
Bilimde önemli bir yeri olan fosiller birçok insanı çok merak ediyor. Geçmişi aydınlatmak ve geleceğe ışık tutmak için kullanılan bu fosiller çok değerlidir. Bir fosil ile karşılaşmak çok zor. Bu alanda çaba sarf eden araştırmacılar, nereye bakacağını, çok çalışacağını ve bazı şanslara sahip olacağını bilmelidir. Peki fosiller nerede? Fosil nasıl çıkarılır?
Hem evrimde hem de diğer bilim alanlarında önemli bilgiler sağlayabilen fosiller, çok çeşitli alanlarda ortaya çıkabilir. Bu alanlardan bazıları:
Nehir Vadileri ve Yamaçlartortul Rocks
Bahsedilen alanlarda bulunan fosillerin genellikle açık bir görünümü yoktur. Kapalı, yarı gömülü veya tamamen kapalı formlar olabilirler. Bu nedenle, çoğunlukla büyük bloklarda çıkarılırlar ve bunları laboratuvar ortamlarına taşırlar. Bilimsel ekipmanlarla özel müdahalelerle ortaya çıkan fosiller uzmanlar tarafından incelenmektedir. Tabii ki, bu süreçler çok zorlu ve hassas süreçleri kapsar. Bu alanla ilgileniyorsanız ve fosiller hakkında yeni bilgiler almak istiyorsanız, bu içeriği okumaya devam edebilirsiniz.
Fosil kelimesi ne anlama geliyor?
Fosiller geçmişin izleridir.
Konuya ayrıntılı bir giriş yapmadan önce, fosillerin ne olduğu hakkında konuşmalıyız. Çok değerli olan bu maddeler geçmiş yaşamın izleridir.
Bazı kaynaklarda “müstehcen” ifadesiyle bahsedilen fosillere tanık olabilirsiniz. Genellikle, bitki, hayvan kabuğu, hayvan derisi, dışkı, ayak izleri, dişler veya kemik kalıntıları yeraltı klişeleri ile ortaya çıkarlar. Bununla birlikte, fosil oluşumuna yol açan farklı durumlar da vardır.
Fosil oluşumu için 5 yol
Dünyada uzun yıllar korumayı başaran çeşitli maddeler zamanla fosillere dönüşür. Bu dönüşümün gerçekleşmesini sağlayan birden fazla yöntem vardır. Bu yöntemlerin her biri için yüzlerce yıl geçtiğini hayal edebilirsiniz. Bu maddelerin bu kadar değerli olmasının nedeni budur. Yüzyıllardır farklı şekilde korunan canlı parçalar bize geçmiş dönemler hakkında çok farklı bilgiler yapılabilir. Bu nedenle, hem gizemli hem de son derece ilginç unsurlar haline gelir. Bu yüzden yıllardır fosillerde birçok film yapıldı ve kitaplar yazıldı. Bu alanla ilgileniyorsanız, fosillerin oluşmasına neden olan 5 farklı yol öğrenebilirsiniz.
Perminaralizasyon ile fosilizasyon
Fosil örneği
Yüzlerce yıl boyunca fosillerin korunmasının en yaygın yöntemi, perminaralizasyonun ortaya çıkmasıdır. Bu yöntemle oluşturulan fosiller genellikle dişler, kemikler, kabuklar ve ahşaptır. Yöntemin oluşumu süreci aşağıdaki gibi çalışır:
Perminaralizasyon, mineraller yeraltı suyu ile bitki veya hayvan kalıntılarına taşındığında meydana gelir. Bu mineraller hücreler arasındaki boşlukları doldurduğunda.
Hayvan ve bitki formlarına sahip kayalar, yüzyıllar sonra bulundukları zaman hayvanların veya bitkilerin formları hakkında birçok bilgi sunar.
Doğal döküntülerle fosilizasyon
Doğal döküntülerle fosilizasyon örneği
Doğal döküntüler ve fosilizasyon yaygın yöntemlerden biridir. Bu yöntemle oluşturulan fosiller genellikle deniz kabukluları veya deniz omurgasızlarıdır. Yine, bu yöntemdeki en büyük rol minerallere aittir. Bu nedenle, minerallerin fosilizasyonda basit bir çıkarımla büyük önem taşıdığı sonucuna varabiliriz. Doğal döküntülerle fosilizasyon süreci aşağıdaki gibidir:
Canlı şeyler öldüğünde, bazı tortulara yapışabilirler. Bu yataklardaki canlıların dokuları ve kemikleri akan su nedeniyle zamanla kaybolur. O zaman yaratıkların izleri yaratıklar şeklinde kalır.
Fosilleşme yöntemi, çoğunlukla deniz canlıları olan organizmaların iskelet yapıları ve dış dokuları hakkında fikir edinmede önemli bir rol oynamaktadır.
Kehribar yoluyla fosilizasyon
Amber ile fosilizasyon örneği
Amber aracılığıyla fosilizasyon duymuş olmanız muhtemeldir. Örneğin, zamanın en popüler yapımlarından biri olan Jurassic Park serisi, Amber tarafından oluşturulan bir fosile dayanmaktadır. Bu nedenle, bu yöntem çok yaygın olmasa da, insanlar arasında en iyi bilinen yöntem olduğu söylenebilir. Kehribardan elde edilen fosiller genellikle böcekler, kertenkeleler, polen veya kurbağalar gibi küçük maddelerdir. Formasyonu aşağıdaki gibi açıklayabiliriz:
Ağaç yapısındaki reçineler zamanla katılaşır ve kehribardır. Doğal taş olarak da bilinen bu kehribar, taşlamadan önce yapışkan bir kıvama sahiptir. Organizmalar bu yapıda sıkışmış olabilir.
Uzun yıllar sonra elde edilen kehribar incelendiğinde, korunan fosillere erişilebilir.
İz fosilleri
Eser fosil örneği
Organizmalar ve toprakta toprak, kaya, taş veya ağaç gövdesi gibi yüzeylerde bulunan diğer çeşitli maddeler zamanla kuruyabilir. Böylece, bu yüzeylerde görünür işaretler oluşur. Etkinliklerini kaybeden organizmaların geri kalan izleri birçok soruna ışık tutabilir. Bu yolla oluşturulabilen fosiller genellikle yaprak yapısı, ayak izi, yuva kalıntısı veya dışkı izleri biçimindedir. Özellikle, bu yolun oluşturduğu yaprak izlerine sıklıkla karşılaşılır.
Kalıntıların korunmasıyla fosilleşme
Dondurulmuş fosil örneği
Kalıntıların korunmasıyla oluşturulan fosiller en nadir türdür. Bu yöntemi gerçekleştirmek için, hala tüm cilt, kas, kemik, saç, diş ve iç organlara sahip hayvanlar bir bütün olarak korunmalıdır. Korumayı sağlamak için, tüm hayvan gövdesi buzullar ve bataklıklar gibi yapılara gömülmelidir. Böylece, yeraltındaki dış etkilerden korunarak yüzyıllar boyunca ortaya çıkabilirler. Örneğin, bazı müzelerdeki dev mamutlar bu şekilde fosilleştirilir. Bununla birlikte, bu tür fosillerle çakışmak imkansızdır.
Fosiller nasıl bulunur?
Fosiller genellikle tortul kayalara erişilebilen yerlerden elde edilir. Bu pozisyonlar vadi, uçurumlar, yamaçlar ve benzeri engebeli topraklardır. Ancak, elbette, bu konuyla ilgilenen bilim adamları, özel yöntemlere sahip fosiller içerebilecek birçok farklı bölgeyi de tespit edebilirler. Yine, aynı bilim adamları profesyonel ekipmanlarla ayrıntılı kazılara ulaşır ve yukarıda belirtilen Sertul kayalarına veya diğer korunmuş unsurlara ulaşırlar.
Buna ek olarak, inşaat işçileri, madenciler, çiftçiler veya macera -seven dağcılar, yeterince şanslı olan fosillerle çakışabilir. Bunun çok yaygın bir durum olmadığını hayal edebilirsiniz. Bununla birlikte, bu tür tesadüfler birkaç kez görülmüştür. Bu mucizevi tesadüfler aşağıdaki örnekler verilebilir:
Yeni güney güney Galler’deki Lightning Ridge bölgesinde, opal taşları çıkarmak için kazılan madenciler çok sayıda fosil ile karşılaştılar. Afrika’nın Sahra bölgesinde keşif yapmak isteyen insanlar, Saur Sauropod Jobaria adlı dinozorun fosillerini ortaya çıkardılar. Bu olaydan sonra Kanada’da Dinozor İl Parkı meydana geldi. Sivas’taki Doğanşar Bölgesi’nde yaşayan bir çoban, 55 milyon yıllık deniz canlıları fossi ile çakıştı.
Bununla birlikte, daha önce de belirttiğimiz gibi, fosil bulmanın en yaygın yöntemi bilim adamları tarafından geliştirilmiştir. Bu araştırmaların bir sonucu olarak, zaman zaman farklı kazı bölgeleri oluşturulur ve ayrıntılı çalışmalar yapılır.
Fosiller nasıl kazılır?
Kazma işlemi tahmin edebileceğinizden çok daha kesindir. Bunun ana nedeni, bu nadir ve büyük değere zarar vermekten kaçınmaktır. Bu nedenle, arkeologlar ve bu alanla ilgilenen diğer bilim adamları tarafından kullanılan farklı materyaller vardır. Bu malzemelerle yapılan hassas kazıların bir sonucu olarak, örtük, korunan fosiller yarı veya blok halinde meydana gelebilir. Fosillere zarar vermemek ve kaybolmamak için, her biri alçıdan üretilen mekanizmalarla laboratuvarlara dikkatli bir şekilde taşınır. Bu arada, ayrıntılı fotoğrafların her biri çekilir ve kaydedilir. Her kayıtta, fosillerin ne zaman, nerede ve nasıl bulunduğu ayrıntılı olarak bulunur. Ayrıca, bu kayıtlarda fosil, tip ve hangi bilgileri sundukları oluşumu not edilir.
Kalıp şeklinde elde edilen fosiller, bilgileri gizleyecek kadar kapsanırsa daha fazla ayrıntı görmek için temizlenir. Bu işlem tam olarak kazı süreci kadar gerçekleştirilir. Aslında, yumuşak ve süngerler, keskin ve keskin aletler yerine genellikle kullanılır. Ayrıntılı ve özenli temizlik süreçlerinden sonra, fosillerin yapıları daha ayrıntılı bilgi sunabilecek yapılara sahiptir.
Fosiller evrim sürecinde oldukça yansıtıcı bulgulardır. Peki evrim teorisi nedir?
Bir yanıt bırakın