Dış Kuvvetlerin Ortak Özellikleri Nelerdir?  

“Dış kuvvetlerin ortak özellikleri nelerdir?” Soru başlığımızı cevaplamadan önce, dış kuvvetlerin ne olduğunu ayrıntılı olarak incelememiz gerekir. Dış kuvvetler, dünyayı şekillendirmede etkili olan doğal olaylardır. Bu güçler arasında; Akarsular, rüzgarlar, yeraltı suları, buzullar, dalgalar ve akımlar vardır.

Bu güçler, milyonlarca yıldır yaşadığımız kara parçalarını şekillendirdi ve bugün mevcut formlarına ulaşmalarını sağladı. Aynı zamanda, bu doğal olaylar aktif olarak çalışmalarına devam ederken, mevsimsel özelliklere göre farklı özelliklere sahiptirler.

“Coğrafyada projeksiyon alanı nedir?” Makalemizle de ilgilenebilirsiniz.

Ülkemizdeki dış güçlerin etkileri nelerdir?

Dış kuvvetler dünyayı aşar ve aşındıkları alanlarda birikimler yaratır. Bu kuvvetler, iç aşındırıcıların deniz seviyesine etkisi ile oluşturulan yüksek alanları azaltmaya çalışır. Ülkemizde, özellikle bitki örtüsünün doğru olduğu alanlarda, nehirler toprağı büyük ölçüde değiştirir. Nehirlerin konumu şekillendirme üzerinde büyük bir etkisi olması, verimli su kaynaklarına sahip olduğumuzun bir göstergesidir.

Faktörler arasında, ülkemizin sınırlarında en çok görülen nehirlerdir. Akarsuların aşınma formları aşağıdaki gibidir:

Vadiler Dev Kazan Peri Bacaları Peneplen (Yonukdüz)

Nehir birikimi; Birikim konisi, dağ etek ovası, dağ ovası, nehir adası ve setler ve delta ovaları. Tabii ki, rüzgar, dalgalar ve yeraltı suları gibi faktörler için ülkemizde etkili olan dış güçlerden biridir. Ancak, buzul olmadığı için onlardan bahsedilemez.

Dış kuvvetlerin ortak etkileri

Dış kuvvetler, farklı çeşitlere ayrılmış olmalarına rağmen, etkileri açısından yaygındır.

Dış kuvvetler birbirlerinden birçok özellik ile ayrılsa da, ortak özelliklere de sahiptirler. Tüm aşınma ve birikimlerde. Her ne kadar maddi yapılarında ayrımlar olmasına rağmen, bölgedeki iklimleri rüzgar ve su gibi güçlendiren oluşumlar istedikleri zaman değişim yaratmaya devam etmektedir.

Kaynağı güneşten alan kuvvetler temelde iki şekilde yıpranır. Bunlar aşağıdaki gibidir:

Fiziksel parçalanma: Sıcaklık farklılıklarının yüksek olduğu alanlarda kayalar ufalanır. Çöllerde, yüksek dağlarda ve iklimin karasal olduğu alanlarda çok etkilidir. Türkiye’deki Doğu Anadolu, Orta Anadolu ve Güneydoğu Anadolu’da görülür. Kimyasal çözünme: Yüksek nem ve yağış oranlarına sahip bölgelerde görülür. Birçok etkiye sahip alanlarda muson, ekvatoral bölge ve okyanus iklimleri. Ülkemizde, bu erozyon Karadeniz bölgesinde.

Aşınma formları, bölgelerin zemin formlarına, su kaynaklarına, bitki örtüsüne ve iklime göre değişir.

Dış kuvvetler tarafından oluşturulan yer kuvvetleri

Zemin şekillerinin oluşumunda büyük önem taşıyan ve zaman içinde değişen tüm dış faktörler kendi formlarını sağlar.

Rüzgâr

Rüzgar, özellikle kurak bölgelerde bir aşınma şeklidir. Mantar Kaya, Yarrang, Tafoni ve tanıklar zirve formlarıdır. Bu zemin biçimleri genellikle boşluk, mantar şekilli ve su üzerinde rüzgar ve kayalardaki diğer aşınmalarla parçalanmıştır.

Dalga ve akımlar

En yaygın aşınma ajanları, deniz bölgelerinde dalgalar ve deşarjdır. Yarattıkları yer biçimleri arasında; Kıyı ok, lagün ve tombolo. Tombolo yatakları ile birlikte, bir ada başka bir kıyıya bağlanırken, diğer yollar Arrow -şekilli kıyı ve kordon oluşumları ile gözlemlenir.

Buzul birikim formları

Ülkemizin iklim bölgesi nedeniyle buzulların etkilerini görmesek de, oluşturdukları oluşumları inceliyoruz. Bu oluşumlar ahlaki ve zımpara ovalarıdır. Moranes, büyük buzul parçaları ile oluşurken, Sander erime alanlarından taşınan malzemelerle oluşturulur.

Yeraltı suyu

Yeraltı suları yataklarında, travertinler ve sarkıtlarda dikitler ve sütunlar oluşur. Mağara duvarlarında ve tavanlarda sarkıtlar ve dikitler gözlenir. Traversese, yeraltı suyunda karbondioksitin uçmasının bir sonucu olarak meydana gelir. Örneğin, Pamukkale Travertines’i Yazbuz.com ailesi olarak incelemenizi öneririz.

Sık sorulan sorular

Dış kuvvetler nelerdir?

Dış kuvvetler arasında nehirler, rüzgar, yeraltı suları, okyanus ve akımların yanı sıra buzullar da var. Belirtilen kuvvetlerin etkileri iklim ve coğrafi özelliklere göre değişir.

Ülkemizde hangi dış güçler en etkilidir?

Genel olarak, bitki örtüsü bitki örtüsü nedeniyle etkilidir ve nehirler etkili ve aşınma ve birikimdir.

Dış kuvvetler ne bölünür?

Dış kuvvetler fiziksel ve kimyasal çözünme olarak iki gruba ayrılır. Sıcaklık farklılıklarının yüksek olduğu alanlarda fiziksel çözünme görülürken, nem ve çökelme oranlarının yüksek olduğu yerlerde kimyasal çözünme etkilidir.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*