Fenol Nedir? Ne İşe Yarar?

Fenol, aromatik halkada bir karbon atomuna bağlı bir hidroksil (-OH) grubu ile karakterize organik bir bileşik ailedir. Bugün, fenolün kullanıldığı alan oldukça yüksektir. Peki, diğer birçok alanda kullanılan tıbbi, hijyen ürünleri ve fenol nedir? Ne yapıyor? Fenol formülü; C6H5OH. Fenol terimi, karbolik asit veya benzenol olarak da bilinen en basit üye Monohidroksinbenzen’e verilen isimdir. Şimdi bu kimyasal içeren hakkında daha ayrıntılı bilgiye bakalım.

Fenol nedir?

Fenoller, daha güçlü hidrojen bağları oluşturarak alkollerden ayrılır. Ek olarak, sudaki alkolden daha iyi çözünürler ve kaynama noktaları alkolden daha yüksektir. Fenollerin özelliklerini aşağıdaki gibi sayabiliriz:

Oda sıcaklığında beyaz katmanlar veya renksiz sıvılarda oluşur.

Fenoller esterler vermek için asitlerle reaksiyona girer. Diğer alkollerde olduğu gibi fenoller oksitlenir. Bununla birlikte, alifatik alkollerden farklı ürünler verirler.

Fenol nerede kullanılır?

Fenoller genellikle temizlik alanında kullanılır.

Fenol adı verilen bileşikler birçok alanda farklı fonksiyonlarda kullanılır. Bu alanları aşağıdaki gibi listeleyebiliriz.

Gareliklerde ve ev temizleme ajanlarında daha düşük konsantrasyonlarda dezenfektan olarak kullanılır. Cerrahi antiseptik olarak kullanılır. Sektörde, sektörde patlayıcı, plastik ve aspirin gibi ilaçların yapımında ilk materyal olarak kullanılmaktadır. Bir fenol olan hidrokinon, fotoğraf banyosu bileşeni olarak kullanılır. Maruz kalan bromür siyah metalik gümüşe indirgenir. Fenoller, boya endüstrisinde yoğun renkli azo boyaları yapmak için kullanılır. Cresol ve Creozot gibi ahşap koruyucularda bir bileşen olarak kullanılır.

Bu bilgiye ek olarak, fenollerin çok toksik maddeler olduğunu ekleyebiliriz. Konsantre olarak, mukoza zarının ve cildin şiddetli ancak ağrı hissetmeden yanmasına neden olur.

Doğada fenoller nelerdir?

Fenoller doğada oldukça yaygındır. Fenollerin bir örneği olarak sayabileceğimiz aşağıdaki gibidir:

Çoğu proteinde bulunan tirosinadrenal medulla tarafından üretilen uyarıcı hormon epinefrin (adrenalin), serotonin -caity ivy tarafından salınan nörotonin -caity ivy tarafından salınan hayvanları önleyen timolkaranfilin izole edilmesi ile elde edilen öjenoldür,

Fenol ayrıca sentetik elde edilebilir. Bunun için, klorobenz veya izopropilbenzen oksidasyonunun hidrolizi yoluyla benzenden üretilir. Ek olarak, reçineler fenol üretiminin büyük bir bölümünü oluşturur.

Fenol zararları nedir?

Fenoller nedeniyle baş ağrısı ve cilt tahrişi gibi sorunlar ortaya çıkabilir.

Fenol; Saf, renksiz açık pembe, acı bir koku, tatlı bir katıdır. “Fenol, asit?“Soruyu cevaplarsak, bunların alipheatik alkollerden ve sudan çok daha asidik olduklarını söyleyebiliriz. Bu maddeye maruz kalırsa bir takım hasarlara neden olur. Maruz kalmanın neden olduğu fenol hasarları:

Gözler, cilt, burun, boğaz ve sinir sistemi tahrişe neden olabilir. Septomlar arasında kilo kaybı, zayıflık, kas ağrısı ve tükenme vardır. Şiddetli maruz kalma durumunda, böbrek veya karaciğer hasarına, cilt yanıklarına, kasılmalara, titremeye ve seğirmeye neden olabilir.

Maruz kalmanın neden olduğu hasar seviyesi, yapılan zamana, doza ve işe bağlı olarak değişebilir.

Sadece fenol buharına maruz kalan insanlar ikincil kontaminasyon riskleri oluşturmaz. Cilt veya giysili sıvı fenolleri tarafından kirlenen insanlar, personelin gazdan buhar veya doğrudan teması ile kirlenebilir. Fenol acı bir kokudur, rahatsız edici tatlı ve oldukça aşındırıcı kimyasaldır. Fenol her türlü maruz kalma yolunda kolayca emilir. Fenol maruziyeti sistematik etkilere neden olabilir.

Fenol tedavisi

Fenol tedavisi, saç rotasyonunun tedavisinde kullanılan cerrahi olmayan bir yöntemdir. Aslında, fenol tedavisi, cildin altındaki saçların ve cildin altındaki diğer iltihaplanma alanlarının erimesine ve yaranın iyileşmesine dayanır. Başka bir deyişle, tedavide cerrahi ile çıkarılan sinüs dokuları fenol ile eritilir.

Fenol tedavisi, ameliyat olmak istemeyen ve birkaç yeni sinüs ağzı olan insanlara uygulanır. Büyük boyutlu saç rotasyonu olan ve daha önce apse atakları geçiren hastalarda cerrahi prosedürün büyüklüğünü azaltmak için kullanılır.

Prosedür, lokal anestezi ile poliklinik koşullarda gerçekleştirilir. İşlem süresi ortalama 15 dakikadır. Prosedürden sonra, fenol çıkarılan kılların boşluğuna doldurulur ve kaybolur. İlk kontrol 15 gün sonra gerçekleştirilir. Tam temizlik elde edilemezse, oturumlar tekrar uygulanabilir.

Fenol tedavisinin başarı oranı %70 olarak bilinir. Nüks oranları %5 ila %25 arasındadır. Prosedürden sonra alanı temiz tutmak ve saçları saflaştırmak nüks riskini azaltacaktır.

Başka bir tedavi yöntemi hakkında daha fazla bilgi edinmek için interferon nedir? İnterferon tedavisi nedir? Makalemizi de ziyaret edebilirsiniz.

Fenol kırmızısı nedir?

Fenol kırmızı bir kristal gibi görünüyor.

Fenol kırmızısı genellikle hücre testlerinde kullanılan bir pH göstergesidir. Normalde, kararlı ve kırmızı bir kristalde bulunur. Su çözünürlüğü etanolde 0.77 g/lt ve 2.9 g/lt’dir. Zayıf bir asittir ve PKA 8 derece 8 derecedir.

Çoğu bilim adamı, doku kültürlerinin sağlığını kolayca kontrol etmek için fenol kırmızı göstergesini kullanır. Canlı dokular nötr olana yakın pH vardır. Canlı dokulara fenol kırmızısı eklendiğinde, doku pembe kırmızı renk alır. Ölü hücrelerin dokuları artık maddeler içerir. Bu, pH’ın değişmesine neden olur. Bu durumda, gösterge rengi değiştirecektir.

Sık sorulan sorular

Fenol tehlikeli mi?

Birçok fenol türü “tehlikeli kirleticiler” sınıfına dahil edilir, çünkü insanlar üzerinde toksik bir madde etkisi olabilir.

Fenol maddesi tahriş ediyor mu?

Bazı fenol türlerinden üretilen dezenfektanlar cildin tahrişine yol açabilir.

Fenol suda çözünür mü?

Fenoller suda çözünür. Çözünmüş durumlara Lyson denir. Bu lysons sağlık kurumlarında dezenfektan olarak kullanılır.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*