1950 Kuşağı Öykücüleri Kimlerdir? – Yazbuz.com

Türk edebiyatında, modernist yaklaşımın yükselişinde bazı önemli noktalar vardır. 1950 nesil hikaye anlatıcıları, bu dönüm noktalarının temel taşlarından biridir. 50’lerin, özellikle romanların eserleri, köy edebiyatının görüldüğü kitaplardı. Öte yandan, 1950 nesil hikaye anlatıcıları ile bu anlayış üstesinden gelinmeye başladı. Aşağıda 1950’lerin önde gelen hikaye anlatıcılarını listeledik.

Faik biliyor

Sait faik Abasıyankek

Sait Faik, 1950 nesil hikaye anlatıcılarından tam olarak biri olmasa da, dönemin öncülerinden biri olarak kabul edilir. Özellikle Alemdağ’da bir yılan çalışması, yeni dönem hikayesinin özellikleri hakkında erken haberler veren bir kitaptır.

1906 doğumlu Sait Faik, 1950 nesil hikaye anlatıcılarına kıyasla bu alanda çok daha eski. İlk hikaye kitabı Semaver, 1933’te yayınlandı. Buna rağmen, yenilenmekten yorulmayan usta hikaye anlatıcısı, 1950 neslinin öncüsü olarak kabul edilen ve aynı yıl öldü.

Vusat O. Bira

Vusat O. Bira

Dönemin öncülerinin bir başka adı Bener. 1952’de yayınlanan dost kitabı, 1950 nesil hikayesinin habercisi olarak kabul edilmektedir. 1922 doğumlu olan hikaye anlatıcısı ve şair, 50’lerden sonra en önemli eserlerini verdi. Bir kedi için hayatsız, siyah ve beyaz gibi birçok önemli eserin yazarıdır. 2005 yılında ölen yazar, Türk edebiyatının en üretken isimlerinden biridir.

Nezihe MERIÇ

Nezihe MERIÇ

1950 nesil hikaye anlatıcıları söz konusu olduğunda akla gelen ilk eserlerden biri Nezihe Meriç’in Bozbulank kitabı. Modern edebiyatımızın ilk kadın hikaye anlatıcısı Merinç, 1924’te doğdu. Boşluktaki Topal Kuşma, Dumanalti ve Mavi gibi önemli hikaye kitaplarına ek olarak, özellikle Bozbulank, roman, oyun ve çocuk kitaplarının türlerinde eserler üretti.

Ferit Edgu

Ferit Edgu

1950 kuşağının son döneminde büyüyen Ferit Edgu, kuşağın önemli hikaye kitaplarından biridir. Nitekim Ferit Edgü, bu dönemden sonra eserleriyle Türk hikaye anlatımında önemli bir yer kazandı. Edgu’dan sonra Eylül gölgesinde yazdı.

Leyla Erbil

Leyla Erbil

Hallaç’ın ilk hikaye kitabı 1960 yılında yayınlanmış olmasına rağmen, Erbil 1950 nesil hikaye anlatıcılarından biridir çünkü hayatına hayatından önce başladı. Sonra, Bahar Noktası, Otel Balkan, Yaz Gecesi Rüyası, Aşk ve Acı, İmza.

Adnan Özalçiher

Adnan Özalçiher

Adnan Özalçeç, 1950 nesil söz konusu olduğunda hikaye anlatımının ilk isimlerinden biridir. 1932 doğumlu Özalçer, ilk hikaye kitabını 1957’de yayınladı. Daha sonra, geceden beri acı, yabancı, sonsuz gece gibi farklı hikaye kitapları yayınlandı. Özalçer’in hikayeleri 1950 nesil hikayesini özetliyor. Genellikle bireyin iç dünyası ve yalnızlığı ile ilgilenir. Hikayelerinde insan varoluşsal sorunları, sevgi, ölümsüzlük, yalnızlık ve yabancılaşma ile ilgilenir.

Diğer 1950 nesil hikaye anlatıcıları

Camus ve Sartre gibi isimlerden ve 1950 ortasından beri varoluşçuluk gibi akımlardan etkilenen Türk hikaye anlatımı son derece üretkendir. Yukarıda belirtilen isimlerin yanı sıra, aynı dönemde benzer niteliklere sahip ancak oldukça orijinal hikayeler yayınlayan diğer bazı hikaye anlatıcıları şunlardır:

Orhan Duruyusuf ALGANDEMIRCH CEYHUNBILGE Karasudemir Özlake Öz

1950 nesli, O’nz Atay gibi yazarlardan esinlenen son derece önemli bir dönüm noktasıdır. Sosyalist ve köy edebiyatından ziyade bu dönemde, bireyin iç yaşamına odaklanan hikayeler yazılmaya başladı.

Modern hikaye hakkındaki makalemizle de ilgilenebilirsiniz.

Sık sorulan sorular

1950 nesil hikaye anlatıcılarının özellikleri nelerdir?

1950 nesil hikayesinde, bireyin iç dünyası konuya tabidir. İnsan varoluşsal problemleri sevgi ve yabancılaşma gibi konulara odaklanmıştır.

1950 nesil hikaye anlatıcılarının en önemli eserleri nelerdir?

1950 nesil hikaye anlatıcılarının en önemli eserleri arasında Sait Faik Abasıyank’ın “Semaver”, Vüzat O. Bener’in “sendikasız”, Ferit Edgü’nin “Orta Adamı”, Leyla Erbil’in “Hallaç”, Feyyaz Karacan’ın “Şişe İçinde Adam” ve Adnan Ozyalçner’ın Strange Hikayeleri.

1950 nesil hikaye anlatıcılarının eserleri bugünün literatüründe ne gibi bir etkisi var?

1950 nesil hikaye anlatıcılarının eserlerinin bugünün literatürü üzerinde önemli bir etkisi var. Bu yazarların eserleri, bireyin iç dünyaya ve yalnızlığa tabi olduğu, insan varlığının sorunları ve modern tekniklerin kullanımı ile dikkat çekmektedir. Bu eserler bir sonraki dönemde ve bugün, özellikle O’nz Atay’da birçok yazardan ilham verdi.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*