
Şimdiye kadarki en iyi müzik kliplerini söylediğimde, eminim hepimizin kendi yorumları var. Ancak, bugün listemizi IMDB’ye referans olarak hazırlıyoruz. Tüm bu kliplerde, harika bir ses politik, ideolojik ve kitle yapmayı başaran eserler. Öyle ki, birçok klipte tekrarlayıcıydı. Bugün, bu kadar yaygın bir şekilde müzik klipleri maalesef dikkate alınmıyor. Artık beklemeden en iyi müzik klipleri listemizle sizi bırakıyoruz.
Micheal Jackson – Gerilim (1995)
Listemizi bir efsaneyle açmak istedik. Efsane, elbette, Pop’un kralı Micheal Jackson.
Micheal Jackson’ın gerilim filmi müzik klibi müzik dünyasında bir devrimdi. Nitekim, klip tüm dünyada bir uzun metrajlı film gibi karşılandı. 500.000 dolar olan klip bütçesi, döneme göre genişlikleri canlı tutmayı başardı. John Landis klip tarafından yönetildi. John Landis ve Micheal Jackson senaryoyu birlikte yazdılar. Böyle başarılı bir işte, klip sıkılmadan yıllarca izlemeye devam etti.
Gerilim video klipinden önce, müziğin filmlerle tanımlandığı görülmedi. Bu nedenle, klip bir dönüm noktası oluşturdu. Gerilim klibi birçok dalda verildi. Aldığı ödüller aşağıdaki gibidir:
Grammy Ödülleri:
1985- En İyi Feature Video Klip Ödülü1984- En İyi Video Albüm Ödülü
MTV Ödülleri:
1999- Tarihin En İyi 100 Video Klibi İlk Ödülü1984- En İyi Klip Genel Performans Ödülü1984- En İyi Koreografi Ödülü1984- Seyircilerin Tercihi
Klip aynı zamanda 1980’lerde moda da yönetti. Jackson’ın klipteki görünümü, kıyafetlerindeki gençler tarafından taklit ediliyor.
The Prodigy – Smack My Bitch Up (1997)
Prodigy her zaman çalışmalarıyla kendisi için bir isim yapan bir grup olmuştur. 90’ların efsanevi grubu, 1997’de Smack My Bitch Up Clip ile şimdiye kadarki en iyi klip listesinde çok ilginç bir yer buluyor. Bu klip tam anlamıyla zıt bir köşe. Makalenin geri kalanında aşırı spoiler var, klibi daha önce izlemenizi şiddetle tavsiye ediyoruz. Klipte, normalde erkeklerle ilişkili bir kadına tanık oluyoruz. Alkol içiyor, olaylara neden oluyor, kadınları taciz ediyor ve uyuşturucu tüketiyor. Ancak, klibin sonuna kadar bir kadın olduğu hakkında hiçbir fikrimiz yok, çünkü tüm deneyimleri gözlerinden görüyoruz. Klibin sonunda, ayna ile karşılaştığında büyük bir şokumuz var.
Plasebo – Şarkı Söyleyecek Şarkı (1996)
Plasebo, 1994’ten beri niş müziği ile müzik hayatına devam eden alternatif bir rock grubudur. Onları özel kılan birçok taraf var, ancak bu sorunların başka bir günün konusu olmasını istiyorum. Plasebo, 1996’da yayınladığı veda klibi demek için şarkıyla şimdiye kadarki en iyi müzik klipleri listesinde birincilik yazdı. Klibi biraz incelersek, bir sanat eseriyle karşı karşıya olduğumuzu anlayabiliriz. Tanrı’yı iddia etmediği ve ne yarattığı sözlerle sorgulanır. Daha fazla uzatmadan klipe geçelim.
Klip’e doğrudan baktığımızda, Baba ve Oğul arasındaki hiyerarşinin söylendiğini görebiliriz. Kritik görüntü dizileri, sosyal normlar ve çocukların nasıl baskı altında olduğu. Buna ek olarak, otizm gibi sosyal hayata uyum sağlamada zorluk sağlayan hastalıkla empati kurmayı amaçlamaktadır. Bununla birlikte, bu anlatım biçimleri oldukça olağanüstü. Bu anlatıyı yapmak için Baba ve Oğul’un kimliklerini değiştirir. Başka bir deyişle, yönetmen aslında bize normal şeylerin normal şeyler olduğunu kanıtlamaya çalışıyor.
Ancak bu klibi bu kadar iyi yapan şey, bu anlatı yöntem ve yukarıda bahsettiğim eleştiri değil. Aslında, klip, klipte depresyonda olan bir bireyin çocukça dürtülerle hayata geçmeye çalıştığını söyler. Başka bir deyişle, önde gelen adam aslında bir depresyon, çocuk hayata devam etme çabasıydı.
Tabii ki, simge tekniklerinin tüm bunlardan daha fazla kullanıldığını eklemeliyiz.
Yol ömrü otomobili, araba kişisini ve direksiyon simidini sembolize etti. Bu yüzden çocuk arabayı sürerken arabayı arka koltukta izliyordu.
Çocuk klip boyunca iletişim kurar, kadınların kadınlar için değişimini yapar, yiyecek hazırlar, sorumluluklarını yerine getirir.
Adama genellikle intihar denir, çocuk her seferinde adamı korumaya çalışır.
Klibin sonundaki doktor ve hastanenin metaforu aslında çocuğun bir örneğidir ve tedavinin sonundaki adamı kanıtlar.
Bu filmi bir klipte görmek oldukça keyifliydi.
Stromae – Papaoutai (2013)
Stromae, Fransız pop müziğinin en büyük temsilcilerinden biridir. Müziğinin evrenselliği ile dünya çapında bir müzisyen oldu. Bununla birlikte, sanatçının 2013’te yayınladığı Papaouti klibi, tam anlamıyla baba-oğul hiyerarşisiyle baştan sona ele alıyor. Oğullar babalarının yolundan geçmek istemeseler de, kaderi özel bir şekilde değiştirememenin yolunu ele alıyorlar. Klip, hem dans figürleri hem de temsil ettiği anlamlarla burada olmayı hak ediyor.
Bonobo – Kerala (2016)
Bonobo’yu bir müzisyenden ziyade sanatçı olarak görmeliyiz. Çünkü yapmaya çalıştığı şey aslında bir mesajlaşma endişesi. Kerala klibine baktığımızda, bunu sonuna kadar hissedebiliriz. Klip aslında her 4-5 saniyede bir geri sarılmış gibi hissettiriyor. İnsanları gerçekten rahatsız eden bir yapıya sahiptir. Bununla birlikte, klipteki sembolik anlatılar, kıyametin bir işareti olarak düşünebileceğimiz yapıları içerir.
Childish Gambino – This Is America (2018)
Bu şarkı ne kadar yazılır veya çizilirse çekilir, daha azdır. Özetlemem gerekirse; Siyah Amerikalılara uygulanan ırkçılığa karşı eleştirilere hazırlandı. Bununla birlikte, klibin etkisi o kadar büyüktü ki, her küresel anlamda benzer klipler yapılmaya başladı. Klip, Amerika’daki siyah insanların dans, yaşam ve eğlence kültürleri değil, aynı zamanda her zaman suçlu ve suç olduklarının altını çiziyor. Bunu tarihten gelen referanslarla sembolik olarak açıklamayı tercih ediyor.
Rammstein – Almanya (2019)
Rammstein, hepinizin bildiği gibi bir Alman rock grubu. Müzikleri sayesinde, dünyanın en küresel müzik grupları arasında olmayı başardılar. Ancak, Deutschland klibi şimdiye kadarki en iyi müzik kliplerinden biridir. Klipteki Alman milliyetçiliğini vurgulayan yönetmen, 2019 yılında anlatı tekniği ile birçok ödül kazanmayı başardı. Normalde, bu tür milliyetçiliği küresel olarak vurgulayan yapımlar, özellikle klipte ulusal sosyalist yapıyı eleştirme yeteneği, bu anlamda küresel destek almasını sağladı. Klipte, genellikle Alman bayrağının renklerini görüyoruz: sarı, siyah ve kırmızı. Siyah, Almanya’nın dayanıklılığını, kırmızı geleceğin perspektifini ve sarı olanaklarını temsil eder.
Metallica – One (1989)
Johnny, Gun Review: Metallica’nın Bir Şarkısının İlhamı
Müzik severleri heyecanlandıracak başka bir liste: 5 klip yayınlandıktan sonra yasaklanmıştır
Bir yanıt bırakın