
Sanat kelimesine dayanarak, sanatçı kişide yarattığı tüm duygular için kullanılır. Bu literatür için de geçerlidir. Yazar, sanatını okuyucusuna zarif bir şekilde iletmek için sık sık farklı yöntemlere başvuruyor. Bu makalede, “Sanatsal Açıklama Nedir?” Soruyu tartışacağız.
Açıklama, yazarların mevcut durumlarını, duygularını ve Meram’ı okuyucuya aktarmak için edebiyat sanatında kullandıkları ifadedir. Tabii ki, bu ifade yönteminin kendi içinde farklı kullanım yolları vardır. Literatürde, 4 farklı sanatsal tür (izlenimsel), fiziksel (sembolik), manevi (iç) ve açıklayıcı türler vardır.
Edebi eserlerde sıklıkla karşılaşılan bu tür bir açıklama, yazarın hayali unsurları, sanatsal tasvirleri ve mecazi anlatıları kullanarak okuyucuyu zenginleştirmek, derinleştirmek ve okuyucuyu hikayeye çekmek için kullandığı bir anlatı tekniğidir. Burada sanat birincil kaygı unsurudur.
Sanatsal Açıklama Özellikleri
Açıklayıcı bir açıklama kullanılmaz. Genellikle edebi eserlerde görünür. Yazarın sanatsal kaygısı olduğu bilinmektedir.
Sanatsal açıklama tekniği, yazarın sorununu ve işinde hissini detaylandırmayı amaçladığı bir ifade biçimidir. Bu şekilde, duygular, olaylar veya nesneler ayrıntılı olarak açıklanmaktadır ve konu kapsamlı bir şekilde anlaşılmaktadır. Bu şekilde yazar, okuyucunun zihnindeki mevcut durumu canlandırma fırsatı sunar. Ayrıca duygusal ve görsel çağrışımlar yaparak canlı bir atmosfer yaratır. Sanatsal açıklamanın belirleyici özellikleri aşağıdaki gibi listelenebilir:
Yazar, sanatsal kaygı Güder.
Bu özellikleri kullanarak, sanatsal açıklama tekniğini eserlerinde mükemmel bir şekilde kullanabilen yazarlar sanat fenomeninden vazgeçiyor ve okuyucuya daha keyifli ve daha ayrıntılı bir anlatı sunuyor.
Sanatsal açıklama ile bağlantısı olan kavramsal sanat nedir? Makalemizin özellikleri, temsilcileri ve örnekleri ortak bir özelliğe sahiptir. Sanatçı istediğini ekleyebileceğinden, benzerlikleri makalemize bakarak öğrenebilirsiniz.
Sanatsal açıklama örneği
Sanatsal açıklama yazarı farklı kılar ve benzersiz stilini, düşüncelerini ve hayal gücünü vurgular.
Sanatsal tanım, birçok edebi dalda gözlemlenebilen bir ifade yöntemidir. Örneğin, Yüzüklerin Efendisi Serisinin ünlü fantastik izi, yazar Tolkien’in kask tabanının açıklamaya bakabilir. Tolkien, kask tabanını bu örnekte uyguladığı teknikle mükemmel bir şekilde tanımlar. Anlatımını sanatsal metaforlarla güçlendirir ve bu büyük heybetli yeri etkileyici bir şekilde açıklar.
Bu çalışmada Tolkien, sanatsal açıklama tekniğine defalarca başvurdu ve okuyucunun zihninde kurgusal bir dünya olan Orta -Ölümün tasvirini canlandırmak istedi. Sadece fantastik eserlerde değil, aynı zamanda dedektif anlatıları, duygusal, estetik ve psikolojik romanlar gibi birçok farklı anlatı tekniğinde.
Yazarın doğrudan gördüğünü söyleyerek kelimelerle resmini çizmeye çalıştığı açıklayıcı açıklamanın tam tersi olan sanatsal açıklama, birden fazla edebi türde gözlemlenebilir.
Tüm bunlara ek olarak, sanatsal açıklama yazarın kendi tarzını oluşturmasına ve işini orijinal hale getirmesine yardımcı olabilir. Bununla birlikte, bu tür bir açıklama kullanırken, aşırıya kaçmamak ve metni gereksiz yere yüklememek de önemlidir. Sanatsal açıklama, işin kalitesini sadece dengeli ve etkili bir şekilde kullanıldığında artırabilir.
Bir yanıt bırakın