Minarşizm Nedir? Minimal Devlet Anlayışı Nedir?

Politik felsefeyle yakından ilgilenenler, “Minarizm nedir? Minimal devletin anlaşılması nedir?” Başlıklı makalemize baktığınızı görüyoruz. Doğru yerdesin. Bu bizim içeriğimiz Minarizm Bilinmesi gereken tüm ayrıntıları açıklayacağız. Minimal devlet anlayışının nasıl ortaya çıktığını, bu içerikte hangi düşünceleri çatıştığını ve daha fazlasını derledik. Eğer hazırsanız, sizi bu hoş okuma ile yalnız bırakırız.

“Utilitarizm nedir?” Makalemizle de ilgilenebilirsiniz.

Minarshism kelimesinin anlamı nedir?

Minarizm Kelimeyi kökenlerine bölmek için önce orijinal kelimeye bakmalıyız. Bu terim İngilizce olarak “minarşizm” olarak ortaya çıktı. Temel olarak üç farklı kelimenin kombinasyonu iledir.

Min: Minimum, Minimalarşi: Eyalet, Hükümet, Yönetim: Sistem

Bu üç kök göz önüne alındığında, minarizmin aslında “minimal devlet sistemi” anlamına geldiğini anlayabiliriz. Peki, bu ne anlama geliyor? Minarizm Fikri benimseyenler; Devletin toplumun hayatı hakkında konuşmak için asgari bir hakkı olması gerektiğini düşünüyorlar. Başka bir deyişle, devlet minimum düzeyde var ve insanları suçtan korumak ve temel yapıyı oluşturmaktan sorumlu olduğu yönetim sistemini savunuyor.

Minarizmi savunanların motivasyonunu bir benzetme ile aktarabiliriz: Diyelim ki bahçenizde vahşi bir bitki. Çok zehirli bir bitki ve size zarar verebilir. Ancak bu bitki vahşi hayvanları bahçenizden uzak tutmada oldukça başarılı. Bu nedenle, bitkiyi tamamen yok etmek yerine, düzenli olarak budama yapmayı seçebilirsiniz. Minarizm Aynı şey devletin anlayışında da dikkate alınır. Başka bir deyişle; Bir devlet istemiyorlar, ama buna ihtiyaçları var.

Minarizmin kökenleri

Minarizm aslında kökenini anarşizmden alıyor. Ancak, hala devletin minimum düzeyde olduğunu savunuyor.

Minarizmin ne anlama geldiğini ve ne savunduğunu anlarsak, bu düşüncenin nasıl ortaya çıktığı hakkında konuşalım. Bu terim ilk olarak 1971’de Agorist düşünme yapısını ilk kez savunan Samuel Edward Konkiy III’ü kullandı. Konkin’i bu terimi kullanmaya iten şey; Zorunlu bir hükümetin gerekliliğini savunan bir grup insanı adlandırmaktı. Ayrıca bu terimi özgürlükçülüğün ifadesine alternatif olarak kullandı. (Liberterler, siyasetteki en önemli şeyin insanların özgürlüğü olduğunu düşünenlerdir.) Çünkü; Liberterizm kavramı, minarizmi savunanların düşüncelerini tam olarak ifade edemedi.

O dönemin minarşistleri, tıpkı Libertteria savunucuları gibi mükemmel dünyada bir devlete gerek olmadığını düşündüler. Ancak onlardan farklı olarak, henüz mükemmel bir dünyada yaşamadıklarının farkındaydılar. Bu nedenle, onları ayırarak tanımlanması gereken yeni bir grup oluşturdular.

Anarşizm ve minarizm farkı

Anarşizm ve Minarizm Düşünceleri aynı perspektiften çıksa da, önemli bir noktada birbirinden ayrılırlar. Anarşistler; Devletin varlığını tamamen reddederler ve hiçbir şekilde yönetilmek istemezler. Hükümetsiz bir dünyada yaşamak istiyorlar. Ama şimdi bunu biliyoruz; Minaristler bu şekilde düşünmüyor.

Bu iki düşüncenin genellikle birbirleriyle çeliştiğini düşünebilirsiniz. Ancak durum tam olarak değil. Minarizmi savunanlar, anarşizm fikrinin mükemmel bir fantezi olduğunu düşünüyorlar. Bu nedenle, görüşleriyle çatışmaları yoktur. Sadece onların aksine, bunun sadece bir “fantezi ..

Sık sorulan sorular

Minimal devlet anlayışı nedir?

Minarizm ve minimal devlet fikri aynı anlama sahiptir. Kuyu; Devletin asgari anlayışı, devletin minimum düzeyde var olması gerektiğini savunduğu bir fikirdir.

Liberal devlet ne anlama geliyor?

Liberalizm, bireysel ve ekonomik özgürlük üzerine inşa edilmiş bir düşünce yapısıdır. Hükümetin toplumun yararına olan konularda var olması gerektiğini, ancak diğer konularda geri çekilmesi gerektiğini düşünüyorlar. Devletin geri çekildiği alanlarda serbest piyasanın varlığına ihtiyaç olduğunu savunuyorlar.

Neoliberalizmin kurucusu kimdir?

Neoliberalizm dönemin birkaç lideri tarafından öne sürüldü. Bu liderler; Margaret Thatcher, Ronald Reagan, Deng Xiaoping ve Paul Volcker.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*