
Tao veya Taoizm bir kavram olarak herkese aşina görünmese de, çok yabancı olduğumuz inancı değildir. Uzak Doğu’yu kafa karıştırıcı ve Budizm ile etkileyen üç büyük inançtan biri olan Taoizmin felsefe üzerinde bir etkisi olduğu söylenebilir. Bu etkileri daha yakından incelemek “Felsefede Taoizm nedir? ” “Budizm’deki Taoizmin etkisi nedir? “Sorularınızın cevaplarını arayacağız.
Taoizm nedir?
Laon
Taoizm veya Daoizm olarak bilinen inanç, Lao-Tzu adlı bir bilgeye atfedilen öğretilere dayanmaktadır. Taoizmin amacı, Qi’yi tüm varlığın kökü olan Tao ile uyumlu hale getirmeye çalışmaktır. Bu süreçte çeşitli meditasyon egzersizleri ve erdemli bir yaşam tarzı kullanılır.
Taoizm’de, tüm evren bir bütün olarak algılanır. Sakin suyun akışı, büyük önem taşıyan olaylar kadar gerçeği de içerir. Taoizm açısından, evrende var olan şeyler arasında olma hiyerarşisi yoktur. Bu nedenle, mücadele, savaş ve ayrım gibi kavramlar da anlamlarını kaybeder. Taoizmin en temel ilkesinin kendiliğinden olduğu da söylenebilir.
Taocu öğretileri başlangıçta binlerce yıldır yüksek lisans öğrencilerine sözlü olarak aktarıldı. Taoizm öğretilerinin ilk yazılı kayıtları, M.Ö. 6. yüzyıldan itibaren Laozi veya Lao-Tzu olarak da bilinen Lao Tse’de bulunabilir. Bununla birlikte, Lao Tse’nin gerçekten var olup olmadığı da tartışmalıdır.
Taoizm adını veren Tao, dünyanın tarif edilemez sürecidir. Yaşayan, manevi ve aynı zamanda materyali içeren ilk temeldir. Taoizmin ilk yazıtlarında, aşağıdaki gibi açıklandığını görebiliriz:
“Gökyüzünün ve dünyanın varlığından önce bir belirsizlik vardı. Ne kadar sessiz! Ne kadar boş! Yalnız var ve değişmedi. Tao her yerde ve yorgunluk olmadan çalıştı. Cennet altındaki her şeyin annesi.
Bu sınırlar belirlenmiş, somutlaşmış dini inançlar ve mitler ile belirlenir. Özellikle, antik Yunanistan’a dayanan malzemelerle ilişkili Hıristiyanlığın kökleri ilk başta Taoizm fikrinin anlaşılmasını önleyebilir. Bununla birlikte, Hegel ve Heidegger gibi bazı büyük düşünürler Taoizm ile ilişkilendirilmiştir.
Taoizm ayrıca Zen Budizmi de önemli ölçüde etkiledi. Bu nedenle Zen ve Taoizm arasında ciddi bir bağlantı kurulur.
Felsefede Taoizm nedir?
Felsefede Taoizm nedir?
Taoizm son zamanlarda Batı toplumlarında daha fazla yer bulmaya başladı. Taoizm öğretilerinin bir eğilim haline gelmesinin birçok nedeni vardır. Bununla birlikte, belki de bu nedenlerden en önemlisi Taoizmin günlük yaşam için çeşitli önerileri olmasıdır.
Yin Yang sembolü olarak bilinen ünlü Taocu sembolünü gördünüz. Yaşam ve ölüm, erkekler ve kadınlar, faktörler ve pasifler gibi çelişkili kavramlarla ilişkili olan bu sembol, Taoizm için büyük önem taşır. Taocu doktrine göre amaç, Yin Yang’da olduğu gibi dengeyi elde etmektir. Buna dayanarak:
Feng Shui, Taocu Tıbbı, Mücadele Sanatları, Enerji Çalışmaları vb.
Bu gibi öğretiler, günlük yaşamı doğrudan düzenleyecek kişiyi TAO’ya daha dengeli ve uygun hale getirecek şekilde uygulanır. Bu bağlamda, Taoizm felsefesi modern yaşama dahil edilmiştir.
Yin ve Yang düşündükleri gibi zıt kavramlar değildir. Aksine, birbirleriyle yakın ve uyumlu bir ilişkileri var. Taocu meditasyon uygulamalarının çoğu gücü ve ruhu yeniden birleştirmeyi ve onları Tao ile uyumlu hale getirmeyi amaçlamaktadır.
Martin Heidegger, Taoizm’in bu görüşleriyle ve Zen Budizm ile benzer öğretilerle ilişkili olan en önemli Batılı filozof. Heidegger ve Taoizm’de çeşitli platformlarda düzinelerce çalışma bulmak mümkündür.
Budizm’deki Taoizmin etkisi nedir?
Budizm Taoizm ile etkileşime olan inançtır.
Taoizmden bahsedildiğinde, konu geri döner ve dolaşır ve Zen Budizm adı verilen Budizm doktrine gelir. Bu iki doktrin, özellikle soyut açıklamalara verdiği önem nedeniyle birbirlerine yaklaşır.
Buda ve Lao-Tzu tarafından öğretilen birçok kavram birbiriyle karşılaştırılabilir ve tamamlayıcı olabilir. Özellikle, Hindistan’dan Bodhidharma tarafından tanıtılan Ch’an Budizm’in Japonya’da Zen Budizm ile birlikte olduğu söylenebilir ve iki felsefe birbirleriyle uyumlu gibi görünmektedir. Ancak, bu iki doktrin kesinlikle aynı değildir. Yöntem ve birçok felsefi inanç açısından birbirlerine çok yakın olmalarına rağmen, tam olarak aynı oldukları söylenemez.
Tao, tıpkı Budizm gibi iç barış ve dengeyle ilgileniyor. Ana Taocu fikirlerinden biri, kişinin Tao, doğa ve şeylerin sırasıyla uyum içinde yaşaması gerektiğidir. Bu, doğa ile uyum içinde yaşama ve şeylerin düzenini ve akışını kırmamaya benzer. Bu nedenle, ekoloji bağlamında, iki doktrin oldukça benzerdir.
Budizm ve Taoizmin birbirini etkileyip etkilemediği veya benzer fikirleri ayrı ayrı geliştirip geliştirmediği tartışmalıdır. Bununla birlikte, bunların çelişkili olmaktan ziyade iki tamamlayıcı manevi yol olduğu açıktır.
“İyi yönetileceğini bilen öfkeli,
İyi savaşmıyor.
Düşmanları yenmekte iyi olanlar onlarla savaşmazlar. “
Bu Taoizm sözleri Budizm’de iç barışla birlikte gelen duygulara oldukça benzer. Öfke, savaş, nefret, kıskançlık gibi olumsuz duygular ve durumlar insan iç dünyasının tepkileridir. Onlarla savaşan ve kontrol eden gerçek bir savaşçı.
Aslında, bu ve benzer görüşlerin hemen hemen her dini ve mistik doktrinde benzer olduğu söylenebilir. Tüm iç öğretiler ve dinler aynı şeyi tavsiyelerde bulunur: “Kendinizi tanıyın, kendinizi tanıyın ve önce kendi şeytanınızla savaşın.”
Budizm Öğretileri ile Çalışır: Tripitaka nedir?
Bir yanıt bırakın