Türkiye’de Hegemonik Erkeklik Kavramı: Hegemonik Erkeklik Nedir?

Cinsiyet hiyerarşisindeki hegemonik erkeklik, belirli gruplar tarafından üstte yer alan erkeklik biçimini ifade eder. Bu terim ilk olarak 1980’lerde Raewyn Connell tarafından tanıtıldı. Peki, Hegemonik erkeklik nedir? Bu kavramı ve birlikte yarattığı nedenleri inceleyelim.

Hegemonik erkeklik nedir?

Hegemonik erkeklik; Kısacası, orta, orta sınıf üyeler, güçlü, başarılı, sorumlu, heteroseksüel, sportif ve beyaz erkek tipi. Bu profil değişken bir erkeklik faturasının genel görünümüdür. Buna ek olarak, her kültürün kendi hegemonik erkeklik yapısı vardır. Bu erkeklik algısı, cinsiyet düzeni içinde kadınlar, çocuklar ve diğer erkekler için bir hakimiyet aracıdır.

Hegemonik erkeklik kavramı, Gramsci’nin hegemonya kavramı ile ilişkili olduğunu ve ataerkilliğin sosyal yaşamda baskın olduğunu belirtir. Ayrıca erkeklerin baskın olduğunu ve kadınların tabi olduğunu meşrulaştırmak için de kullanıldı. Toplumda farklı erkeklik olmasına rağmen, buradaki ortak nokta kadınların kadınların gücüdür. Bu güç hegemonik erkeklik modeli tarafından sağlanır.

Erkeklerin cinsiyet bağlamında kadınlarda baskın bir rol oynadıkları kabul edilse de, erkeklik inşasında tek faktör güç değildir. İnsanların karakter özellikleri nedeniyle birçok erkeklik türü ortaya çıkmıştır. Bununla birlikte, hegemonik erkeklik için, bir erkeğin birçok şekilde geçmesi gerekir. Bu süreç aynı zamanda bireyler üzerinde zararlı baskıya neden olur. Çünkü adam toplumun öğretileri de dahil olmak üzere erkekliğini kanıtlamak için çaba sarf ediyor.

Hegemonik Erkeklik Özellikleri

Hegemonik erkeklik kavramının bazı özellikleri vardır.

Hegemonik erkekliğin belirli özellikleri vardır. Bunlar, toplumun kültürel yapısından üretilen erkekliğin tanımlarıdır. Hegemonik erkekliğin özelliklerinin aşağıdaki maddelerde ne olduğu hakkında konuşacağız.

Erkekliği güçlü, başarılı ve sorumlu bir şekilde kanıtlamak için acele ediyor. Dünyadaki kadınları ve erkekleri ayıran özellikler olduğunu düşünüyor. Askerlik ve milliyetçilik gibi kavramlarla ilişkilidir.

Bu maddeler hegemonik erkekliği temsil etse de, günümüz toplumunda pek mantıklı olmamalıdırlar.

Hegemonik erkekliğin inşası

Hegemonik erkeklik ilk olarak ailede inşa edilmeye başlar. Erkek doğumlu çocuğun bedenine ve kimliğine tanımlar yapılır. Çocuk ailede öğrendiklerini içselleştirir. Sosyal bir ortama gittiğinde, bu öğretileri güçlendirmeye başlar. Örneğin; Erkekler arasındaki erkeklik yarışmasına bu takviye örnekleri verilebilir. Kendilerini kanıtlayarak, erkekler kendi hegemonik pozisyonlarını meşrulaştırmaya ve sosyalleşme sürecinde onaylanmaya başlarlar.

Onaylı erkeklik, iş ve ordu erkeklik algısına göre erkek olma deneyimlerini güçlendirir. Ailesi tarafından sürekli olarak “güçlü ve başarılı bir adam olmalısınız, ilk önce erkekliğini kanıtlıyor. Gelecekte, erkekliğini kendi çevresi içinde kanıtlamaya çalışıyor. Bu nedenle, egemen pozisyonun üstünde ve kadın ve diğer erkeklik baskısı.

Hem erkeklik hem de kadınlık kavramlarının toplumda uyandığı düşüncelerini öğrenmek için sosyal eşitlik nedir? Cinsiyet eşitliği nedir? Makalemize göz atabilirsiniz.

Türkiye’de hegemonik erkeklik

Türkiye’deki hegemonik erkeklik için, erkekler bazı aşamalardan geçmelidir. Bu aşamalar, insanları topluma hazırlama adımları olarak kabul edilmektedir. Dolayısıyla, toplumdaki kuralların, toplumdaki erkeklerin daha sonraki yaşlarda oluştuğu kuralların yerine sahip olduğunu söylemek mümkündür. Şimdi sırasıyla ülkemizde hegemonik erkeklik inşasında hangi aşamaları inceleyelim.

Sünnet

Sünnet olmak, Türkiye’de hegemonik erkeklik kavramının ilk adımıdır.

Sünnet, erkeklerin erkekliğe geçişinde ilk önemli dini törendir. Bu dönüm noktası, erkekliğin bir eyaletlerde nasıl bulaştığının bir göstergesidir. Bu törenle, çocuk ilk kez bir adam olarak kabul edilmeye başlar. Çocuğun iradesi olmadan vücuttaki bu müdahale, erkeklik için kalıcı izler bırakır. Sünnetle çocuk erkekliğe adım atar ve ailesi tarafından erkek olarak görülür.

Tüm bunlara ek olarak, sünnet, insanın acının dönüşümünün bir yoludur. Ayrıca, çocuk olma coşkusunun törenlerle çocuğa verilmeye çalışıldığı da düşünülmektedir. Sünnet bölgeden bölgeye değişse de, ana nokta aynıdır. Buna ek olarak, dini bir süreç olarak kabul edilmesine rağmen, Sünnet Kur’an’da bahsedilmez ve törenlerle kutlama yoktur.

Sünnet törenine karar verildiğinden, ailelerin şenlikli bir atmosferi var. Böylece, davetiyeler, seçilen kıyafetleri olan çocuk; Bir prensdeymiş gibi kabul edilir. Bu davranışlar çocuğun zihninde bir erkek olarak kabul edilmektedir. Böylece sünnet çocuğu sosyal bir statü kazandı. Tekrar; Çocuk, dikkatiyle yeni statüsünün zevkini ve gururunu yaşar.

Askeri hizmet

Bir sonraki adım askerlik hizmetidir.

Askerlik hizmeti, Türkiye’de hegemonik erkeklik inşasında en önemli kurumlardan biridir. Bugün, modern orduların en önemli ihtiyacı savaşmak, silah ve kas gücü kullanmaktır. Bunların en üst düzeyde olabilmesi için yapıların erkeklerden oluşması gerektiğine dair bir görüş vardır. Çünkü erkeklerin genetik ve fiziksel yapısının güçlü olması gerektiğine inanılmaktadır.

Söz konusu ordunun cinsiyetine tamamen ataerkil düşünceden kaynaklanmaktadır. Buna ek olarak, erkeklik inşasında bu ikinci aşamada, davul zurnali vedalar yapılır. Böylece, kişi tekrar erkekliğini gerçekleştirmek için kutlamalarla karşılaşır. Aynı zamanda, askerlik hizmetinin erkeklere agresif erkeklik türünü öğrettiği düşünceleri vardır.

Askerlik hizmetindeki en önemli durumlardan biri, askerlik hizmetini yapmayan birinin evlenmemesidir. Türk toplumunda, erkeklerin askeri görevlerini yaparken karşılaşabilecekleri sorunlarla yüzleşmeden evlilik hayatına adım atmaları doğru değildir. Adam önce orduya gitmeli ve ikinci zorlu aşamayı tamamlamalıdır. Devlet tarafından belirlenen bir kural gibi görünse de, askerlik hizmet toplum tarafından uygulanır. Yine, sağlık engelleri nedeniyle orduya gidemeyenlere “Rotten .. Askerlik yapmayan erkekler de toplum tarafından dışlanmaya maruz kalabilirler.

Bir İş Olmak

Türkiye’de hegemonik erkeklik seviyesine ulaşmak için bir iş bulmak gerekir.

İşyerindeki erkeklik, para kazanmak ve ailesini desteklemek için bir göstergedir. İşyerleri içindeki hiyerarşi nedeniyle farklı işlevlere sahiptir ve çeşitli erkeklik inşasında önemlidir. Ücret çalışması, sadece işçilerin erkeğinden değil, sermaye sahibinden düşük çalışanlara kadar sadece erkeklik kurgusunda etkili değildir.

Askerlik hizmetini bitiren ve tam zamanlı bir işe giren ve ailesine bakan bir adamdan bekleniyor. Bu beklentiyi yerine getirmeyenler toplum tarafından dışlanır ve erkeklik tanımı için yetersizdir. Adamın bir işletme sahibi ve toplum tarafından kabul edilen bir statüye sahip olması, erkeklik göstergeleri arasındadır. Çalışmaları nedeniyle erkeklik kazanan kişi, işini kaybetme korkusunu deneyimlemeye başlar.

Toplum korkusunun temeli, işi ve statüsü ile kabul edildiği erkekliği kaybetme korkusudur. Yine, Türk toplumundaki çalışmalarını genellikle kaybeden bir adam tamamen yetersiz görünüyor. Çıkarılmış ve başarısız olduğu açıklandığı vurgulanmaktadır. Adam erkeklik imajını kaybetmemek için büyük bir korku duygusuna girer.

Evlilik

Evlilik, bu konsepte ulaşmanın adımlarından biridir.

Hegemonik erkekliğin en önemli konularından biri heteroseksüeldir. Bu nedenle eşcinsellik, evlilik kurumunu tehdit eden bir unsur olarak görülür. Genç yaşından beri, erkekliğini kanıtlamaya çalışan kişi, işini bulduktan sonra evlilik hakkında düşünmeye başlar. O zamana kadar, sürekli heteroseksüel ilişkileri olan birey erkekliğini evlenerek belgeleyecektir.

Evlilikle, bir adam yeni bir hegemonya uygulayabileceği bir alan buldu. Ataerkillik evde en bariz şekilde yaşamaya başlar. Buna ek olarak, evlenen adam, öğrendiklerini evlilikle nesillere aktarma şansı bulur. Bir erkeğin şimdiye kadar inşa ettiği hegemonik erkeklik, aileyle toplumda koruma ve hayatta kalma fırsatına sahip olacağı mümkündür. Eğer evlenmezse, bir adam toplum tarafından kayıp bir kişi olarak marjinalleştirilir.

Babalık

Babalık, hegemonik erkekliğin son adımıdır.

Hegemonik erkekliğin inşasında son adım bir çocuk sahibi olmaktır. Baba olmak da onun kısır olmadığının kanıtıdır. Yani, bireyin erkekliğini kanıtlayan bir unsur olarak görülür. Evli ve çocukları olan erkek birey şimdi karısı ve çocukları üzerinde hegemonyasını kurmaya başlıyor. Evin tüm kararları Baba tarafından verilir. Ancak, bu alternatif bir süreç olarak görülür.

Babanın bir çocuğu olması daha ayrıcalıklı. Şimdi kendi hegemonyasını çocuğuna aktarabilecek. Böylece kendi erkekliğini yeniden inşa eder. Yine, çocuğu her gördüğünde gurur duyuyor. Buna ek olarak, baba olmak soyun sürekliliğidir. Bu nedenle bir erkek çocuk sahibi olmak istiyor. Çünkü soyunun devamı sadece bu şekilde olacak.

Bu içerikte, ülkemizde meydana gelen hegemonik erkekliğin temelini anlattık. Hepimizi olumsuz etkileyen ataerkillik kültürümüzde adım adım inşa etmeye çalıştık. Görüldüğü gibi, hegemonik erkeklik kavramı aslında ABD’li insanlar tarafından yaratılan değerlerdir. Bir insanın kendisini üstün gördüğü gerçeği, kültürümüze uzun zamandır kazınmış gelenekler nedeniyle ortaya çıkar.

Ataerkil toplumlarda erkekler tarafından oluşturulan bu kavram, erkeklerin baskı altında yaşamasına neden olur, ancak aynı zamanda kadınların haklara sahip olabileceğini düşünmelerine neden olur. Başka bir deyişle, hegemonik erkeklik gibi birçok cinsiyet kavramı insanları mutsuz bir hayata götürebilir.

Sık sorulan sorular

Hegemonik olmak ne anlama geliyor?

Hegemonik kavramı, Yunanca herhangi bir gruptaki bir unsurun diğerinden daha üstün olduğu gerçeğini ifade eder.

Hegemonik erkeklik tarafından kim ifade edildi?

Bu terim ilk olarak 1980’lerde Raewyn Connell tarafından tanıtıldı.

Madun ne anlama geliyor?

Madun erkeklik kavramı, hegemonik erkeklik kavramının çizdiği sınırların tersini ifade eder.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*