Bu durumu öğrenen Habip, Muzaffer Ağa’ya karşı çıkıyor. Ancak, Muzaffer Aga amacından vazgeçmez. Ona karşı çıkan köylülere öğretmek için ekinlerini yakar. Mahsullerine çok kızan Habip, Muzaffer Aza’yı vuruyor. Gendarmerie ve Agha’nın adamlarından kaçarken küçük oğluyla birlikte yaşayan Hacer’a sığındı. Hacer ona davranır. Habip ve Hacer yakında birbirlerine aşık olurlar.
PostaCı (1984)
Postacı
Göndererek yaşayan Adam, çalıştığı mahallede yaşayan 30 yıllık bir SeVe’ye aşık oluyor. Sevtap, Adem’in sevgisine evde kalma korkusu ve umutsuzluğuna cevap verir. Evlilik yoluna giren bu ikilinin tek engel, Almanya’da yaşayan Sevtap’ın ağabeyi Latif’dir. Sorunlu bir adam olan Latif, bu evliliğe karşı çıkıyor. Latif’i ikna etmeye çalışan iki sevgili, Sevtap’ın babasından Latif’e bir mektup gönderiyor. Ancak, Latif’in tatil için Türkiye’ye dönmesi karışıyor.
Yılanın İntikamı (1985)
Yılanlar
Film, uzak bir Anadolu köyünde gerçekleşiyor. Yaşlı anne, üç çocuk ve karısı Irazca ile yaşıyor. Küçük topraklarını dikerek hayatlarını destekliyorlar. Haceli ve karısı Fatma’nın köydeki kuraklık nedeniyle yeni bir eve ihtiyacı var. Bunun üzerine Haceli, köyün köy şekilli Muhtar’ıyla işbirliği yaparak Bayram’ın evinin önünde bir ev yapmaya çalışır. Ancak, bu inşaat Iraz ve ailesi tarafından gerekli değildir. Filmde, bir ev nedeniyle iki ailenin ve diğer karakterlerin yaşadığı drama, mülkiyet hakları temasında açıklanmaktadır.
Japon çalışması (1987)
En popüler Fatma Girik filmleri arasında: Japon işi
Kumarhanede şarkı söyleyen Daşak, rakip kumarhanelerin patronlarını takip etti. Öldürmekten korkan Başak, kaçmak için çare bulur. Veysel, şarkıcı Daşak’ın en büyük hayranı. Ülkesine döndükten sonra, Veysel’in evinde konuk olan Japon bilim adamı, bir robotu Veeysel sayesinde bir hediye olarak tasarladı. Bu robot tıbbi Başak’a benzer. Veysel Robot Başak ile yaşamaya başlar. Ancak, casinolar yanlışlıkla Robot Başak’ı bulduğunda işler dahil olur. Robot Daşak Real’i düşünen kumarhanenin sahibi, Veysel ile sahnede görünmesi için bir anlaşma imzaladı. Bunun yerine, gerçek Başak, sahnede başka birinin ortaya çıktığını öğrenen ülkeye geri döner.
Yeşilçam’da sevebileceğiniz başka bir liste: Kadir iyanin filmleri
Bir yanıt bırakın