4 B Sigorta Nedir 2024-2025 Güncel Bilimsel Bilgiler – Sözlük Anlamı Ne?

4B Sigorta Nedir?
4B sigortası, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından serbest meslek sahibi kişilere ödedikleri primler karşılığında sağlanan bir sosyal güvenlik türüdür. Eski adıyla Bağ-Kur olarak bilinen bu sigorta türü 1950 yılında yürürlüğe girmiştir. 4B sigortası kapsamına girenler bir işverene bağlı olarak çalışmamakta ve kendi işlerini yürütmektedir. Bu kişiler; esnaf, sanatkâr, serbest çalışan, tarım işçisi, şirket ortakları, ticari gelir elde eden serbest meslek sahipleri, şirket yöneticileri, tarımsal faaliyette bulunanlar, tarımsal faaliyette bulunanlarla birlikte çalışanlar ve isteğe bağlı sigortalı olarak çalışanlardır. . 4B sigortası insanları sağlık, yaşlılık, engellilik, ölüm, işsizlik gibi risklere karşı koruyor. Bu sigorta türüne kayıtlı kişiler, primlerini düzenli ödemeleri halinde SGK tarafından sağlanan aşağıdaki haklardan yararlanabilirler:

Sağlık hizmeti: 4B sigortası kapsamında olanlar SGK’nın anlaşmalı olduğu sağlık kuruluşlarından sağlık hizmeti alabilirler. Bu hizmetlere ayakta tedavi, yatarak tedavi, ilaç, diş tedavisi ve doğum dahildir.
Emekli aylığı: 4B sigortası kapsamına girenler, belirli prim ödeme gün sayısı ve yaş şartlarını yerine getirmeleri halinde yaşlılık aylığı almaya hak kazanıyor.
Engelli maaşı: 4B sigortası kapsamına girenler, çalışma kapasitelerinin en az yüzde 60’ını kaybetmeleri halinde maluliyet maaşı alma hakkına sahip oluyor.
Ölüm aylığı: 4B sigortası kapsamındaki bir kişinin vefatı halinde hak sahiplerine ölüm aylığı bağlanır.
İşsizlik parası: 4B sigortası kapsamında olanlar, sigortalı olarak 120 gün çalışıp işsiz kalmaları halinde işsizlik ödeneği almaya hak kazanıyor.

4B Sigorta Primleri
4B sigorta primleri sigortalının kazancına göre belirlenmektedir. Sigortalıların kazancı, esnaf ve sanatkarlar için brüt kazancın yüzde 22,4’ü, serbest meslek erbapları için brüt kazancın yüzde 29,5’i, tarım işçileri için brüt günlük asgari ücretin yüzde 32,4’ü, şirket ortakları için brüt kazancın yüzde 29,5’i, Ticari kazanç sağlayanlar için brüt kazancın yüzdesi. Serbest meslek erbabı için brüt kazancın yüzde 29,5’i, şirket yöneticileri için brüt kazancın yüzde 29,5’i, tarımsal faaliyetlerde bulunanlar için brüt kazancın yüzde 29,5’i, bu işle uğraşanların yanında çalışanlar için brüt kazancın yüzde 29,5’i kadardır. tarımsal faaliyetlerde. 4B sigorta primleri aylık olarak ödenmektedir. Primler sigortalı tarafından doğrudan SGK’ya ya da banka veya PTT aracılığıyla ödenebilir.
4B Sigorta Kaydı
4B sigorta tescili sigortalının kendi talebi üzerine yapılmaktadır. Sigortalı, SGK il müdürlüğüne veya SGK’nın anlaşmalı olduğu banka veya PTT şubesine giderek 4B sigortasına başvurabilir. Başvuru sırasında sigortalının nüfus cüzdanı, ikamet belgesi, sigorta giriş beyanı gibi belgeleri ibraz etmesi gerekmektedir.
4B Sigorta Kapsamından İstisna
4B sigortası kapsamında olan kişiler sigortadan gönüllü olarak veya bazı nedenlerle ayrılabilirler. Sigortalı, SSI il müdürlüğüne veya SSI’nin anlaşmalı olduğu banka veya PTT şubesine giderek 4B sigorta çıkış bildirimi sunabilir. 4B sigortası kapsamında olan kişiler aşağıdaki nedenlerle sigortadan ayrılabilirler:

Yaşlılık aylığı almak
Engelli maaşı almak
Ölüm
İşsizlik maaşı almak
İş bulmak
Sigortalarının sonlandırılması

4B Sigortanın Avantajları
4B sigortası kişilerin sosyal güvenlikten faydalanmasını sağlayan önemli bir sigorta türüdür. Bu sigorta türüne kayıtlı kişiler aşağıdaki avantajlardan yararlanabilirler:

Sağlık hizmeti: 4B sigortası kapsamında olanlar, SGK ile anlaşmalı sağlık kuruluşlarından sağlık hizmeti alabilirler.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*