Klasik Fizik Nedir? Neyi İnceler?

Fizik geniş bir kapsam yelpazesine sahiptir. Sık sık farkında olmasak bile Klasik Fizik Yasaları Hayatımızın neredeyse her alanında rol oynar. Örneğin, çocukların oyun alanlarında eğlenmesine izin veren tahterevaller basit mekanik cihazlar arasındadır. Bunun gibi birçok örnek var Klasik Fizik Yasaları Geçmişten günümüze, tartışmaların konusu birçok kez olmuştur ve değişmiştir. Peki Klasik fizik nedir? Ne inceliyor?

Klasik fizik tamamlanır ve uygulanabilir. Buna ek olarak, bu nesnelerin hareket enerjileri arasındaki ilişkiyi açıklamaya çalışan büyük kütle ve düşük hız nesnelerini inceler. Kısacası, nesnelerin güç, enerji ve hareket ilişkilerini incelediği söylenebilir. Alt dallar kinematik fizik ve dinamik fiziktir.

Klasik Fizik Yasaları

Gizli. Isaac Newton, Newton Yasası’nın adıdır.

Klasik fiziğin temeli olarak kabul edilen üç fizik yasası vardır. Bu yasalar Newton’un hareket yasaları olarak da bilinir. Newton yasalarının ilki atalet yasasıdır. Bu, bir kuvvet uygulanmadıkça bir nesnenin düzgün kaldığı ve hala düz bir çizgi üzerinde olduğu anlamına gelir. İkinci hareket yasası, bir nesnenin momentum değişim oranının bununla güçlü bir şekilde orantılı olduğunu söylüyor. Formül kuvvet = kütle x hızlanmasıdır. Yasadaki momentum kavramını hareket halindeki bir kitle olarak kısaca açıklamak mümkündür.

Son olarak, üçüncü Newton yasası, etkinin reaksiyona eşit olduğunu savunuyor. Bu yasaya göre, bir kuvvet başka bir nesne nedeniyle bir nesneyi etkilediğinde, o nesneyi aynı zamanda ters ve eşit bir kuvveti etkiler. Klasik fizik alanında çalışan ana bilim adamlarını aşağıdaki gibi listelemek mümkündür:

James Clerk Maxwhelll (1831 – 1879) Marie Curie (1932) Warns (1924) 099’du)

Klasik fizik ve modern fizik arasındaki farklılıklar

Galileo Galilei

Modern fizik, klasik fiziğin meslekleri dışında, normalden başka göreceli kavramlarla ilgilenen bir fizik dalıdır. Klasik fiziğin bir uzantısı olarak kabul edilir. Modern fiziğin temelleri 1900’lerde atıldı. 1642 ve 1727 yılları arasında yaşayan Sir Isaac Newton, modern fiziğin babası olarak kabul edilir. Galileo Galilei, birçok kişi tarafından modern fiziğin kurucu babası olarak bilinir. Modern fizikte, enerji ve madde ayrı frekanslar değil, birbirlerinin farklı formları olarak kabul edilir.

Modern fizik, küçük kütle ve büyük hızlı parçacıklara karşı atomik ve atom altı atom altı seviyelerinin hareketlerini inceler ve ışık hızına yakın hızlarda gerçekleşir. Modern fiziğin alt dalları kuantum fiziği, atomik ve çekirdek fizik ve solidhal fiziğini içerir. Modern fizikle uğraşan önde gelen fizikçiler aşağıdaki gibi listelenebilir:

Isaac Newton (1643 – 1727) Alfred Nobel (1833 – 1896) Max Planck (1858 – 1947) Albert Abraham Michelson (1852 – 1931) Enrico Fermi (1901 – 1954)

Klasik fizik ve kuantum fiziği arasındaki farklılıklar

Albert Einstein

Kuantum fiziğinin temelleri 20. yüzyılın ilk yarısında atıldı. Kuantum fiziği modern fiziği ilgilendirir. Aynı zamanda modern fiziğin bir alt değeri olarak kabul edilir. Kuantum mekaniği olarak da adlandırılan kuantum fiziği, atom altı parçacıkları inceler. Atomları ve molekülleri oluşturan elektronlar, nötron, proton, kuark ve gluon gibi parçacıkların özelliklerini açıklamakla ilgilenir.

1900’de kuantum fiziği, enerjinin bireysel birimlerden ve miktardan oluştuğu Max Planck tarafından şekillenmeye başladı. Daha sonra, 1905’te Albert Einstein, sadece enerjinin değil, aynı zamanda radyasyonun da olduğunu savundu. 1924’te Louis de Broglie, atomik ve atom altı seviyelerinin veya parçacıklarının, Broglie dalga-parchask çifti prensibi olarak bilinen koşullara bağlı olarak parçacıklar veya dalgalar gibi davranabileceği teorisini ortaya koydu. Son olarak, 1927’de Werner Heisenberg aynı anda iki tamamlayıcı değerin ölçülemediğini iddia etti. Heisenberg’in teorisi Albert Einstein’ın belirsizlik ilkesine denk geldi.

Kuantum fiziği ile uğraşan bazı bilim adamları aşağıdaki gibidir:

Albert Einstein (1879 – 1955)Niels Bohr (1885 – 1962)Werner Heisenberg (1901 – 1976)Max Planck (1858 – 1947)Erwin Schrödinger (1887 – 1961)Max Born (1882 – 1970)John von Neumann (1903 – 1957)Paul Dirac (1902 – 1984)Wolfgang Pauli (1900-1958) Stephen Hawking (1942 – 2018)

Tüm bu fizikçiler bugünün teknolojisinin ilk adımlarını attılar.

Ünlü fizikçi Einstein’ın insanlığa ne eklediği hakkında daha fazla bilgi edinmek istiyorsanız, görelilik teorisi nedir? Makalemize de bir göz atabilirsiniz.

Sık sorulan sorular

Klasik fizik nerede kullanılır?

Klasik fizik genellikle mühendislik hesaplamalarında kullanılır. Örneğin, klasik fizik köprüleri, binaları veya diğer mimari yapıları planlarken kullanılır.

Klasik fiziğin kurucusu kimdir?

Klasik fizik efendim. Isaac Newton’u kurdu.

En ünlü Türk klasik fizikçi kim?

1922 doğumlu Behram Kurşunoğlu, Türkiye’deki klasik fizik çalışmalarını başka bir boyuta taşıdı. Bu nedenle, bu soruyu bu soruya yanıt olarak kolayca adlandırabiliriz.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*