Evanjelizm Nedir? Evanjelik Akımı Nedir?

Evanjelizm ABD’de yaygın olarak görülen bir Hıristiyan mezhebidir. “Protestanlık nedir?” Soruyu cevaplamak için kelimenin kökenine baktığımızda, bunun Evangelion kelimesinden kaynaklandığını görüyoruz, bu da Yunanca iyi haber anlamına geliyor. Kelime, İncil’i mevcut İngilizcede öğretme ve yayma anlamında kullanılır.

Evanjelikler kutsal kitaplara dönmenin gerekli olduğuna inanıyor. Sadece İncil, Hıristiyanların kitabı değil, aynı zamanda Eski Ahit olarak adlandırdıkları Yahudilerin kutsal kitapları da Tevrat ve Mezmurları benimser. Hıristiyan Siyonistler olarak da bilinirler çünkü İsrail’in destekçileridirler.

Protestanlığın amacı nedir?

Protestanlığın amacı; Hıristiyanlığın ilkeleri doğrultusunda, Tanrı’nın çağrısını ve öğretilerini insanlara yaymak olarak tanımlanabilir.

Evanjelizmin amacı kutsal kitaplara geri dönmek ve Tanrı’nın çağrısını, öğretilerini ve kararlarını uygulamaktır. Tanrı’nın Hıristiyanlar ve Yahudiler için iki İncil olduğuna inanıyorlar. Filistin topraklarında bir İsrail devletinin kurulmasıyla topraklarına dönecek olan Yahudilerin yeryüzünde ödüllendirileceğini ve bunu desteklemek için Hıristiyanların öbür dünyada ödüllendirileceğini söylüyorlar. İsa tekrar İsrail’de doğacak ve kıyamet kırılacak. İnançlarına göre, diğer dinlere ait insanların Tanrı’nın görüşünde önemi yoktur.

İsrail’i destekleyen evanjeliklerin bir başka nedeni de ahiretlere olan inançlarıdır. Onlara göre, kıyamet mümkün olan en kısa sürede kırılmalıdır. Çünkü bu olmadıkça, insanlar arasındaki eşitsizlik artacak ve savaşlar artacaktır. Bunun için İsrail kurulmalı, İsa geri dönmeli, dünyanın sonu gelmeli ve cennete ulaşılmalıdır.

Protestanların temel amacı, Orta Doğu’nun İsrail devleti olduğu için büyük önem taşımak ve dünyayı Yahudilere vermek ve cennet almaktır. Bu nedenle Afganistan, Irak savaşlarını destekledi ve Orta Doğu’daki İsrail için bir tehlike olabilecek her şeyi ortadan kaldırmak istedi.

Nil ve Fırat arasındaki bölge İncil’de vaat edilen topraklar olarak müjdelendiğinden, tüm yeri ele geçirmeye, mevcut güçleri istikrarsızlaştırmaya ve İsrail Krallığı’nın bir parçası haline getirmeye çalıştıkları söylenebilir. Bu topraklar arasında Irak, Mısır, Suriye, Türkiye ve Sudan ülkeleri ile Lübnan, Ürdün ve Kuveyt’in belirli bölgelerini bulunmaktadır.

Protestan Akışın Özellikleri

“Protestanlık nedir?” Soruya yanıt olarak, akımın öne çıkan özelliklerini aşağıdaki gibi listelemek mümkündür:

Dünyadaki herkesi Hıristiyan yapmayı hedefliyorlar. Asya ve Afrika’nın Hıristiyanlaşmasında önemli bir rol oynadılar. 20. ve 21. yüzyıllarda, özellikle Jimmy Carter, Ronald Reagan ve George HW Bush, dönem boyunca siyasi etkinliğini ve etkisini yoğunlaştıran Protestan Hareket, birçok politikacı içeriyor. Bunun son örneği Trump’ın asistanı Mike Pence. Seçim sonuçları incelendiğinde, Trump’ın desteği Evanjelikler arasında %81’e kadar çıktı. Trump’ın Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak kabul etme kararının bunun üzerinde büyük bir etkisi var. Evanjelizmin son temelleri George Whitefield, Metodizm’in kurucusu John Wesley ve Jonathan Edwards tarafından atıldı, ancak hareketin kurucusu teolog Martin Luther. 16. yüzyılda kilisenin gücüne ve egemenliğine karşı çıkan ve Papa tarafından aforoz edilen teolog, Evangel kelimesini kullanan ilk kişi oldu. Almanya’da yaşadı ve İncil’in Latince’den Almanca’ya anlaşılmasını istedi.

Akımın şimdiye kadar geri alınabilmesi, bugünün evanjeliklerinin benzetmesine neden olmamalıdır. Aslında, Martin Luther, Protestan Hareketin hareketin kurucusu olmadığı kişidir. Bunun aksine, bugünün evanjelikleri Hıristiyan toplumunun en muhafazakar kanadıdır ve ABD’nin yaklaşık %30’unu temsil etmektedir. Dünyada yaklaşık 550 milyon evanjelik Hıristiyan olduğu tahmin ediliyor.

Türkiye’deki Evangelistler

ABD Dış Misyoner Kurulu, Hıristiyanlığı dünyanın çeşitli yerlerine yaymak için harekete geçti.

Evanjelik bir organ olan Amerikan Dış Misyoner Komisyonu Konseyi 1810’da kuruldu ve dünyanın çeşitli yerlerine Hıristiyanlığı yaymak için harekete geçti. Bu amaçla, 1820’lerde Türkiye’ye gelmeye başlayan misyonerler, anaokulundan kolejlere kadar her dereceden okul kurarak eğitim yoluyla faaliyetlerini yürütmek istediler.

Misyonerler Türkiye’yi Asya için kilit bir etkinlik alanı olarak tanımladılar. 80 yıllık bir etkinliğin bir sonucu olarak, bu okullarda 132 kilise, 465 okul ve yaklaşık 22 bin öğrenci vardı. Ancak, Cumhuriyet’in kurulmasıyla birlikte, 1936’da misyonerlik faaliyetleri azaldı, bu okulların sayısı 6’ya düştü.

Son zamanlarda Türkiye ve ABD arasında bir krize yol açan Rahip Brunson da bir Protestan. Izmir Diriliş Kilisesi’nin bir rahibi olan Brunson, 2016 yılında terör örgütleri ve casusluk adına bir suç işlediği iddia edildiği için tutuklandı ”. Trump ve Erdoğan arasında bir krize yol açan bu olay, Trump Brunson, erdoğan’ı, erdoğan’ın bir sonucu olarak, bu fetullah’ın bu, bir sonucu olarak, bir sonucu olarak, bu fetullah’ın bu, bir sonucu olarak, bir sonucu olarak, bu fetullah’ı, bir sonucun, bu türden bir sonucun, bu türden bir sonucun, fetullah’ın bir sonucu olarak göndermesini istedi. Brunson’un serbest bırakılmasıyla sonuçlandı.

“Misyoner nedir? Misyoner faaliyetleri nedir?” Makalemize bir göz atabilirsiniz!

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*