
Türk edebiyatının en önemli yazarlarından biri olan Falaka, okuyucular tarafından sevildi. Okuduğunuzda birçok konu hakkında bilgi veren bir kitaptır. Bu nedenle, içeriğimizdeki kitabın küçük bir analizini yapacağız. Ancak, ondan önce Falaka kitabının özetini kısaca açıklayacağız. Hazırsanız, içeriğimizi okumaya başlayalım.
Falaka Kitap Konu
“Falaka kitabının konusu nedir?” Soruyu cevaplayalım. Bu çalışma Ahmet Rasim’in çocukluğunu anlatıyor. O zaman, öğrencilerin öğretmenlerden nasıl korktukları ile ilgiliydi. Bu nedenle, eğitim sistemi perspektifinden size yeni bir bakış açısı verecektir. Çalışmayı daha önce okumadıysanız, listenize ekleyin.
Falaka Kitap Özeti
Falaka Kitabı temelde yazarın çocukluğunu anlatıyor.
6-7 yaşındaki çocuk, bir gün bayram günlerinde eve gidip öğretmeni öpmek için. Öğretmen Rasim’i yanına alır ve bir gün boyunca sınıflarına eşlik etmesi için ona ev sahipliği yapar. Annesine bu olaydan bahsettiğinde, Rasim okula başlamaya karar verdi. İlk başladığında, çok korktuğu için gitmez. Ancak, yolcunun sert tutumlar sergilediğini görüyor.
Bir gün, sınıftaki arkadaşı okula bir top getirir ve çocuk izinsiz almak istiyor. Bu olaydan sonra, yolculuk çocuğu tokatlar. Falaka ilk kez ceza. Yanak mosmorlu çocuk günlerce yatakta yatıyor. Rasim’in annesi, hastalığının kötü ruhlardan geldiğine inanarak başka bir yere taşınır. Böylece okulu değişti ve hastalığı boyunca rahatça hareket edemeyen Rasim okulda özgür.
Günler geçtiğinde, bir gün evlerinin yanına bir ateş gelir. Evler yanmaz, ancak aile tekrar hareket etmeye karar verir. Bu nedenle, Rasim’in okulu tekrar değişir. Korkunç hikayeler, yeni okulun su mahzeninde olduğu ve yaramaz çocukların mahzene kapalı olduğu söyleniyor. Çünkü Çünkü Çukurçehme’deki bu okulda çalışkan bir öğrencidir.
Türk edebiyatının bir başka önemli çalışması, OD kitap özeti için makalemize bir göz atın!
Rasim’in eğitimi tekrar değişir
Bir gün, teyzesi felaket bir rüya hayal eder ve onlara konakların yanındaki boş eve taşınmasını söyler. Rasim’in annesi bu teklifi kabul ediyor ve şimdi çocuğun eğitiminin karısı Laz Mehmet ile ilgileniyor. İlk günlerde Yakup Hodja evde Rasim özel dersleri verdi. Ancak o zaman okula başlamalıdır.
Rasim, birkaç komşunun yeni okuluna geldiğini ve en az üç çocuğu kale cezası ile öldürdüğünü söylüyor. Bu hikaye üzerine, çocuk daha önce aldığı Falaka cezasını ve korkuları ve bayılmalarını hatırlıyor. Deneyimlerini anlatıyor, erkek kardeşi -law ve Laz Mehmet öğretmenle konuşuyor ve servet cezası almıyor.
Bir gün Rasim okuldan kaçar ve o sırada Kalfa tarafından yakalandı. Daha sonra bir servet cezası alır. Eve geldiğinde, ayaklarını kanda gören annesi onu bir daha asla okula göndermez. Zaman geçtiğinde, annesi çocuğun okulunu değiştirir ve Daruşafaka için geçerlidir. Baba olmadan büyüyen Rasim hemen okula kabul edilir. Burada da cezalar var, ama Falaka yok.
Yatılı bir okul olan Daruşafaka’daki Rasim ilk başta biraz korkuyor. Ancak, annesinin tavsiyesi her zaman akılda. Annesi çalışmasını ve başarılı olmasını istedi. Bunun üzerine Rasim, zamanında başarılı bir öğrenci oldu. Aynı zamanda işe geçmiyor, ancak okulunu ilk sırada bitirdi.
Falaka Kitap Analizi
Falaka Kitabı; Çocuklar, aile ve eğitim açısından son derece önemli bir çalışmadır.
Falaka kitabının özetini kısaca açıkladığımız için şimdi analiz edebiliriz. İçeriğimizdeki analizi iki farklı konu aracılığıyla değerlendireceğiz. Birincisi, kötü eğitim sisteminin çocuklar üzerindeki etkisidir. İkincisi, ailede eğitimin önemidir ve son olarak küçük bir sonuç yazacağız ve mevcut eğitim sisteminin çalışma dönemi ile bir bakış açısı sunacağız.
Kötü Eğitim Sisteminin Falaka Kitabındaki Çocuklar Üzerine Etkisi
Eski zamanlarda eğitim sistemindeki şiddetin çok iyi bilinen bir gerçektir. “Yaramazlık ve kıyafetlerini umursamayan veya kıyafetlerini umursamayan çocukların Falaka’ya yatırım yaptıkları bir söylentiden çok daha fazlasıdır. Bu nedenle, okullar artık bir eğitim ve öğretim yuvası değildir ve bir hapishane gibidir. Bu durumlar çocukların her konuda korku yaşamalarına neden olur.
Çocuk koşmak ve oynamak isteyen biridir. Ancak, eğitim sistemindeki olumsuz durumlar bu talepleri gerçekleştirirken onları korkutuyor. Aynı zamanda, sadece tek bir öğretmen değil, çocuk bir öğretmen olduğunu öğrendiğinde korkmaya başlar. Eğitime büyük bir önyargının nedeni budur.
Falaka maalesef bir dönemin gerçeğiydi. Ahmet Rasim, bu çalışma ile Falaka cezasının tüm çıplaklığı olan çocuklara verdiği psikolojik travmayı ortaya koyuyor. Son okulda Falaka gibi büyük bir cezanın olmaması, başarısını olumlu bir şekilde etkiler. Başka bir deyişle, çocukların doğru bir eğitim sistemi ile belirli konularda başarılı bireyler olacağı sonucuna varmak mümkündür.
Falaka Kitap Aile Eğitiminin Önemi
Çalışmada Rasim’in baba olmadan büyüdüğünü görüyoruz. Annesi her zaman oğlundan iyi bir eğitim almasını ister. Bununla birlikte, bu konuda ilk etapta biraz yetersiz olduğunu söylemek mümkündür. Çünkü oğlu okula ilk başladığında ne olduğunu göremiyor ve batıl inançlara inanarak çocuğun hayatını sürekli olarak değiştiriyor.
Rasim, Falaka cezasından sonra gittiği her okuldan korkuyor. Bu cezayı kardeşi -law’ın konuşmasıyla bir okulda bile almayacak. Bununla birlikte, bu noktada, diğer çocuklar servet cezasına mahkum edildiğinde, Rasim’in yaşayacağı ikincil psikolojik travmayı dikkate almamız gerekir. Buna ek olarak, birine sorarak yapıldığı için, Kalfa tarafından tekrar Falaka tarafından serbest bırakılır ve okula tamamen kırgındır.
Bu aşamadan sonra annesi oğlunun sağlığını ön plana çıkarır. Onu doğru eğitim sistemiyle eğiten bir okula gönderir. Ceza uygulansa da, Falaka gibi travmatik sonuçlara neden olmaz. Böylece, çocuğun eğitim hayatı güzel bir şekilde ilerler. Rasim’in eğitimi ve normal yaşamı, annesinin olanlara kayıtsız olmadığı ile organize edilir.
Çözüm
Falaka kitabı, eğitim sisteminde bu ülkede ortak bir ceza yöntemi uygulanmasını açıklamaktadır. Bununla birlikte, çocukların bu yöntem nedeniyle uzun süre eğitimden korktukları açıkça ifade edilmektedir. Eğitim sisteminin bu çalışma üzerinde nasıl düzenlenmesi gerektiğini düşünmek mümkündür. Çünkü doğru eğitim sistemi kurulmadıkça, çocuklar ya okullardan korkacaklar ya da sıkılacaklar.
Daha önce de belirttiğimiz gibi, çocuk oynar, harikalar ve sorgular. Bu noktada, bir çocuğu yaramaz yaptığı için cezalandırmak ne kadar doğru? Aynı zamanda, çocuğu tamamen ezberlenmiş bir sistemle eğitmiyor mu? Falaka, aslında, doğru bir eğitim sistemi için tam olarak ne yapılmaması gerektiğine dair çok iyi örneklere sahiptir. Ahmet Rasim’in işteki eleştirisi göz önüne alındığında, bir okulda eğitim nasıl verilmesi gerektiğini düşünüyorsunuz?
Sık sorulan sorular
Ahmet Rasim Falaka Kaç sayfa?
Ahmet Rasim’den Falaka 104 sayfa. Yayınlanan yayınevine göre, sayfa sayısı değiştirilebilir.
Falaka kitabı Ahmet Rasim’in konusu nedir?
Yazar, çocukluk dönemini Falaka’daki açıkladı. Okulda verilen Falaka cezası olan çocukların korkularına değindi. Başka bir deyişle, eğitim sistemini tüm çıplaklığını açıklayarak eleştirdi.
Falaka kitabının gerçekleştiği yer nedir?
Falaka çalışmalarındaki olaylar genellikle okulda ve evde gerçekleşir. Ayrıca 1927’de yayınlanan bir anı kitabı olarak Türk edebiyatına katıldı.
Bir yanıt bırakın